Nejlepší klient pro BitTorrent

BitTorrent je často používaným systémem pro sdílení i stahování nejrůznějších dat. Dobrý výběr vhodného klienta může pomoci rychlejší orientaci, efektivnější práci i komfortnějšímu ovládání.

Jaké parametry u torrentového klienta preferují diskutující na fóru Živě.cz? Oceňují minimalismus, nebo mají raději funkční bohatost? Dávají přednost jednoúčelové řešení, nebo bohatší program zvládající práci i v jiných sítích? A jak jste na tom vy? Své preference můžete projevit v přiložené anketě.

µTorrent

Jeden z nejoblíbenějších klientů pro BitTorrent vyniká svou jednoduchostí a minimálními hardwarovými nároky, proto také ve jméně slovo „mikro“, přitom ale nepostrádá žádnou důležitou funkci. V přehledném seznamu vidíte aktuální stav torrentů a můžete pohodlně organizovat jejich stahování. K dispozici je velmi podrobné nastavení, automatické stahování informací přes RSS, podpora proxy, UPnP mapování portu a další.

utorrent.jpg

µTorrent se stal bezkonkurenčně nejdoporučovanějším klientem v diskusi. Čtenář s přezdívkou courtman to hned na úvod shrnul slovy malý, rychlý, funkční a dokonalý. K tomu už jen ostatní diskutující přizvukovali. Matufran ještě dodává výhodu v podobě české lokalizace, jen nastavení programu mu přijde složitější.

Transmission

Velkou podporu získal torrentový klient určený hlavně pro Linux, přestože je možné jej získat i pro Mac OS X. Andres o něm píše, že jej používá pro jeho jednoduchost a přehlednost. Bezzle dodává, že jeho vzhled je skvělý, a uzivatel2 zase, že je to jedna z mála oficiálních aplikací pro linuxové prostředí Gnome, což bere jako vekou záruku kvality. Alex430 ale dodává, že oproti µTorrent má Transmission nevýhodu v tom, že v něm nejde vytvořit nový torrentový zdroj.

transmission.jpg

Stáhnout Transmission

Vuze (Azureus)

Pokročilý a funkčně vybavený torrentový klient běžící v Javě, který sám sebe označuje za nejmocnější bittorrentovou aplikaci na světě. Autory k tomuto sloganu vede integrované pokročilé vyhledávání, možnost označení zdrojů, u nichž očekáváte vydání dalších částí (typicky u seriálů), rychlé stahování pomocí kvalitního managementu a určování priority zdrojů, vzdálené ovládání přes webové rozhraní, obsažený video přehrávač zvládající i HD v 1080p, i komunikaci s přenosnými zařízeními.

vuze.jpg

Čtenář budis jej považuje za jedničku kvůli širokým možnostem nastavení, dokonalému sledování průběhu stahování i spoustě různých pluginů. Jonnyrobbie ale od Vuze přešel k µTorrentu, protože v Javě napsaný klient byl podle něj příliš náročný na paměť. I ewing vychvaluje spíš µTorrent, ale Vuze používá na vyhledávání zdrojů.

BitSpirit

Tento malinký klient nabízí graficky příjemné a rychlé uživatelské rozhraní a samozřejmě všechny standardní funkce. Využitelným je náhled na stále stahovaný soubor, podporu UPnP i NAT Traversal i formátu adres IPv6, šifrování protokolu, časové rozvržení úkolů a další. Rychlost práce zvýší i integrace do webového prohlížeče. Vše si pak můžete zkontrolovat na detailních statistikách.

bitspirit.png

V minulosti BitSpirit využíval čtenář Nargon. Ten na něm oceňuje detailní log, kde nalezl všechny informace a především možnost nastavit diskovou cache, takže načítaná data mohou zůstat v paměti, nikoli být pořád načítána z disku. Detailní nastavení připojení pak Nargonovi umožnilo vytížit svou linku na maximum, což se mu jiných klientů nedařilo. Zakazování aplikace na některých soukromých serverech ale přinutilo Nargona přesedlat na µTorrent.

Deluge

Plnohodnotný torrentový klient pro Linux, Mac OS X i Windows. Nabízí jednoduché ovládání i uživatelské rozhraní, k tomu ještě vzdálené připojení, šifrování protokolu UPnP i NAT, podporu proxy, nastavení limitů připojení, ochranu heslem, RSS čtečku a další. Mnoho dovedností pak lze získat skrze širokou základnu nejrůznějších pluginů. Do diskuse jej doporučil jech, který jej popisuje jako nepříliš známý, ale velice dobrý.

deluge.png

Stáhnout Deluge (8,2 MB)

BitLord

Další jednoduchý klient, který nabízí integrovaný systém pro vyhledávání, takže není třeba brouzdat po často nebezpečných webech, dále možnost komentování, kdy s ostatními uživateli lze komunikovat o kvalitách či obsahu zdrojů, a také RSS čtečku. Krom toho zde najdete klasiky v podobě přerušeného stahování, určení rychlostních limitů, filtrování IP adres, práci s proxy apod. Bez dalších komentářů jej zmínil čtenář Rocker93.

BitLord.jpg

BitComet

Méně rozšířený ale u svých uživatelů oblíbený klient, který nabízí komfortní prostředí pro stahování souborů torrent bez nutnosti instalace dodatečných knihoven. S českým uživatelem se bez problémů domluví, je přehledný, nabízí dostatek statistických informací, včetně zjišťování obsahu stahovaného torrentu. Specialitou je selektivní stahování a práce s virtuální pamětí na disku. BitComet na fóru zmínil vitr4077.

bitcomet.png

Diskuze (20) Další článek: Testuje Google nový výpis výsledků hledání?

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,