Slevy letos nečekejte a mobilů bude méně, varují prodejci. Někteří mohou i zdražit

S blížícími se Vánocemi se prodejci, ale i zákazníci připravují na tradiční prodejní svátek – Black Friday. Ten letos připadá na pátek 26. listopadu. Prodejci od něj očekávají skokový nárůst tržeb, zákazníci zase doufají ve snížení cen alespoň o pár procent a výhodnější pořízení vánočních dárků.

Kvůli čipové krizi bude ale letos v oblasti spotřební elektroniky všechno jinak. Největší čeští prodejci předpovídají horší dostupnost některých typů zařízení, výpadky se mohou částečně dotknout i telefonů, ačkoli jejich výrobci se potřebnými čipy stačili předzásobit. Už dnes například hlásí Samsung vyprodáno u jednoho z nejžádanějších modelů letošního roku – Galaxy A52. V portfoliu jej sice stačil rychle nahradit novinkou Galaxy A52s 5G, model je ale dražší o 2 500 Kč.

Neotálejte, výrazné slevy nebudou

A právě ani žádné dramatické slevy nebudou charakteristické pro letošní Black Friday. Kvůli menším zásobám a očekáváné minimálně stejné poptávce jako loni nebude prodejce nic tlačit k velkému zlevňování. Naopak někteří avizovali, že by mohlo před Vánoci dojít i k menšímu zdražení, ale pouze v malých jednotkách procent. U běžného smartphonu střední třídy to může být navýšení zhruba o pětistovku.

Prodejci na druhou stranu uklidňují, že prázdných regálů v obchodech se obávat nemusíme. U některých typů spotřebičů (týká se hlavně tzv. „bílé“ techiky – pračky, ledničky) se mohou prodloužit zásobovací lhůty. U smartphonů se plošný výpadek neočekává, vyprodány mohou být pouze nejžádanější modely.

Přesto doporučujeme letos s případným nákupem smartphonu pod stromeček příliš neotálet – ceny výrazně klesat nebudou (nebo mohou i mírně narůst), a v klíčovém období před svátky může být třeba zrovna vámi vybraný model krátkodobě vyprodaný a nemusel by to pod stromeček stihnout.

Diskuze (6) Další článek: Vyzkoušeli jsme Google Play Pass. Prakticky neomezené hraní bez reklam za měsíční paušál rozhodně stojí

Témata článku: , , , , , Spotřební elektronika, Sleva, Prodejce, Model, Vánoční dárky, Mobil, Svátek, Krize, Pro +