Nejlepší klient pro instant messaging dle čtenářů Živě.cz

Rozšířenost instant messagingu je mezi uživateli internetu značná. Každý jednotlivec má ale jiné potřeby a od svého klienta očekává různé služby. Který je tedy ten nejlepší?

Odpověď na otázku, který IM klient je ten nejlepší, samozřejmě není vůbec jednoduchá, pokud je vůbec možná. Tvrdá konkurence na tomto softwarovém poli způsobuje jejich velice vyrovnané pozice. Každému pak vyhovuje jiná filosofie programu a každý od toho svého očekává něco jiného. Spíše než nejlepší program tak zde hledáme ten nejpopulárnější.

K tomu jsme využili fórum Živě.cz, kde naši čtenáři vyjadřovali podporu svým oblíbencům a diskutovali se svými odpůrci. K vyjádření podpory těm nejčastěji zmiňovaným produktům můžete nyní využít přiložené ankety a diskuze pod tímto článkem.

Miranda IM

Velice často zmiňovaný a na stránkách GigaMania.cz populární klient pro více IM protokolů. V základní instalaci je Miranda prakticky bez funkcí či vylepšení a nabízí tak především jednoduché prostředí a stabilitu. Díky obrovskému množství doplňků a uživatelské komunitě, která je vytváří, si ji ale můžete přizpůsobit přesně k obrazu svému. Před pár dny jsme se dočkali zveřejnění významné verze 9, která přinesla především změny v oblasti podpory Unicode a dlouho očekávanou 64 bitovou verzi klientu.

miranda.png

Mezi diskutujícími na fóru získala Miranda tradičně velkou podporu. Vychvaluje ji např. uživatel MORGAN, který před lety věnoval čas a práci jejímu nastavení vzhledu a funkčnosti, ale od té doby ji pouze udržuje a je spokojen. Siwi Mirandu podporuje právě díky vysoké variabilitě programu, která je podle něj ideální především pro zkušené uživatele, ale i v základu nabízí vše potřebné a především vysokou míru stability.

stáhnout program Miranda IM 0.9.26 (3,1 MB)


QIP 2010

Povedený IM klient ruské provenience, který stále více získává na popularitě nejen mezi přispěvateli na fóru. Nedostává se tak do ruky pouze alternativním nadšencům, ale stále více si nachází cestu k prostým uživatelům. Stejně jako Miranda, i QIP nabízí podporu mnoha IM protokolů i široké možnosti nastavení, upravitelnosti a přizpůsobení.

qip.jpg

Na hlavu QIPu se v diskuzi často snášely výtky ohledně problémů s transkripcí programu z azbuky do latinky, kdy uživatelům chodívaly zprávy v ruských znacích. Jak ovšem podotýká Bari007, toto se týkalo starších verzí, ovšem 2010 s tím problém nemá. Nadto vyzdvihuje kvalitní antispam, jednoduché nastavení i širokou českou komunitu.

stáhnout program QIP 2010 Build 5233 (8,5 MB)


Pidgin

Pidgin je bezesporu jeden z nejoblíbenějších IM klientů pro operační systém Linux. Existuje však i jeho port pro operační systém Windows. Pidgin podporuje na 17 různých chatovacích sítí a nabízí řadu vylepšujících pluginů. Výhodou je nízká náročnost na zkušenosti a znalosti uživatele, což pro méně počítačově gramotné lidi představuje výhodu oproti jiným a složitějším alternativním klientům. K tomu je ještě třeba přičíst českou lokalizaci programu.

pidgin.png

Mezi svými podporovateli na fóru bývá Pidgin velice často charakterizován slovy jako jednoduchý, nenáročný, příjemný, lehce rozšiřitelný, snadný na ovládání i vylepšování. Takto jej označují např. uživatelé s přezdívkou Jehudo a capek.filip. Pepa Vybíhal je navíc spokojen s tím, že jej může krom Windows používat i na Linuxu, kde je klient ještě funkčně lepší.

stáhnout program Pidgin 2.7.11 (27 MB)


Adium

Pokud jsme se zmínili o popularitě Pidginu na Linuxu, je třeba také uvést velice oblíbeného klienta pro operační systém Mac OS X, který nemá na tomto operačním systému téměř žádnou konkurenci. Adium podporuje velké množství různých komunikačních protokolů a poskytuje široké možnosti přizpůsobení vzhledu. Nabízí samozřejmě také přenos souborů, práci s adresářem i komunikaci zvukem a videem. Vystihuje to i prohlášení čtenáře martin.developer, který píše, že na Macu jedině Adium.

adium.jpg

stáhnout program Adium 1.3.10 (21 MB)


Digsby

Multiprotokolový IM klient, který zvládá komunikaci v AIM, MSN, Yahoo, ICQ, Google Talk a Jabber. Zvládá také upozorňování na příchozí e-maily a pracuje rovněž se sociálními sítěmi Facebook, Twitter či MySpace, kam můžete skrze Digsby vypisovat své statusy. Klient je populární nejen kvůli zmíněným funkcím, ale také kvůli širokým možnostem nastavení a úprav k představám uživatele.

digsby.png

Problém, který bývá často artikulován v případě Digsby, spočívá v tom, že lze spolu s ním nainstalovat do počítače i škodlivý software. To podotýká např. uživatel cleb, který kvůli tomu používá raději Pidgin. Em.tom na to odpovídá, že si stačí dávat pozor při instalaci a vše nechtěné jednoduše zakázat.

stáhnout program Digsby Build 88 (17 MB)


Trillian 5

Trillian je známý multi-síťový klient pro komunikaci přes internet, který čerpá spíše ze své slavné historie. Nabízí hlasovou i video komunikaci a můžete s jeho pomocí zasahovat i do sociálních sítí typu Facebook či Twitter. Trillian 5 si velice pochvaluje např. čtenář TaNdT, kterému se líbí jeho nový vzhled, stabilní komunikace a rovněž propojení právě s Facebookem a Twitterem, které je podle něj zvládnuté ze všech konkurenčních IM klientů nejlépe.

trillian5.png

stáhnout program Trillian 5.0.0.31 (13 MB)


Windows Live Messenger

Nyní se již dostáváme k oficiálním klientům pro konkrétní síť, které čtenáři Živě.cz rovněž doporučovali. Nejen díky přímé integraci do prostředí operačního systému Windows se Windows Live Messenger řadí k nejpoužívanějším komunikačním programům tohoto typu. Při komunikaci se světem lze použít nejen text, ale také video, zvuk a mnoho dalších prostředků. Na použití pro pouze jeden protokol jej chválí Pafo, který je nadchnut jeho komplexností, jako mínus klienta ovšem označuje slabé možnosti přizpůsobení uživatelského rozhraní.

windows-live.png

stáhnout program Windows Live Messenger 14.0.8117.416 (1,2 MB)


ICQ

Originální IM klient pro v České republice velice populární protokol, který umožňuje i přenos souborů, odesílání SMS, hlasovou a video komunikaci, případně nabízí zábavu v podobě celé řady online her. Přestože velké řadě uživatelů připadá pomalý, těžkopádný, nehezký a reklamou otravující, najdou se i tací, kteří mu dávají přednost před alternativami. Jedním z takových je i uživatel Devastor, který měl vždy s neoficiálními klienty problémy, zatímco současné originální ICQ je funkčně již tak na výši, že mu plně dostačuje.

icq.jpg

stáhnout program ICQ 7.5 (12 MB)


 

Diskuze (95) Další článek: Týden Živě: Windows 95 slaví, Mafia 2 útočí

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,