Nejlepší firewall (nejen) pro Windows

Počítačová bezpečnost, ochrana citlivých dat a obrana proti útokům z internetu jsou stále aktuálními tématy. Důležitým prvkem pro odražení kybernetických ataků je pevný a dobře nastavený firewall.

Gufw Firewall pro linuxáky

Abychom se netočili pouze kolem Windows, krátce si představíme populární firewall pro Linux. Ten je ve svém základu se zkratkou ufw (Uncomplicated Firewall) rozšířený pro svou účinnost, miniaturnost a jednoduchost. V Linuxu se ovládá pouze prostřednictvím příkazové řádky. To se ale zdá některým uživatelům nepohodlné.

gufw.png

Proto došlo k vytvoření grafické nadstavby s názvem Gufw, tedy grafického ufw, který byl určen pro systémy Ubuntu. Jeho popularita mu pomohla se rozšířit i na další distribuce, takže Gufw je možné využívat na Debianu, openSUSE, Archu, Mintu a Salisu.

Lze s ním jednoduše (v grafické nadstavbě o to jednodušeji) blokovat standardní a vybrané porty, P2P spojení a další. Gufw si chválí např. X-Lorrien, kterému vyhovuje, že jej stačí spustit a poté již není třeba se o nic dále starat. Uživatel spam4u, zase dává přednost negrafickému ufw kvůli jednoduchému nastavování pravidel přes ssh.

Přejít na Gufw

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,