Reklama

Nejčastější chyby při výstavbě a provozu datacenter

Nároky na nové technologie jsou stále vyšší. S tím pochopitelně souvisí i výstavba datových center, která se v posledních letech rozběhla doslova naplno.

Každým rokem se i v případě nových datacenter setkáváme s výpadky, které rozhodně nepředstavují nic příjemného. Spory provozovatelů webů a datacenter tak mnohdy gradují. My se v následujících řádcích podíváme mnohem podrobněji na to, co všechno může být jejich příčinou. 

Nesprávně zvolená lokalita

Jednou z nejčastěji ignorovaných hrozeb je bezesporu lokalita, která může být nebezpečná z hlediska přítomnosti vody. Do záplavových míst prostě datacentrum nepatří. To ovšem není jediný háček. Mnohdy se s datovými centry setkáme i ve starších budovách. Havárie inženýrských sítí nejsou žádnou výjimkou. Optimální je pochopitelně volit pro datové centrum samostatný objekt na bezpečném místě.

Kvalitní záložní zdroje

Vytíženost datacentra se může velmi jednoduše stát velkým problémem. Když přijde výpadek napájení, musí datové centrum disponovat ještě založním zdrojem, případně větším množstvím záložních zdrojů. Některá datacentra nesplňují ani požadavky TIER III. V tomto případě jsou vyžadovány minimálně 2 na sobě nezávislé napájecí větve. Často dochází k tomu, že je k dispozici pouze jednobateriový string na UPS. Sériově zapojené baterie mohou vykazovat poruchu. Stačí jedna a dojde k výpadku celého datového centra.

Jak důležité je pohodlné pracovní oblečení?

Nesmírně! Při jakékoli pracovní činnosti byste se měli cítit maximálně komfortně. Hodně důležitou roli hraje především střih pracovních oděvů. Ten by se měl co nejvíce přizpůsobit tělu člověka, jenž má dané oblečení na sobě. Rozhodně není možné, aby ho oděvy jakkoli tlačily, případně byly volné. Právě u druhé jmenované alternativy se setkáváme nejčastěji s tím, že může docházet k velmi nepříjemným situacím a pracovním úrazům. V datových centrech je třeba mít také ty správné oděvy.  

Spolehlivý výrobce jako základ

Vsadit byste určitě měli na spolehlivou známou a časem prověřenou značku pracovního oblečení.  Výbornou volbu představují profesionální pracovní oděvy značky Engelbert Strauss. Tento známý německý výrobce produkuje kvalitní pracovní oděvy jako pro venkovní, tak i interiérové pracovní činnosti. Pracovní oděvy Engelbert Strauss se vyznačují mnoha certifikáty jakosti a maximálním pohodlím, jež poskytují. Ochrana je v jejich případě maximální.

Poddimenzované chlazení

Důležité jsou v tomto aspektu dva důležité body, a to absence zálohy chlazení a aktuální míra redundance. U většiny datacenter se setkáváme s redundancí na úrovní chlazení N+1. Konkrétní datacentrum si v takovémto případě může dovolit problém s maximálně jednou chladicí jednotkou. Tato ochrana příliš dostatečná není. Při potížích je zapotřebí odsát, řešit opravu, vakuovat okruh a poté doplnit chladivo a uvést jednotku do provozu. Vše trvá poměrně dlouho a dovolit si dlouhodobější potíže datacentrum nemůže.

Řešení datacentra bez dobrého projektu

Je naprostým nesmyslem. Kvalitní projekt musí disponovat také dlouhodobým výhledem. Nesprávně spočítané zkratový proudy jisticích prvků mohou být velkým kamenem úrazu. Stačí, když dojde k poruše zdroje v serveru a zkrat zajistí propadání jističů až na výstupu UPS. Vypadnout takto může klidně i celá větev, což si samozřejmě nikdo nepřeje.

Další článek: Vesmírné zprávy: Raketám Atlas V zbývá posledních 29 startů

Témata článku: ,