Něco se chystalo a už to tu máme: SGI představuje pécéčka

Kosmický design, mimořádná vyladěnost, skvělá grafika - na nové stanice se zřejmě vyplatilo počkat.
Něco se chystá, to byl slogan Silicon Graphics na loňském Invexu. Věděli to všichni, a napětí dostoupilo vrcholu právě začátkem ledna – firma své stanice oficiálně představila včetně konfigurací a cen právě jedenáctého ledna v Kalifornii.

Důležité jsou právě ty modelové řady. Nejníže stojí model s Pentiem II (od 3400 dolarů, až dva procesory, od února k dispozici), nejvýše stroj s Xeonem (od 6000 dolarů, až čtyři procesory, k mání od druhého kvartálu). SGI bude samozřejmě doplňovat tyto stroje špičkovým vybavením (disk, porty, 100 Mbps Ethernet čip na motherboardu atd.), podstatná je ale samozřejmě grafika, u té vše začíná a končí. Je postavena na čipu s názvem Cobalt, který má deset miliónů tranzistorů (!!!) a je určen pro zpracování 2D a 3D grafiky, videosignálu a zvukového kanálu. Systém též sází na vysokou sběrnicovou průchodnost, disponující kapacitou 3,2 GBps mezi grafikou a pamětí a 1,6 GBps ve vstupně-výstupních operacích. SGI tvrdí, že sběrnicová průchodnost je šestkrát větší (!) než současný zřejmě nejlepší standard AGP 2x, a dvanáctinásobně vyšší než běžná sběrnice PCI. Obrazová data navíc nejsou oddělena od systémové paměti, ale jsou umístěna na ni a mohou být sdílena dalšími komponentami – firma nazývá tuto technologii Interated Visual Computing Architecture. Údajně až 90% hardware pochází z dílny Silicon Graphics, a mělo by být hlavní příčinou vysoké výkonnosti.

SGI nezapomíná, stejně jako jeho konkurenti Intergraph či z druhého břehu Apple, na design – žádné béžové škatule, ale „aerodynamické“ tvary a modrá barva; podle představitelů firmy to u zákazníků s grafickým cítěním„vzbudí chuť“ po těchto strojích.

Co se týká grafiky, jsou k dispozici zatím pouze benchmarková čísla; nižší stanice dosahuje hodnoty 200, u vyšší hodnoty nebyly uveřejněny. Jedná se o ViewPerf CDRS-04, zaměřený na 3D grafiku – pro srovnání, základní model Intergraphu s grafikou WildCat rovněž dosahuje této hodnoty, špičkový WildCat se údajně přešplhá přes hodnotu 1000. Stanice SGI ovšem dosahují i vynikajícího systémového výkonu (přenos dat a 2D grafika), podle testu WinStone 99 se docílilo hodnoty 29.

Živě komentuje: podle dostupných zpráv je první přijetí osobních počítačů od SGI velmi dobré až nadšené. Všeobecný názor zní, že se čekání vyplatilo; analytici tvrdí, že tyto počítače jsou mimořádně dotažené a budou se prodávat jako divé. Zatím poněkud překvapují grafické benchmarky (čekal jsem vyšší hodnoty), nicméně na verdikt si musíme počkat až při praktickém hodnocení aplikací u srovnávacího testu několika strojů postavených vedle sebe. (V každém případě ale ukazuje Intergraph, že WildCat je opravdu skvělá grafika a pokud byly pravdivé zprávy, že SGI chtěla či chce Intergraph koupit, má důvod). Není pochyb, že se „grafické stanice“ na bázi PC budou tento rok prodávat mnohonásobně více než v budoucnu – jednak jsou na ně připraveni zákazníci a jednak je budou hlavní výrobci (Intergraph, HP, Compaq, Dell, Siemens, IBM a nyní i SGI) propagovat v míře dosud nebývalé. Silicon Graphics v prodeji svých stanic spoléhají i na nebývale silnou suitu partnerů – například u nás se stává AutoCont prodejním i servisním partnerem SGI, stejně tak se partnerem firmy v otázce softwarové stává mocný Autodesk.Místo „něco se chystá“, si u siliconů jedenáctého řekli „a máme to tady“. A obchodníci si mohou vyhrnout rukávy.

Váš názor Další článek: Vývojář komentuje: které verze FoxPro jsou náchylné na rok 2000 a jak

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,