Nejlepší alternativní e-mailový klient

Dominance programů Outlook a Thunderbird na trhu e-mailových klientů je již nějakou dobu značná. Nejste-li s jejich službou spokojeni nebo trpíte-li vůči nim nějakou averzí, zvolte alternativu.

Ne každému vyhovuje používání rozšířeného Outlooku, za nějž je nutné společnosti Microsoft platit, nebo Thunderbirdu od Mozilly, který je pro někoho těžkopádný a pomalý. Proto jsme se čtenářů Živě.cz na příslušném fóru zeptali, zdali užívají nějaký jiný program pro správu e-mailů. Z následné diskuze vyplynulo několik trendů i konkrétních tipů na aplikace.

Předně je třeba zmínit hlasitý názor skupiny čtenářů, kteří považují e-mailové klienty za přežitek, protože jim webové rozhraní a služby účtů podle nich nabízí dobrý komfort i dostatek funkcí. Jiným zase připadá zbytečné instalovat další software, když správu e-mailů mohou provozovat prostřednictvím integrovaného mailového klienta např. ve webovém prohlížeči.

Nejčastěji byla v tomto kontextu zmiňována Opera, která v sobě zahrnuje funkci Opera Mail, dříve známá pod označením M2. Jak píše třeba diskutující s přezdívkou thrudy, prohlížeč je tak jako tak to první, co na počítači pouští. Oceňuje především rychlost a efektivnost práce i dostatek funkcí. Podle čtenáře .cvm je výhoda Opera Mailu v tom, že zprávy stahuje do adresáře na disku za pomoci filtrů, pracuje s protokoly IMAP i POP3, zvládá i RSS a IRC kanály.

eM Client

Poslední dobou stále populárnější aplikace a právem byla na fóru často zmiňována jako velice vhodná alternativa k rozšířenému Outlooku a Thunderbirdu. Program eM Client integruje e-mail, kalendář, úkoly, kontakty, instant messaging a nabízí mnoho dalších funkcí. Jeho flexibilita umožňuje splnit specifické nároky vaší firmy. Ať už přecházíte z MS Outlook nebo open-sourcové alternativy, eM Client vám dokáže nabídnout veškerou funkcionalitu, kterou očekáváte a potřebujete, navíc v češtině a zdarma.

em-client.png

Z hlediska e-mailové komunikace podporuje všechny používané protokoly, nabízí zabezpečení SSL/TLS, zvládá podpisy a certifikáty i umožňuje základní překlad mezi světovými jazyky přímo v rámci rozhraní programu. Doporučuje jej huncut s tím, že kromě dostatku funkcí je i lehký a svižný, přičemž ještě dobře vypadá. Obdobně program charakterizuje i DeepThought, který chválí neustálý a rychlý vývoj i doplnění o IM klienta.

stáhnout program eM Client 3.0.9716.0 (23 MB)


Windows Live Mail

Windows Live Mail je aplikace, která představuje bezplatnou alternativu Microsoftu vůči jejich hlavnímu e-mailovému klientu Outlooku. Program pracuje samozřejmě s více uživatelskými účty i službami, obsahuje kalendář i seznam kontaktů, s nimiž lze pracovat i bez připojení k internetu. Aplikace také disponuje líbivým a moderním uživatelským rozhraním, funkcí konverzace, která řadí zprávy od stejného adresáta a se stejným předmětem do jednoho, i možností vytvoření fotoemailu pomocí dalších služeb Windows Live Essentials.

WindowsLiveMail.jpg

Právě v rámci tohoto balíčku je Windows Live Mail distribuován. Nejste nuceni instalovat i další aplikace, ale vzhledem k propojení s nimi i jinými službami je to vhodné. Podle diskutujícího rzborila ušel program velký kus cesty a obsahuje jednoduché nastavení i užitečnou synchronizaci kalendáře a kontaktů s mobilním telefonem. Miroslavh85 jej doporučuje pro malé firmy i kvůli podpoře MAPI pro spojení se schránkou na Hotmailu.

stáhnout program Windows Live Essentials 2011.0 (1,2 MB)


The Bat!

Oblíbený a rozšířený e-mailový klient s netopýrem ve znaku, který je již dlouhá léta na počítačích uživatelů celého světa, k čemuž pomáhá i vícejazyčné rozhraní. Program nabízí např. možnost hardwarového ověřování s mailovými servery, šifrování zpráv, sadu smajlíků a mnoho dalšího. Dost čtenářů v diskuzi psalo o tom, že The Bat! užívalo dříve v minulosti. Nyní většinou přešli ke konkurenci či ztratili zájem o e-mailové klienty jako takové.

bat.png

Jedním z takových je třeba djkmito. Na jinou slabinu programu oproti konkurenci poukazuje fatman. Tomu se vždy program líbil, ale jeho funkcí by naplno nevyužil, což v kombinaci s nutností platit za licenci The Bat! způsobilo jeho přechod k jiným programům.

stáhnout program The Bat! 5.0.10 (6,7 MB)


IncrediMail

Pokročilý emailový klient, který nabízí výjimečné interaktivní prostředí. Umožní uživateli přizpůsobit si emaily, ovládání i grafický kabátek přesně tak, jak právě chce. Na výběr zde je mnoho pozadí, animací, zvuků, 3D efektů a pohlednic. Program obsahuje také několik druhů animovaných oznamovačů, kteří vás zavčas upozorní na přijaté zprávy. Právě ono grafické pozlátko je to hlavní, čím se IncrediMail odlišuje od často šedivé konkurence. A nějaké ty zvýšené nároky na systém v řádech jednotek MB operační paměti už v dnešní době takovou roli nehrají.

incredimail.jpg

stáhnout program IncrediMail 2 6.26 build 4878 (11 MB)


Sylpheed

Jednoduchý a rychlý program určený pro práci s elektronickou poštou, který sází především na svou miniaturnost a multiplatformitu (Windows, Linux, BSD, Mac OSX). Podporuje šifrování zpráv a třídění spamu. Vzhledem k opensourcové licenci si jej navíc každý může upravit dle vlastních představ. Nedávno byl do tohoto e-mailového klienta zakomponován filtr pro propouštění pošty, možnost použití IMAP4 účtů, lepší ochrana proti spamu atd.

sylpheed2-mainwindow.png

stáhnout program Sylpheed 3.1 (6,2 MB)


Reach-a-Mail

Reach-a-Mail je e-mailový klient, který je přenositelný a použitelný na USB flashdiscích. Nyní budete mít svou poštu vždy u sebe a nebudete muset na cizích počítačích vybírat složitě e-maily přes webová rozhraní serverů. Jistě potěší, že program je plně zdarma a v češtině. Rovněž ovládání i uživatelské prostředí je velice přívětivé, takže jej lze doporučit především méně zkušeným dopisovatelům. Škoda jen, že dlouhou dobu nedošlo k dalšímu posunu ve vývoji programu.

reach.png

stáhnout program Reach-a-Mail 3.8 (2,9 MB)


Diskuze (93) Další článek: Týden Živě 115: Dell Inspiron Duo, tablet a netbook

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,