Nedostižný poštovní klient?

Uživatelé, kteří k počítači usedají především kvůli zábavě, jsou jistě mnohdy zklamáni nevábně vyhlížejícími programy, v nichž naleznou barvu tak maximálně na tlačítkách v nástrojové liště. Incredimail XE je program, který se snaží barvičkami a mnoha multimediálními rozšířeními upoutat pozornost uživatelů právě v oblasti práce s elektronickou poštou.

Ano, Incredimail XE je ten program, který je vinen tím, že e-maily přicházející od starších uživatelů, sekretářek a maminek na mateřské jsou často plné smajlíků, v horších případech i zvuků, případně něčeho, co ani nelze zobrazit. Při vyslovení jména tohoto programu se počítačovým odborníkům ježí vlasy na hlavě. Proč?

Pestrobarevný výchozí vzhled programu

Jakmile z domovských stránek programu stáhnete instalační soubor, potěší vás jeho malá velikost. Záhy se ale dostaví zklamání, neboť tento třistakilobajtový instalátor vyžaduje připojení k internetu, z něhož stáhne zbytek potřebných instalačních souborů do vašeho počítače. Po dokončení instalace a při prvním spuštění programu je nutné provést jeho registraci.

Plusy a minusy
+multimediální maily
+nahrávání hlasu
+filtr pro nevyžádanou poštu
–oficiální čeština
–některé nekontrolovatelné akce
–abnormální vybíjení baterií notebooku
  při práci s tímto programem

Dovolím si tvrdit, že v tuto chvíli začne mít řada uživatelů divný pocit, že program poněkud vyzvídá. V registračním formuláři musíte vyplnit typ svého pohlaví, stáří vlastního těla a stát, ve kterém se vaše tělesná schránka po většinu času nachází. Pokud jste doposud používali jiného poštovního klienta, Incredimail z něj získá vaši poštovní adresu a vyplněné údaje odešle spolu s ní k výrobci. Možnost automatického zasílání novinek o programu bych zřejmě nezapínal.

Automatizované odeslání registrace mě opravdu trochu děsí. Vzhledem k tomu, že program neinformuje o prováděné akci, nezjistím, kterou poštovní adresu odeslal k výrobci, mám-li v počítači vytvořeno hned několik poštovních účtů.

Poněkud zvláštní mi rovněž přišel automatický import zpráv elektronické pošty bez jakéhokoli dotazu. Tento proces si poradí s MS Outlookem přímo bravurně. Vadila především skutečnost, že při importu dat nemáte na výběr, z jakého programu jej chcete provádět, ani to, zda jej vůbec hodláte realizovat. Po prvním spuštění Incredimail ihned zobrazí hlášení o prvotním nastavení programu, během kterého celý proces zřejmě probíhá.

Jako dětské omalovánky

Pokud se tedy dostanete do prostředí programu, v němž se objeví všechny vaše dosavadní zprávy elektronické pošty, budete uvítáni pestrobarevným uživatelským rozhraním. Rozvržením připomíná klasický Outlook Express, doplněný o složku pro nevyžádanou poštu. Složky na zprávy můžete libovolně řadit, možnost vytvoření nových zde také nechybí.

Filtr pro nevyžádanou poštu je ve výchozím stavu vypnut. Při jeho aktivaci se zobrazí průvodce, který má pouze dva kroky. V nich vám oznámí, že filtr je aktivován, a zprávy od přátel, které nemáte na seznamu důvěryhodných odesilatelů, budou automaticky přesouvány do složky s balastem.

Průvodce nastavením filtru nevyžádané pošty

V rozšířenějším nastavení filtru máte možnost vytvoření seznamu důvěryhodných odesilatelů. Stačí zadat jejich jméno a e-mailovou adresu. Podobné nastavení je k dispozici pro celou doménu. Pokud tedy chcete do důvěryhodných odesilatelů zahrnout např. všechny kolegy ze své firmy, máte možnost. Do seznamu důvěryhodných uživatelů může program automaticky přidávat adresáty vašich zpráv. Nevyžádanou poštu lze nechat po určité době automaticky vymazávat.

  

Seznam důvěryhodných odesílatelů * Rozšířené nastavení filtru nevyžádané pošty

Adresář kontaktů nabízí v porovnání s konkurenčními produkty základní evidenční informace rozčleněné do skupin Obecné, Soukromé a Obchodní. Nutno však dodat, že většina uživatelů používající podobné pomůcky stejně využívá především políčka typu jméno a e-mailová adresa. Veškeré záznamy lze třídit do skupin. Data do adresáře můžete importovat jak z jiných instalací tohoto programu (např. po reinstalaci systému), tak z jiných poštovních klientů. Těmi jsou America Online, Eudora, Hotmail, Netscape Communicator (zde kupodivu s ikonkou prohlížeče Opera) a samozřejmě dvojice Outlook a Outlook Express.

 

Import kontaktů z ostatních programů * Základní položky pro přidání nového kontaktu do adresáře

Změna je život

Jak jsem již nastínil, tento poštovní klient se snaží uživatele nalákat barevným prostředím a různými doplňky. Vzhled programu můžete měnit pomocí skinů. Okno s jejich nabídkou se efektně zobrazí a umožní vám výběr ze tří výchozích vzhledů. Výběr se na tomto okně automaticky projevuje, lepší představu však stejně získáte po zhlédnutí celého prostředí programu oděného do zvoleného kabátku.

Další skiny lze získat přímo z programu prostřednictvím internetu, kdy je po klepnutí na patřičný odkaz program ihned nainstaluje. Při výběru těchto skinů, které jsou mnohem hezčí než ty ve standardní výbavě, však zjistíte, že jejich instalace vyžaduje placenou registraci programu.

Výběr vzhledu

Výběr vzhledu programu

Odlišností od jiných poštovních klientů je upozorňování na nově příchozí zprávy. Nejedná se sice o žádnou převratnou novinku, nicméně zajímavé je podání této funkce v režii Incredimailu. Pro nové zprávy si můžete zvolit oznámení na obrazovce a přehrání zvukového upozornění. Tyto efekty jsou pěkně graficky ztvárněny. Pokud se vám nelíbí pán ve fraku, který zprávu přinese na stříbrném tácu, pak si můžete zvolit poněkud technologičtější efekty, či vesele poskakující smajlíky.

Oznamovací prvky lze rovněž doplňovat prostřednictvím internetu. V rozšířeném nastavení pak můžete vybrat různé způsoby oznamování pro zadané e-mailové adresy, pro příchod zprávy, její odeslání nebo pro obdržení zprávy nevyžádané.

  

Novou poštu vám oznámí elegantní fešák... * ... ale klidně i rozverný smajlík * Další ukázka oznámení o nové zprávě

Nová zpráva

Výrazným rysem Incredimailu je možnost úprav nově odesílané zprávy. Můžete volit z velkého množství pěkných pozadí, doplňujících animací i zvuků. V doplňkovém panelu umožňujícím jejich snadný výběr se nachází ještě kategorie tzv. Ecard, elektronických pohlednic.

Zprávy lze upravovat stejně jako v jiných poštovních programech. Nechybí možnost vložení podpisu nebo přílohy. Co se podpisu týče, tvůrci Incredimailu to vzali doslova a nabízejí vám vytvoření vlastního grafického podpisu. Zprávu můžete opatřit také zvukovým doprovodem nahraným prostřednictvím mikrofonu.

  

Odesílaný e-mail lze doplnit o krásné pozadí i animované efekty * Pozadí zprávy lze vybírat z mnoha kategorií
Nahrajte si k vaší zprávě vlastní mluvený vzkaz * Vytvoření podpisu v režii Incredimailu

Mějte ale na paměti, že ne každý ocení podobně „dokonale graficky a hudebně ztvárněnou“ poštovní zprávu. Některé jiné poštovní programy podobné grafické doplňky ve zprávách dokonce záměrně potlačují, především kvůli bezpečnosti. Pokud se nebojíte místy tajemných procesů v programu či nejisté ochrany vašich dat a velmi rádi byste vytvářeli efektní maily, pak program určitě vyzkoušejte.

Incredimail XE
 produkt  poštovní klient
 výrobce  IncrediMail Ltd.
 licence  freeware
 web  www.incredimail.com
 cena  zdarma
 velikost instalátoru   300 kB
 operační systém  Windows 9x/ME/2000/XP 
Diskuze (60) Další článek: Majitel ElectroWorldu plánuje velkou evropskou expanzi

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,