Nejlepší antivir podle čtenářů Živě.cz

Který antivirus používají, vychvalují a doporučují diskutující na fóru Živě.cz? Nechte se inspirovat několika nejpopulárnějšími nástroji a ochraňte tak svůj počítač vůči digitální hrozbě.

Během několika posledních dní diskutovali čtenáři Živě.cz na příslušném fóru nad otázkou, který antivirový program je podle nich tím nejlepším. A protože podobná témata přinášejí nejrůznější názory i argumentační střety, je tato diskuse velice plodná a zajímavá. Vybrali jsme z ní pro vás ty nejčastěji zmiňované tipy, které jsme doplnili o hlavní doporučení jednotlivých diskutujících.

Pokud máte sami nějaký svůj příspěvek či preferenci, můžete se vyslovit jak ve zmíněném fóru, tak v tradiční diskusi pod článkem. Svůj hlas představeným produktům navíc můžete udělit v přiložené anketě.

Avira AntiVir Personal

Nová generace oblíbeného a zdarma použitelného antivirového programu konečně přináší nový a moderní vzhled. Program patří společnosti Avira, která vznikla sloučením H+BEDV Datentechnik a AntiVir PersonalProducts, a získal si v uplynulých několika letech mezi uživateli skvělou pověst svou účinností, slabými hardwarovými nároky a jednoduchým ovládáním. Aplikace nabízí ve své verzi Personal ochranu proti virům, trojanům, červům, spywaru i adwaru. Za pokročilejší stupeň ochrany je už třeba tvůrcům zaplatit.

avira.jpg

Podle uživatele s přezdívkou Dancek ovšem bohatě postačí freewarová verze, která oplývá výbornou detekcí a ocení ji zejména majitelé slabších počítačů. Aviru doporučují i čtenáři ingbrzy či kromsa a další. Naproti tomu např. diskutér fridge ji používal až do doby, než se nakazil virem, který byl schopen odstranit pouze antivirem od Kaspersky (viz níže), který se tak od té doby stal jeho hlavním ochráncem.

stáhnout program Avira AntiVir Personal 10.0.0.611 (47 MB)


Microsoft Security Essentials

MS Security Essentials je nový bezpečnostní balík pro Windows a náhrada za nepříliš úspěšný OneCare. Hlavní devizou Essentials je jeho rychlost a minimální zatěžování chodu systému. Aplikace slouží jako doplnění nativního firewallu ve Windows a rozšiřuje ochranu počítače o antivirové a antimalware prvky. Po dlouhé době, kdy nebyl přístupný českým uživatelům, si jej konečně můžete plně vychutnat v českém prostředí.

microsoft essentials.png

MS Security Essentials je mezi diskutujícími na fóru masivně vyzdvihován a doporučován. Prakticky všichni jeho uživatelé a obhájci v diskusi (čtenáři MartinezZ, IQ-tikve, Jan Gottwald či GringoAD a další) uvedli shodně jeho atributy jako jednoduchý, nenáročný, nezatěžující, neobtěžující a hlavně zdarma.

stáhnout program MS Security Essentials 2.0.657.0 (7,8 MB)


ESET NOD32 Antivirus

Špičkový antivirus od slovenských autorů. ESET NOD32 Antivirus nabízí kromě ochrany před viry i ochranu před spyware. Aplikace od ESETu minimálně zatěžuje PC, neotravuje uživatele, nabízí jednoduché ovládání a povedené grafické zpracování. Jeho součástí jsou protokoly, karanténa, plánovač, automatické aktualizace a ochrana přístupu na web a elektronické pošty. Výborná kvalita a výsledky s sebou ovšem nesou daň v podobě placené licence k užívání.

eset.jpg

Vynachválit si jej po třech letech užívání nemůže diskutér Bari007, který zdůrazňuje jeho rychlost a přesnost v minimu falešné detekce a nenáročnosti na hardware. Používá jej i Gerroy, který ovšem podotýká, že na starších počítačích s malou operační pamětí kontroluje soubor docela dlouho.

stáhnout program ESET NOD32 Antivirus 4.2 (40 MB)


Avast! Home

Antivir české provenience, který je pro domácí použití zcela zdarma, přičemž tato verze je velmi podobná placené edici Pro, ovšem po instalaci je ještě nutné se zaregistrovat na stránkách produktu. Verze Home neumožňuje například přepnutí do pokročilého uživatelského rozhraní. Bývá obvykle tím prvním, po čem především méně zkušení uživatelé sáhnou (i kvůli licenci zdarma), a vůbec to neznamená nějaký přehmat.

avast.jpg

Přesto je z diskuse patrné, že řada uživatelů později přešla na jiný, výše či níže zmíněný, konkurenční program. Nicméně např. uživatel mirdasl je s novou verzí 5 spokojený a audis dokonce označuje jeho poměr mezi výkonem a cenou za nepřekonatelný. Oproti tomu řada čtenářů, např. Tomasek1234, jej považuje za špatný program, který ani za tu cenu nestojí. Často se také objevují výtky směřující k jeho pomalosti a zbytečnému otravování uživatele.

stáhnout program avast! Home 5.0.594 (51 MB)


Kaspersky Internet Security

Uznávaný bezpečnostní software od ruské společnosti Kaspersky Labs. Silnou stránkou Kaspersky Internet Security jsou pohotové aktualizace. Virové báze totiž vycházejí prakticky každou hodinu, takže neaktuálnosti se nemusíte obávat. Tento produkt si chválí nejen již zmíněný uživatel fridge, ale také kuko61, který jej ke vší spokojenosti používá již čtyři roky ve firmě.

kaspersky.jpg

Norton Internet Security

Kompletní bezpečností balík od společnosti Symantec, která má na poli internetové bezpečnosti mnohaleté zkušenosti. Obsahuje nástroje k ochraně vůči virům i spywaru, firewall i prostředky k ochraně identity. Navíc ochrání e-mail před nechtěnou poštou, pomůže s monitorováním vnitřní sítě a mnoho dalšího. Podle Milanr1 je samotný antivirus k ničemu a na řadu tak přicházejí komplexní bezpečnostní systémy, jako právě Norton Internet Security, s nímž je spokojen i uživatel KineCZek. Oproti tomu kentus píše o obzvláště špatných zkušenostech s tímto produktem.

norton.jpg

stáhnout program Norton Internet Security 2010 (35 MB)


ClamWin Free Antivirus

Název tohoto antiviru je možná povědomý uživatelům Linuxu. Jedná se o grafickou nadstavbu pro Clam Antivirus převedenou do prostředí operačního systému Windows. Tento antivirus nabízí samozřejmě všechny základní dovednosti a automatické aktualizace k dosažení optimální ochrany před nejnovějšími viry. Ostatním čtenářům jej doporučují uživatelé ŠtěpánaArgo i PatrikChrz, který jej má nativně ve své linuxové distribuci.

clam.png

stáhnout program ClamWin Free Antivirus 0.97 (36 MB)


Comodo Internet Security

Bezpečnostní balík Comodo Internet Security nabízí firewall a antivirus. Poskytuje srozumitelné rozhraní, souhrnné statistiky, sleduje aktuální přenos po síti. Pomůže vám zjistit, které aplikace komunikují více, než byste potřebovali. To vše zcela zdarma. Vychvaluje si jej (zejména pro kvalitní firewall) čtenář Ahzs, který za velké plus vyzdvihuje zapojení do komunity uživatelů, kde jsou vidět jejich rozhodnutí ohledně povolení či nepovolení určitého spojení či programu.

comodo.gif

stáhnout program Comodo Internet Security 5.3.175888.1227 (34 MB)


Diskuze (137) Další článek: Týden Živě: Sleduje nás Facebook Places

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,