Nejen Iridium, ale i další satelitní sítě jsou ve skoro kritických problémech

K téměř bankrotujícími Iridiu se pomalu blíží i ICO, Globalstar se ještě drží.
Je myšlenka satelitních sítí, poskytujících rozsáhlé a geograficky skoro neomezené telekomunikační služby, zcestná? Iridium, projekt iniciovaný Motorolou a spuštěný za velkého jásotu, se už pár měsíců potácí na kraji bankrotu a daří se mu získávat další půjčky (a vršit dluhy) se stále větším vypětím. Iridium stálo pět miliard a má dnes 1,5 miliardy dluhů; akcie firmy se neustále propadají. ICO Global Communications pak dluží „jen“ 600 milionů dolarů; přitom jde o firmu, která svou službu zatím ještě vůbec nespustila (Globalstar ovšem také ne; nicméně Globalstar má silné finanční zázemí a není v tak těžkých dluzích).

Jedinou metodou, jak Iridium zachránit, je dnes pouze zvýšená podpora od Motoroly. Tato firma drží skoro 20 % akcií Iridia a tudíž i rozhodující hlasy – ostatní investoři jsou, jak je pro Ameriku typické, investory institucionálními, tedy fondy, kteří se do technologií ani přímého řízení firmy příliš nepletou. Pokud Motorola nalije do Iridia další peníze, mohou tak učinit i někteří další investoři, ale spíše zůstanou stranou – Motorola by tak navýšila svůj podíl. To zase Motorola nevítá s jásotem, protože jednak si to představovala jinak (že svůj podíl časem naopak výhodně zpeněží, prodá fondům) a jednak to dost odporuje nepsaným zásadám amerických burz: jediný vlastník by neměl mít přes 5 % akcií firmy (ano, Microsofti jsou jednou z nemála dalších výjimek).

Finanční injekce ale není záchranou obou firem – tou mohou být pouze platící zákazníci, vyskytující se v hojném počtu. Zatím je jich u Iridia podstatně méně, než zněly podnikatelské plány; Iridium nedávno snížilo ceny, čímž se počet zákazníků zvýšil, ale ne natolik, aby to vyspravilo výsledovku firmy na potřebnou úroveň. Někteří komentátoři uvádějí, že Iridium musí ceny snížit opět a zase podstatně – ale to také nevypadá na skvělý návod k profitu.

Přitom další dvě firmy jsou na tom podobně. ICO má zprovoznit svou službu až na konci roku 2000, přitom zatím firma „prohospodařila“ 3,1 miliardy dolarů a ještě jednu a půl miliardy potřebuje, aby vůbec službu mohla spustit. Je skutečně možné, že satelitní telekomunikační sítě se ukáží být jednou z největších slepých uliček telekomunikací, které po sobě ponechají nebývale impozantní hrobečky – stovky mlčenlivých satelitů visících nad našimi hlavami.

Váš názor Další článek: Tjusig – internetový prohlížeč od českého tvůrce

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,