Nejlepší multimediální centra roku 2006

Přemýšlíte-li nad konstrukcí a softwarovou výbavou centra domácí zábavy, neunáhlete se. Fakt, že existuje více než jedna nadstavba operačního systému Windows, která je schopna obsloužit všechny aplikace, jež v obýváku nesmějí chybět, je neoddiskutovatelný. [článek jen pro předplatitele]
Kapitoly článku

Při výběru toho správného softwaru dbejte na to, aby zvládal uspokojit všechny vaše představy. Prezentovat obrázky a přehrávat hudbu i video zvládá kdejaký univerzálnější přehrávač. Ovšem pokrýt k tomu ještě funkci vysílání a nahrávání televizních pořadů, připojení k internetu, vypalování a sdílení souborů v (lokální) síti již zvládá jen málokterý program.

Na trhu je nyní k dispozici Windows Media Center, Pinnacle MediaCenter 3, Nero Home, nebo například Cyberlink Power Cinema 4. Který vybrat, kdy a proč?

Klikni pro větší obrázek. Klikni pro větší obrázek. Klikni pro větší obrázek.

Audio a video především

Co by měl/mohl software, který si pustíte do bytu, umět? Rozhodně by měl umět korektně poslat televizní signál z počítače přímo do televize, přehrát videosoubory, včetně DivX a textových titulků. Dále by neměla chybět komfortní funkce EPG, tedy podpora inteligentního nahrávání, možnost videa upravit (například jednoduchý střih) a vypálit na CD, popřípadě DVD. Co se hudby týče, jsou funkce jasně dané: přehrávání hudebních CD/DVD, komprimovaných hudebních souborů (MP3, WMA, OGG atd.), podpora seznamu skladeb a ID3 popisků (případně jejich aktualizace a doplňování chybějících částí), poslech a záznam rádiového signálu. Ve třetí řadě nesmí rozhodně chybět podpora surfování internetem, správa elektronické pošty a posílání rychlých zpráv (ICQ, Windows Messenger, Miranda ad.)

Klikni pro větší obrázek. Klikni pro větší obrázek. Klikni pro větší obrázek.

Garáž dle vlastního receptu

Všechny počítače však nejsou hardwarově vybaveny tak, aby zvládaly požadavky aplikace multimediálního centra. Pro provoz televize je potřeba grafická karta s TV tunerem, nezbytností je zvukovka, nejlépe vícekanálová (5.1.-7.1). Další parametry, na které byste měli dbát je dostatečně velký pevný disk (doporučuji 200 GB a více) a 1 GB operační paměti.

Klikni pro větší obrázek. Klikni pro větší obrázek. Klikni pro větší obrázek.

V současnosti je zhruba 99,9 % území České republiky pokryto pouze analogovým televizním vysíláním, tento fakt se však v roce 2006 bude měnit k lepšímu. Digitální televize zažívá boom. Velmi jednoduše budeme schopni vystříhat reklamy, nebo bloky, které prostě v záznamu nebudeme chtít. Vynikající funkcí je tzv. EPG, tedy elektronický programový průvodce, jehož prostřednictvím je možné prohlédnout program jakéhokoli kanálu a například lehce a rychle vybrat ty programy, které budete chtít nahrát pro pozdější sledování.

Co nabízí trh?

Ve vedení je jednoznačně Microsoft, který nabízí Windows Media Center Edition 2005; jeho funkce předčí všechny ostatní, protože nepracuje pouze s televizí, ale přidává kompletní správu obrázků, videí i audia (včetně příjmu FM rádia). V dodávce je bezdrátová klávesnice i multimediální ovladač. Odpověď na otázku, zda se Windows Media Center vyplatí je nasnadě: ano.

V tabulce níže najdete přehled funkcí ostatních konkurentů Windows Media Center. Srovnání mluví za vše.

Nadstavba Windows Media Center Pinnacle MediaCenter 3 Nero Home Cyberlink Power Cinema 4
Podrobné informace www.microsoft.com www.pinnaclesys.com www.nero.com www.gocyberlink.com
Funkce TV
Nahrávání Ano Ano Ne Ano
EPG Ano Ano Ne Ano
Teletext Ano Ano Ne Ano
Multituner Ano Ne Ne Ne
Funkce Audio
Rádio Ano Ano Ne Ano
CD/MP3/WMA Ano/Ano/Ano Ano/Ano/Ano Ano/Ano/Ano Ano/Ano/Ano
Hudební knihovna Ano Ano Ano Ano
Funkce DVD
Přehrávání DVD Ano Ano Ano Ano
DivX, WMV Ano/Ano Ano/Ano Ano/Ano Ano/Ano
Funkce Foto
Prezentace Ano Ano Ano Ano
Ozvučená prezentace Ne Ano Ano Ne
Celkové hodnocení *) 95% 80% 85% 85%
Cena do 40 000 Kč **) od 3 000 Kč od 2 100 Kč od 3 400 Kč

*) včetně subjektivního hodnocení ovládání a ergonomie
**) cena včetně počítačové sestavy a bezdrátových periferií

Pro otestování možností Windows XP Media Center Edition 2005 jsme využili počítače FIC Spectra a X-Play, jenž má tvar a rozměry klasického DVD přehrávače či videorekordéru. Jde o vzhledově i funkčně velmi povedený stroj nabízející všechny potřebné funkce klasického zástupce počítačů kompatibilních se systémem Media Center Edition. Obsahuje širokou nabídku audio i video vstupů a výstupů a také televizní tuner. K pohodlnému ovládání slouží nejen dálkový ovladač s nezaměnitelným zeleným tlačítkem s logem Windows, ale i zmenšená bezdrátová klávesnice s integrovaným trackballem, nahrazujícím myš. Zajímavým ovládacím prvkem je také velké kolečko sloužící k ovládání hlasitosti. To ale funguje pouze v prostředí Media Center.

Výběr komponent i konstrukce počítače je výborná. Spectra se vyznačuje tichým chodem a kultivovaným vzhledem bez zbytečných výstředností. Stavový displej je sice pouze segmentový, ale se svým modrým podsvícením dobře ladí k černému provedení. Na přední straně jsou dostupné vstupy a výstupy pro sluchátka, konektory USB a FireWire i klasická čtečka paměťových karet. Promyšlené je i vypínání počítače. V základním nastavení se počítač přepne pouze do režimu Stand by, ze kterého se počítač probudí během několika sekund. Nemusíte se tedy obávat dlouhých startů, i když je samozřejmě start počítače s Media Center Edition o trochu pomalejší než spuštění televize.

Emulátor Media Center počítače (zdroj: Microsoft)

V další kapitole najdete všechny i zde nepoužité snímky

Kapitoly článku

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,