Nejčtenější články roku 2008: vavříny vítězství patří Linuxu

V roce 2008 jsme publikovali tisíce bleskovek a článků. Pojďte si s námi na závěr roku připomenout první desítku těch nejčtenějších. Pohár vítěze si tentokráte odnese Linux.

Loni vás nejvíce zajímal článek o novém Total Commanderu 7, letos ale vavříny vítězství převzal Linux. Jak tedy vypadá kompletní desítka nejčtenějších článků a bleskovek? Jelikož mají bleskovky zcela jiný charakter než články a mají povětšinou jepičí život, nabídneme vám pro přehlednost rovnou dva žebříčky.

Deset nejčtenějších bleskovek

Bleskovky jsou krátké články v rozsahu okolo jednoho tisíce znaků, které zachycují ty nejčerstvější události ve světě IT. Jelikož se na Živě.cz věnujeme převážně IT zpravodajství, asi nebude příliš překvapivé, že některé aktuální události přitáhly pozornost desítek tisíců čtenářů a pokořily tak i články o mnoha kapitolách.

  1. Hacker stáhl tisíce intimních fotek ze seznamky Líbímseti.cz (Jakub Čížek, 22.10.)
  2. Katastrální mapy dostupné na 1188.cz (David Polesný, 10.1.)
  3. SP3 pro Windows XP byl uvolněn ke stažení (Honza Sedlák, 29.4.)
  4. ICQ přestalo fungovat s klientem verze 5.1, starší verzi QIP a meebo.com (Honza Sedlák, 2.7.)
  5. SP3 pro Windows XP má problémy, na odstranění chyb se pracuje (Honza Sedlák, 30.4.)
  6. Video slečny Emily: neuvěříte, že ji vyrendrovali (Tomáš Holčík, 20.8.)
  7. Windows startující čtyři sekundy (Miroslav Hyrman, 17.11.)
  8. Google Překladač: přeložte si libovolný web do češtiny (Zdeněk Večeřa. 9.5.)
  9. Česká televize začne v pátek vysílat seriál IT Crowd (Honza Sedlák, 7.4.)
  10. Policie zabavila deset počítačů s nelegálním obsahem (David Polesný, 19.5.)

Velmi vás zajímal třetí a závěrečný servisní balíček pro Windows XP, což potvrzují i výsledky mezi články, tradičně se ale četlo prakticky cokoliv ohledně stability, či možná spíše nestability, IM sítě ICQ.

Pokud jste doposud neviděli neskutečně propracovaný model Emily, která vypadá jako živá, určitě navštivte bleskovku Tomáše Holčíka a to samé lze říci o katastrálních mapách, které ve stínu velkých mapových služeb nabízí jako rastrovou vrstvu mapový portál 1188.cz.

Deset nejčtenějších článků

Zpracovávání článků je ale přeci jen mnohem pracnější a ocenili to letos i naši čtenáři. Pojďme se tedy na desítku nejčtenějších článků podívat trochu podrobněji a pro změnu z opačného směru.

10. Google Apps: Gmail na vlastní doméně

(Zdeněk Večeřa, 23. dubna) Desátým nejčtenějším článkem roku byl návod ke zprovoznění služby Google Apps na vlastní doméně. Tento nový model, který v současné době se vším všudy nabízí pouze Microsoft a Google, ocení všichni, kteří chtějí investovat pouze pár stokorun do domény, poštovní technologii a úložný prostor jim ale dodá poskytovatel služby. Pokud tedy důvěřujete Googlu, článek a bohatá diskuze vám jistě poradí, jak začít.

9. Fígle pro vyhledávač Google

(David Polesný, 27. dubna) Jen o pár dní později jsme v rámci tematického Google týdne vydali další článek, ve kterém David Polesný do nejmenších podrobností rozebírá „geekovské“ vlastnosti Google vyhledávače včetně pokročilých operátorů, pomocí kterých můžete vytvořit složitá vyhledávací makra. O jednom povedeném, které pomůže vyhledávat na webu MP3 muziku, jsme ostatně na Živě.cz už také psali.

8. Třetí Service Pack pro Windows XP: překvapení se nekoná

(Jakub Čížek, 6. května) Na servisní balíky od Microsoftu jsme si už zvykli, dnes je veleobr z Redmondu vydává po několika měsících až roce téměř ke každému ze svých nových velkých programů. Nejočekávanější SP je samozřejmě ten, který se týká desktopového operačního systému Windows. Letos Microsoft vydal jak verzi pro Windows Vista, tak pro Windows XP. Do desítky nejčtenějších článků se dostaly oba dva.

7. Bezkonkurenční jízdní řády online

(Jakub Čížek, 10. ledna) Na začátku ledna jsme se na Živě.cz i v tištěném Computeru věnovali jízdním řádům IDOS a jejich možnostem. Tehdy byla k dispozici ještě stará verze, později ale naštěstí autoři zareagovali a zastaralý web obohatili o interaktivní AJAX. Každá inovace sebou nese jistý díl kritiky, mnozí si stěžují, že IDOS.cz dnes už není tak svižný jako dříve, v celku se s ním ale pracuje mnohem lépe.

6. Service Pack 1 pro Visty: vše, co chcete vědět

(Vlastimil Waic, 16. dubna) A ještě jeden servisní balíček – tentokráte v podání Vlasty Waice a pro nejnovější systém Windows Vista. Mnozí s instalací Windows Vista čekali právě na něj s vidinou, že drobné chyby, které se zákonitě objeví při každém vydání nového systému, Microsoft napraví. Jestli se tak stalo, se dozvíte v článku.

5. E-mail v klientu, v mobilu i na webu

(Honza Sedlák, 28. ledna) Pátým nejčtenějším článkem byl pohled Honzy Sedláka do nabídky několika poskytovatelů Microsoft Exchange hostingu. Pokud vám tedy nestačí běžný bezplatný webový e-mail nebo jednoduchý POP/SMTP server, který je zpravidla součástí webového hostingu, a chcete si připlatit za skutečný groupware luxus a kvalitní e-mail, přečtěte si recenzi českých poskytovatelů Exchange pošťáka.

4. Firefox 3 přichází, má konkurence důvod k obavám?

(Zdeněk Večeřa, 17. června) A Zdeněk Večeřa ještě jednou, tentokráte s recenzí nového Firefoxu, který se na „digitálních pultech“ objevil po několika odkladech v polovině června. Zdeněk se v názvu ptá, jestli má konkurence důvod k obavám a nebylo by na škodu si stejnou otázku položit nyní, na sklonku roku, kdy se mluví o FF 3.1, Google Chrome, IE8 a prohlížeči Opera 10.

3. Návod: jak nakupovat na eBay a platit přes PayPal

(David Polesný, 11. července) Nakupování přes web se stále mnoho lidí bojí, o zahraničním aukčním domě eBay ani nemluvě. Přesto to jde, a pokud přistoupíte na jistou míru rizika, může se vám nakupování na internetu řádně vyplatit. A platí to i o PayPalu, který je pro časté zahraniční online platby téměř nezbytností. Internetové platby jsou stejné jako jízda na dálnici. Nikdy nebudou bezpečné, přesto se bez nich už dnes neobejdeme.

2. Koupili jsme pirátská Windows Vista: Klobouk dolů!

(Vlastimil Waic, Dalibor Chvátal, 2. ledna) Když se na začátku letošního roku objevil na Živě.cz článek popisující koupi pirátských Windows Vista, způsobil skutečný povyk a zastínil ostatní redakční činnost. Právem mu tedy patří druhé místo.

1. Linux umí 3D efekty, kterým může Vista závidět

(Michal Vyskočil, 30. ledna) První místo pro nejčtenější článek ale nakonec získal Michal Vyskočil a jeho článek, ve kterém popisuje možnosti hardwarově akcelerovaných linuxových desktopů. Pokud tedy chcete mít na linuxové pracovní ploše rotující 3D krychli, určitě si tento článek přečtěte. A kolika čtenáři se vlastně článek o 3D efektech v Linuxu může pochlubit? Jedno průměrné krajské město by nestačilo.

To jsou tedy nejčtenější bleskovky a články letošního roku. Doufáme, že nám zachováte přízeň i v roce následujícím, materiálu ostatně bude dostatek už krátce po Novém roce. Těšit se můžete na nové speciály i exkluzivní návštěvu několika superpočítačových center v Česku.

Diskuze (10) Další článek: Beta Windows 7 snad už za dva týdny, na torrentu dnes

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,