Nejjednodušší tisk z mobilu

(Inzerce) Když se na trhu objeví nová chytrá aplikace, díky které získají mobilní přístroje další rozměr využití, většinou je uživateli s chválou přijata a začleněna mezi využívané aplikace.

Co kdyby ale tyto funkce začal nabízet samotný mobilní přístroj a aplikace již nebyla zapotřebí?

Posouvání hranic ve využití mobilních aplikací je složité. Výrobci sice přicházejí s následnými upgrady a rozšiřováním funkcí, stále však jde o samostatnou aplikaci, kterou je třeba stáhnout a nainstalovat. Ta navíc mnohdy představuje jednu z desítek či stovek dalších, kterými se uživatelé ve svých zařízeních musejí prolistovat, než se k ní dostanou. Skutečný posun nastává až při začlenění funkce do softwaru samotných zařízení.

bizhub.jpg

Mobilní tisk včera a dnes

Princip mobilního tisku

Mobilní tisk funguje na principu propojení přenosných zařízení s multifunkčními tiskovými přístroji přes síť Wi-Fi. Tato zařízení jsou v okolí uživatele automaticky vyhledávána a v případě potřeby rovnou nabídnuta. Ten tak může zadat tiskovou úlohu ze svého mobilního telefonu, aniž by musel použít počítač

Stejným vývojem prochází i mobilní tisk. Jeden z největších dodavatelů tiskových řešení Konica Minolta nabízí již od roku 2011 zdarma speciální aplikaci s názvem PageScope Mobile. Ta umožňuje řídit a zadávat tiskové úlohy prostřednictvím tabletů nebo tzv. smartphonů se systémy iOS a Android. Stejně jako všechny aplikace, i tato vyžaduje dodatečnou instalaci a její funkce jsou omezené možnostmi operačních systémů. Více informací o aplikaci PageScope Mobile naleznete zde.

Konica Minolta proto pozvedla možnosti mobilní tisku ve svých zařízeních na vyšší úroveň a rozhodla se pro implementaci technologie Apple AirPrint. Ta je nyní standardní výbavou celého portfolia kancelářských zařízení Konica Minolta.

Žádné stahování, žádná instalace

Nový standard společnosti Apple umožňuje uživatelům tisknout z mobilního systému iOS, tedy ze zařízení iPhone, iPad a iPod touch, stejně jako z operačního systému OS X, který je součástí počítačů Macintosh.  Zákazníkům Konica Minolta nabídne především flexibilitu a jednoduchost. Pro využití této technologie totiž není zapotřebí stahovat a instalovat žádné doplňkové ovladače či software.

Více se o technologii dozvíte přímo na webu společnosti Apple v odkazu zde, kde také naleznete seznam konkrétních, aktuálně podporovaných tiskáren a multifunkčních zařízení Konica Minolta.

S technologií AirPrint lze zadávat tiskové úlohy přímo z výchozích aplikací Apple, jako je Mail, Safari, Obrázky, Mapy, včetně kancelářského balíku iWork, který zahrnuje aplikace Pages, Numbers nebo Keynote. Propojení s touto technologií nabízí také řada aplikací třetích stran z App Storu, do kterých vývojáři tuto funkci implementovali.

Příští zastávka – Android

Technologie AirPrint je v současné době k dispozici pouze pro majitele mobilních zařízení značky Apple. Cílem Konica Minolta je však zajistit maximální úroveň mobilního tisku co možná největšímu množství zákazníků. Za tímto účelem se bude nyní přímo podílet na vývoji nového softwaru pro operační systém Android, a to v rámci spolupráce s mezinárodní organizací Mopria Alliance, jež se specializuje právě na vývoj softwarů pro tisk z mobilních zařízení. Již brzy se tak pohodlného tisku na zařízeních Konica Minolta dočkají i majitelé přístrojů se zeleným robotem.

Další článek: Microsoft opravil „rozbité“ fonty ve Windows. Stáhněte si záplatu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,