Nejlepší doplňky pro Yahoo Widget Engine 3.0 (Konfabulator)

Doplňků pro Yahoo Widget Engine (dříve Konfabulator) existuje celá řada. Mnoho z nich je velmi úzce zaměřených, někdy kopírují jeden druhého. V článku najdete přehled zajímavých doplňků pro pracovní plochu, které usnadní život méně zkušeným uživatelům, pokročilým pak poskytnou zajímavé informace.

O programu Konfabulator, který poskytuje rozhraní pro umístění zajímavých doplňků na pracovní plochu, jsme nedávno psali na Živě. Již tehdy se vědělo, že jej pohltil známý portál Yahoo. Dnes je již Konfabulator přejmenován na Yahoo Widget Engine. Stále jde o stejnou aplikaci, kterou bez problémů spustíte ve Windows i v počítačích Apple. Pojďme si tedy představit několik zajímavých doplňků (widgetů), které nejsou součástí standardní instalace.

Tvorba ZIPů hračkou

Zejména začínající uživatelé mají problém s pochopením způsobu ovládání nástrojů sloužících ke tvorbě komprimovaných souborů. Tak tak se naučí ovládat Průzkumníka a vkládat obyčejné přílohy do mailu, když tu se po nich chce tvorba jakéhosi ZIPu. Patříte-li mezi takové uživatele, nezoufejte. Widget Zipper vytvoří na ploše oblast, do které stačí přesunout soubory nebo složku, které chcete zkomprimovat.

To se také stane a Zipper vytvoří komprimovaný soubor v jednom z podporovaných formátů. Na výběr máte mezi klasickým ZIPem, výkonným 7ZIPem a dalšími (TAR/GZIP, TAR/BZIP). Ve výchozím nastavení vznikne komprimovaný soubor ve stejném umístění jako originál. Stejně jednoduše, tedy pouhým přetažením, můžete komprimované soubory také rozbalovat.

Nastavení formátu, síly komprese, umístění, ochranu heslem a další vám nabízí užitečný Zipper

Elegantní košík

Neurčitě vypadající symbol koše ve Windows můžete nahradit elegantním Trash Bin Deluxe. Je celý stříbrný, hlavní část tvoří drátěný výplet a kovové orámování. To ovšem jen ve výchozím stavu. V nastavení najdete možnost přepnutí na hliníkový koš, plastovou nádobku a další. Zvolit si můžete i svůj vlastní obrázek. Výchozí velikost koše nemusí každému vyhovovat, naštěstí však jde bez problémů upravit. Totéž platí pro velikost popisku a zvukový efekt. Ovládání je jinak stejné jako u klasického odpadkového koše.

Dopřejte svému počítači elegantní koš na odpadky

Úprava hlasitosti

Majitelé notebooků a multimediálních klávesnic s největší pravděpodobností nebudou tento widget vůbec potřebovat. Ovšem pro ty ostatní se jedná o skvělou pomůcku, kterou využijí při potřebě rychlého ztlumení zvuku. Widget myVolume nemá krom standardního žádné další nastavení a jeho použití je nanejvýš snadné. Pomocí myši a táhla nastavíte hlasitost přehrávání na požadovanou úroveň.

Dokonale jednoduchý, takový je widget myVolume

Jedno heslo vládne všem

Zajímavý nápad měl tvůrce widgetu Password Maker. Jste-li registrováni na různých webových stránkách, jistě potřebujete znát množství přístupových kódů a hesel (pokud nepoužíváte stále jedno a to samé). Tento widget vám sice se zapamatováním příliš nepomůže, na druhou stranu s jeho pomocí vytvoříte jistě dokonalejší heslo, nežli jsou oblíbené výrazy v podobě jmen přátel, dětí nebo názvů často používaných věcí.

Program vygeneruje hesla na základě zadaného hlavního hesla, adresy webové stránky, uživatelského jména a jiných údajů. Použijete-li vždy stejné hlavní heslo, můžete při opětovném zadání údajů vytvořit heslo pro přístup k webové stránce, které pak zkopírujete do schránky a použijete. V nastavení programu máte možnost ovlivnit, jak dlouho zkopírované heslo ve schránce zůstane.

Password Maker podporuje MDA5, SHA-1, SHA-256 a další haše

Síla přítomnosti Wi-Fi

Pohybujete-li se se svým notebookem často v terénu, bude se vám hodit jednoduchý ukazatel síly Wi-Fi signálu. Wifi_Watcher připomíná analogový budík s ručičkou, který byste našli v automobilech, letadlech i jiných strojích. Maximální hodnota, které je možné dosáhnout je logicky sto procent. V nastavení toho opět moc nenajdete, takže si zvolte barvu a typ písma a vydejte se na lov sítí. Dejte však pozor na příjem signálu, který není určen pro vás.

Novodobí lovci chytají Wi-Fi signál

Pohled z družice

S bezdrátovou technologií tak trochu souvisí i další widget. Meteo_by_satellite vám zobrazí družicové snímky, které můžete vidět i v předpovědi počasí v televizi. Nemá žádné natavení, pohled zachycuje pouze Evropu a část Severní Afriky. Widget tedy nevyužijí majitelé počítačů v Americe nebo Asii, ale v naší republice jistě poskytne užitečné informace. Po klepnutí na určité místo se vám zobrazí zvětšený výřez. Škoda, že v pohledu nejsou naznačeny hranice států.

Hranice států si musíte domyslet, nicméně tak velký problém to zase nebude

Kalkulačka vždy po ruce

Často používám kalkulátor obsažený ve Windows. Vadí mi však nepohodlné hledání v nabídce Start a do panelu pro rychlé spuštění jej dávat nechci. Používám proto příkaz Spustit a calc.exe. Ovšem widget Kalc mé požadavky docela dobře řeší. Kalkulačka je neustále po ruce. Pokud vám vadí, že je skryta pod ostatními okny a musíte zobrazovat plochu, stačí ji nastavit do popředí, podobně jako kterýkoli jiný widget. Kalc umí kromě základních aritmetických operací provádět i složitější výpočty, což se může hodit.

Orámování widgetu jde jednoduše vypnout

Sledovač dostupnosti serveru

V diskuzích na webu se často můžete setkat s rozezlenými uživateli, kteří nejsou spokojeni s častými výpadky webhostingových služeb svého poskytovatele. Zajistěte si neustálý přehled o tom, zda jsou vaše webové stránky funkční. Jednoduchý widget KonStat vám s tím pomůže. V nastavení zadáte adresu, popisek a počet minut udávající, jak často bude dostupnost stránky kontrolována. Na ploše se pak zobrazí nenápadný proužek se semaforem, který v případě nedostupnosti stránky zobrazí červenou výstrahu. Jednoduché, ale účinné.

KonStat sleduje dostupnost webové stránky. Zadat lze bohužel jen jednu adresu

Nezapomeňte na narozky

Je známo, že mnoho uživatelů počítače je svým miláčkem zaujato natolik, že zapomíná na skutečný život. Z letargie by vás mohl alespoň jednou za čas probrat widget Birthday Reminder, který vám včas připomene narozeniny manželky (manžela) nebo někoho blízkého. Pomocí přepínače v horní části widgetu se přepnete k funkcím umožňujícím zadat údaje o výročí. V nastavení si můžete zvolit, kolik dní dopředu vás bude widget informovat. Tento údaj ovlivňuje zobrazení jména osoby a počtu zbývajících dnů do případné oslavy narozenin.

Buďte vždy připraveni nejen na své narozeniny

Narozeninovým pomocníkem dnešní krátký pohled na skupinu widgetů pro Yahoo Widget Engine končí. Máte-li tip na nějaký další zajímavý doplněk, dejte vědět do diskuze.

Diskuze (20) Další článek: Vánoční pohádka: Jak jsem se zbavil stolních počítačů

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,