Nehotová Windows 7 překonala Linux

Windows 7 půjdou do prodeje až za necelé tři měsíce, už nyní ale z hlediska tržního podílu překonala linuxové distribuce, Mac OS X a starší verze operačního systému od Microsoftu.

Za tento nadpis článku mě jistě část čtenářů nepochválí, kupodivu to jsou ale docela jasná čísla podložená více než milionem českých respondentů. Ano, dnes čekejte další záplavu zajímavých zákulisních statistických čísel.

Na webu se měří už prakticky cokoliv. K těm předním statistikům patří třeba služba Market Share od Net Applications, nebo třeba StatCounter. Obě služby jsou nicméně zahraniční, Market Share v bezplatném režimu bere ohled pouze na USA a StatCounter má smysl používat pouze na úroveň kontinentu. Česká republika je pro tyto služby prostě příliš malá a výsledky nepřesné – výstupy světoznámé Alexy pro Českou republiku je pak nutné brát s opravdu velmi velkou rezervou.

K anketě: Pokud si hodláte pořídit nová Windows 7 společně s novým počítačem (OEM licence), hlasujte pro první možnost. Pokud používáte Linux či jiný operační systém, hlasujte pro druhou možnost. Pokud si hodláte Windows 7 stáhnout z P2P sítí, Rapidsharu aj., hlasujte pro třetí možnost.

Vyzkoušejte Rankings.cz

Kam tedy zajít pro alespoň trochu relevantní data? Otázku návštěvnosti docela velkého množství prestižních českých webů zodpoví veřejně dostupné výsledky NetMonitoru, který se na tomto poli stal jakýmsi respektovaným standardem, a pokud chcete znát procentuální zastoupení fanoušků Internet Exploreru 6, Opery nebo unixových systémů, určitě navštivte tuzemskou alternativu StatCounteru a Market Sharu – Rankings.cz. Službu s pěknými výstupy má na starost společnost Gemius.

A jelikož Gemius zpracovává statistiku návštěvnosti i pro weby z rodiny Živě.cz a oba výstupy tak prošly stejnou nebo velmi podobnou metodologií výpočtu, dovolím si i malé srovnání tuzemského obecného surfaře s návštěvníkem webu Živě.cz.

rankings.png  rankings.png
Na Rankings.cz najdete velké množství statistik

Teď už ovšem k jádru věci. Windows 7 již sice prošly fází RTM – „Release to Manufacturing“ a za oceánem se s trochou nadsázky pomalu rozjíždí lisovací linky a tisknou nové plastové obaly, Sedmičky jdou totiž na pulty obchodů již koncem října, de jure jsou ovšem stále nehotová. A přesto všechno se jim podařil doslova raketový nástup, během několika měsíců od uvedení veřejné betaverze svým tržním podílem přesáhly konkurenční Linux a na Živě.cz pak dokonce všechny unixové systémy dohromady. Včetně Mac OS X.

Windows 7 kontra Linux v Česku

První medializované sestavení Windows 7 se objevilo již na začátku roku 2008 a ve známost vešlo jako „Milestone 1“ 6.1.6519.1. Trvalo však ještě rok, než se ve velkém začalo o Sedmičkách mluvit i v srdci Evropy. Široká veřejnost si novou verzi mohla vyzkoušet až desátého ledna letošního roku, kdy Microsoft uvolnil Windows 7 Beta. V té době byla jeho tuzemská tržní pozice s přesnosti na dvě desetinná čísla rovna nule. Sedmičky mělo na svém počítači leda tak několik málo profesionálů, novináři a pár stovek odvážlivců, kteří nepohrdli Windows z pirátských sítí.

Operační systém18. ledna10. května2. sprna
Windows XP80,35 %78,75 %76,86 %
Windows Vista15,49 %17,50 %18,99 %
Windows 7--0,22 %0,88 %
Linux0,50 %0,56 %0,57 %
Mac OS X0,40 %0,44 %0,48 %
Windows 980,74 %0,53 %0,44 %

Služba Rankings začala přítomnost Windows 7 na českém trhu evidovat o několik měsíců později. Na začátku května Microsoft uvolnil k veřejnému testování Windows 7 RC a to byl již příslib toho, že nová „Okna“ se dostanou do obchodů skutečně ještě letos. Květnový Rankings již Sedmičky dobře znal, v týdnu od 4. do 10. května jim přidělil tržní podíl 0,22 %. Z těch velkých byl tehdy ještě skutečně nejslabší. O osm setin procenta jej překonal Windows Server 2003 a linuxové distribuce tou dobou měly jen o trochu méně příznivců než Windows 98, tedy 0,56 %.

windows 7 a linux.png

Pokud se ale z května rázem přesuneme na přelom července a srpna, tedy na týden 27.7. až 2.8., situace je už podle Rankings diametrálně odlišná. V minulém týdnu byl stále ještě neprodejný Windows 7 čtvrtým tržně nejsilnějším operačním systémem v Česku – 1,4 milionů respondentů mu přidělilo 0,88% penetraci. Předběhly ho pouze Windows XP (76,8 %), Windows Vista (19,9 %) a Windows 2000 (1,3 %). On naopak pokořil Linux (0,57 %), Mac OS X (0,48 %) a Windows 98 (0,44 %).

Windows 7 kontra Linux na Živě.cz

Potud tedy desktopové operační systémy a celkem průměrný český webový surfař. Jak ale vypadá situace na Živě.cz? Nahlédl jsem tedy do našich statistik návštěvnosti Gemius Traffic. Metodika záznamu a výpočtu je v obou případech stejná, liší se ale vzorek. Web Živě.cz navštěvují přeci jen návštěvníci, kteří mnohem rychleji přejímají technologické novinky a jejich počítače jsou výkonnější než šedivý průměr. A je tomu skutečně tak.

Živák: Typický návštěvník Živě.cz
Průměrný červencový návštěvník Živě.cz je z Prahy, jeho monitor má rozlišení 1280 x 1024 pixelů, o hardware se stará WIndows XP a na webu surfuje pomocí prohlížeče Firefox 3.0.

Začnu rovnou od Linuxu. V poměru s českým průměrem se mu nevede špatně, dlouhodobě osciluje okolo dvou procent a s ostatními systémy z unixové rodiny pak v červenci představoval 3 procenta čtenářů. Za mírným poklesem v posledních třech měsících docela jistě může stát zkouškové období na vysokých školách a letní prázdniny. I tak se ale Linuxu na Živě.cz daří několikanásobně lépe než na celém českém internetu.

Operační systémkvěten 2009červen 2009červenec 2009
Windows XP71,1 %70,4 %69,7 %
Windows Vista20,4 %19,9 %20,5 %
Windows 71,8 %4,2 %4,6 %
Linux2,5 %2,4 %2,3 %
Mac OS X0,6 %0,7 %0,7 %
Windows 980,3 %0,3 %0,2 %

A jak na tom jsou Windows 7? Ještě v květnu je Gemius zařadil za Linux, měsíc po uvedení veřejné Release Candidate verze, ale vystartoval k výšinám a obsadil počítač 4 % čtenářů Živě.cz. V červenci začaly letní prázdniny, Windows XP oslabily o 0,7 procenta, posílily Windows Vista a Sedmičky zakončily první letní měsíc s  téměř pětiprocentní penetrací.

windows 7 a linux.png

Srpen sice teprve začal, takže jej musíme brát s nadhledem, Sedmičkám se ale daří. Během prvních čtyřech dnů Živě.cz navštívilo 7,1 % surfařů s Windows 7, 2,9 % fanoušků linuxových distribucí a 1,1 % milovníků oblého designu od Applu.

Co z toho všeho plyne? Především skutečně velmi rychlý nástup nového systému, o kterém se v konkrétních obrysech mluví mnohem kratší dobu než ve své době o Windows Vista. K pokoření čtyřprocentní hranice na Živě.cz stačilo pouhých šest měsíců a to aniž by Microsoft vydal konečnou oficiální verzi. Popularitě Windows 7 nakonec napomohla i česká lokalizace a Sedmičky tak jsou společně s Internet Explorerem 8 prvními velkými produkty z redmondské softwarové továrny, které ještě před uvedením na trh rozuměly česky.

Sedmičky možná budou „wow“, bude to ale stačit?

A Linux? Není špatný, drží se své stabilní základny uživatelů a na svou příležitost teprve čeká. Jeho historie je mnohem kratší než Windows a ačkoliv si již při svém vzniku kladl za cíl obsadit desktop, po necelých dvaceti letech s tím má stále problémy a na lepší časy začalo svítat teprve před několika lety.

Windows 7 je po osmi letech první systém, o kterém se mluví s nadějí. Zatímco předchozí Windows čelila pokaždé docela tvrdé kritice a výsměchu (ačkoliv tržní podíly odpovídaly pravému opaku), Windows 7 si již od ledna drží velmi dobré renomé. Teď už zůstává pouze otázkou, jestli se pozitivní soudy na renomovaných webech i blozích promění v činy a majitelé starších Windows budou od října stát na Sedmičky stejně dlouhé fronty jako na magický iPhone. Je totiž docela možné, že sice konečně řeknou „wow“, poté se ale v klidu opět usadí před svá XPčka. Ostatně firmy, hlavní obchodní tahoun, to přinejmenším v tomto roce udělají podle mnoha průzkumů docela jistě. A co vy?

Tip: podrobně jsme také nastudovali, jak jsou využívány mobilní telefony pro prohlížení internetu. Čtěte na MobilManii.

Diskuze (620) Další článek: YellowBird: Když ve Street View nahradíte obrázky videem

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,