Monitory | DisplayPort

Nejen FreeSync a G-Sync. Herní monitory ponesou nové logo AdaptiveSync

Technologie AdaptiveSync pro synchronizaci snímkové frekvence na výstupu grafické karty a obnovovací frekvence monitoru posloužila jako základ AMD FreeSync a Nvidia G-Sync. Organizace VESA, která za AdaptiveSyncem stojí, ale není se situací v herních monitorech spokojená, a tak nabízí otevřený standard a spouští certifikační program, který nabídne lepší vypovídající hodnotu.

Nejde totiž jen o splnění papírových předpokladů, monitor s patřičným cejchem musí úspěšně projít sadou více než 50 testů zaměřených na frekvenci, blikání obrazu, jitter, G2G odezvu nebo vynechávání snímků. VESA zároveň nezavádí žádné nové technologie, takže značku AdaptiveSync mohou získat i monitory, které již na trhu jsou. Zároveň pak vždy budou fungovat na stávajících grafikách od AMD, Intelu i Nvidie.

Certifikovaný monitor musí při nativním rozlišení nabídnout rozsah frekvencí od 60 do 144 Hz, ale výrobci mohou jít níž i výš. Jen to musí být základní frekvence bez volitelného přetaktování a firmy také musí počítat s tím, že VESA bude testovat i na hraničních hodnotách, kde výsledky nemusí být optimální právě z hlediska blikání obrazu nebo ghostingu.

Hned 20 testů se zaměřuje na G2G odezvu s různými úrovněmi šedé od 10 do 90 %, tedy od skoro bílé až po skoro černou. Hodnota nesmí překročit 5 ms a výrobci se nesmí honit se za krátkými odezvami výměnou za zvýšení under- či overshootu. VESA chce měřit odezvu tak, aby odpovídala reálným scénářům a netýkala se jen vhodně vybraných scén.

Monitor s certifikací se bude muset popasovat i odlišnými frekvencemi videa, konkrétně deseti různými od 23,976 fps (film) až po 60 fps (spotřebitelské kamery a mobily). Obraz se tedy nesmí zacukávat, což se právě děje v extrémním případě, kdy se film přehrává na displeji při 60 Hz a využije se přitom technika 3:2 pull down. To se každý lichý snímek zobrazí dvakrát a každý sudý třikrát. Adaptive Sync zajistí, aby se každý zobrazil ve stejném násobku a po stejnou dobu.

Kompletní metodiku testování má VESA na svém webu. Na něm už také najdeme seznam certifikovaných monitorů, zatím jde o tři modely od LG a jeden Dell. Vedle značky AdaptiveSync existuje ještě MediaSync. Ta není zaměřená na hry, ale čistě video. Nemá tak přísné požadavky, neměří se odezva a monitor musí splňovat minimální rozsah 48 až 60 Hz. Opět ale s tím, že všechny snímky vykreslí po stejně dlouhou dobu, aby obraz byl skutečně plynulý.

Herní monitory budou muset AdaptiveSync nabídnout na rozhraní DisplayPort, za kterým rovněž stojí VESA. Výrobcům ale nic nebrání podporovat i HDMI. Ostatně certifikace AdaptiveSync se ani nevylučuje s tím, aby monitory nabídly i FreeSync a G-Sync.

Diskuze (3) Další článek: Rocket Lab zachytil vrtulníkem raketu padající z vesmíru. Proč je to lepší než přistávání SpaceX?

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,