Něco prohnilého jest v soutěži Miss Internet

Soutěž Miss Internet je mezi internetovou komunitou již velmi známá. Slovíčko Miss může být v případě této soutěže zavádějící, protože zde nejde jen o krásu, ale především o znalosti a inteligenci vůbec.
Soutěž Miss Internet je mezi internetovou komunitou již velmi známá. Slovíčko Miss může být v případě této soutěže zavádějící, protože zde nejde jen o krásu, ale především o znalosti a inteligenci vůbec.

Bohužel se dějí v poslední době okolo této soutěže podivné, velmi podivné věci. Asi před týdnem mne kontaktovala jedna slečna, která se v soutěži dostala až do finále s dotazem, zda rozumím smlouvám. Bylo mi to divné, tak jsem přitakal. Následně mi poslala tento http://www.cybermiss.cz/nemazat/nova.html, což je návrh smlouvy s modelingovou agenturou (na této adrese již je smlouva smazaná, máme ji zde: strana 1, strana 2, strana 3, strana 4, strana 5). Smlouvu jsem si prohlédl a i přesto, že se v tomto byznysu nepohybuji, jsem se podivoval!

O co jde? Finalistkám soutěže Miss Internet přišel oficiální email od pořadatelů soutěže, ve kterém mají závazně potvrdit svoji účast na finále a to obratem. Potud je vše v pořádku. Divné ale je, že se ředitel soutěže, pan Fikáček v oficiálním emailu zmiňuje o jakési smlouvě:

Prosim, rozmyslete si velmi rychle svou ucast ve finale. Berme
to tak, ze termin, kdy jeste muzete ucast odmitnout je 14.10.
Prosim, co nejdrive potvrdte ZAVAZNE svoji ucast, ci sdelte
neucast. Po potvrzeni
dostanete od pani Kankove z Nova models navrh smlouvy jak
ohledne ucasti ve finale, tak na spolupraci na dalsi dva roky.
To bude obvykla smlouva modelove agentury. V teto smlouve bude i
slusna financni pokuta za neucast na finale.

Co je na tom divného? V pravidlech soutěže nebyla o nějaké smlouvě ani zmínka. Nejpodivuhodnější ale je, že pan Fikáček vyžaduje závazné potvrzení účasti bez toho, aby prve seznámil děvčata s obsahem smlouvy.

To se ale vůbec nelíbilo finalistce Nikittě (slečně Bohmové), která se proti jednání ohradila kvůli následujícímu odstavci, který byl uveden v oficiálním emailu finalistkám panem Fikáčkem:

Smlouva s Nova models je podminkou vstupu do finale. Jestli mate
nejakou jinou smlouvu, bude to problem. Mate-li jiz ted nejakou
smlouvu, sdelte to obratem, vcetne vasi ochoty tuto smlouvu
vypovedet.

Čili, co z toho plyne? Pokud má slečna či dívka, která se dostala do finále smlouvu s nějakou modelingovou agenturou, musí ji kvůli finále vypovědět a uzavřít zatím neznámou smlouvu s modelingovou agenturou Nova Models a to hned na dva roky.

Po výhradách některých finalistek udělal pan Fikáček malou změnu - viz oficiální email:

Kdyz jsem mluvil jednou z vas, napadla me i ta moznost, ze je mozne, aby nejaka dama smlouvu nepodepsala s tim, ze se napriklad zavaze, ze rok nebude delat zadne kseftiky v modelingu.

To už účastnice Nikitta nevydržela a vydala tiskové prohlášení s tím, že se pravděpodobně finálového večera nezúčastní. Zdůrazňuji, že o nějakých smlouvách a podobně není v pravidlech Miss Internet doslova ani ň.

Pojďme se pro zajímavost podívat i na smlouvu samotnou. Již na první laický pohled vypadá velmi nevýhodně, pro modelku, samozřejmě. V některých bodech mi to připomíná, jako kdyby si chtěla udělat z modelky agentura otrokyni, viz například "v případě delší nepřítomnosti než 3 dny je modelka povinna oznámit agentuře způsob náhradního kontaktu". To mi připadá vskutku neuvěřitelné, jak z minulého století!

Opravdu doporučuji smlouvu pročíst, stojí to za to. Nikitta kontaktovala právníka a nechala si smlouvu vysvětlit, zde uvádím Nikittiny poznámky ke smlouvě, jak to komentoval právník:

"
1. agentura neni spolecnost, zastupovana nekym, ale je to pouze a jenom
fyzicka osoba. viz. obchodni rejstrik a rejstrik platcu na min. financi
2. clanek 1 - bod a - co ma znamenat ve smlouve a dalsich  - to by se asi nelibilo nejen divkam ani pravnikovi.
3. cl.2/a - jak zajisti agentura pripravu - na ci naklady na modelciny nebo na svoje????
4. cl. 2/a nemuzou se oni v ramci smlouvy rozhodnout, ze poslou holku studovat modeling treba na mars a za dalsi se zde nepise nic o zajisteni bezpeci modelky v zahranicvi atd.
5. cl. 2/c - neni definovano, co je dostatecny casovy predstih, i v tomto pripade, muze dojit k problemu
6. cl.2/f neni receno, zda nebude agentura poradenske sluzby modelce zpoplatnovat
7.  cl.2/h  kdyz agentura zadne usili nevyvine, tak ji nic nedokazu.:-(
8. cl.3/a to bych nesmela podepsat smlouvu ani s ucetnim
9. cl.3/d melo by byt vyspecifikovano, v kterych vyjimecnych pripadech toto neplati / rodinne duvody .../
10. cl.3/g agenture neni nic po mym soukromym zivote jestli jsem vdana nebo svobodna, to nemuze byt porusenim smlouvy, nejsem majetkem agentury
11. cl.3/i kazda solidni spol. dani prijmy sama, kdyz je taky fakturuje klientovi.
12. cl.4/a co je to za smlouvu, kdyz se skoro v kazdym bode sichrujou, aby ti mohli smlouvu kdykoliv zrusit.
13. cl.4/c nemuze nutit se zavazat k cemukoliv pod pohruzkou vypovedi smlouvy a pokuty.
14. cl.4/e nemuze se zavazat podpisem teto smlouvy k tomu, ze agentura neco podepise s klientem a ona to pak jisto jiste udela - zavadejici
15. cl.4/f  pozor, mohlo by to byt brano jako omezovani osobni svobody
16. cl.4/g nesmysl, to by nesemela ani smlouvu konzultovat s pravnikem
17. cl5/b neni receno pro koho by mela byt smlouva vyhodna
18. cl5/c jak jako pokud nebude stanoveno jinak?????
19. cl5/d jen tak na nekom mit moznost vymahat penize jo?:-(((((
20. cl5/e a g kazda normalni agentura zaplati za odvedenou praci, az pak se dohaduje s klientem, modelce nemusi byt nic po tom, ze klient eventuelne agenture nezaplatil.
21. cl6 - agentura nema zadne povinnosti?  a modelka milion jo. a pokutovat kdykoliv se ji zachce."

Předesílám, že se jedná jen o návrh smlouvy, který na základě stížností finalistek hodlá údajně nakonec pan Fikáček měnit. Nicméně to vypadá, i přesto, že se jedná jen návrh smlouvy, jako kdyby p. Fikáček zkoušel, co jsou ochotna děvčata podstoupit. Kdyby se neozvala Nikitta, je velmi pravděpodobné, že by to většina děvčat podepsala (některá možná jen kvůli vidině nadupaného notebooka, kterého vítězka finále vyhraje)!

Oslovil jsem pana Pavláska, modního fotografa a provozovatele serveru Missonline.cz, zda by se ke smlouvě vyjádřil: "Nutnost podepsat smlouvu s Nova models či podepsat smlouvu o nepůsobení v modelingu je nehorázný nátlak a omezování svobodného rozhodování dívek. Věděly snad dívky o této nutnosti při vstupu do soutěže? Jestli ne, pak je to manipulace s jejich osobou a drsný obchod, jestli ano, pak je to hloupost a naivita."

Se soutěží jsou a byly i jiné problémy, píší o nich například v této diskusi.

Jednání pana Fikáčka je dle mého názoru velmi neseriózní, přímo zneužívající důvěry děvčat. Uvědomme si, že se soutěže účastní i patnácti-šestnáctileté dívky, které nemají ještě moc životních zkušeností a úspěch v podobě účasti ve finále této soutěže jim může pěkně zamotat hlavu, čehož pan Fikáček viditelně využívá, respektive se o to snaží.

Nevím, jak se budou tvářit významné firmy, které tuto soutěž zaštítily svým jménem jako například Microsoft, odvázány z toho ale asi nebudou. Ten požadavek podepsání smlouvy s Nova Models ve mne vyvolává pochybnosti o tom, zda si pan Fikáček nedělá ze soutěže především o znalostech Internetu a inteligenci základ pro dobrý byznys v podobě provizí za LEVŇĚ obstarané modelky. Z toho plyne to, že jinak velmi sympatickou soutěž degraduje na pouhou soutěž o kráse, kterých je velmi mnoho a jejich úroveň je přinejmenším diskutabilní.

Další věc, která mne zaujala, je cena vstupenek na finále soutěže. Ta má být 750 Kč. To je podle mne velmi mnoho (kolik stojí lupen na koncert zahraniční hudební hvězdy typu Aerosmith ? Řekl bych, že méně). Ale budiž, když tam někdo nechce, ať nechodí. Více mne udivuje to, že finalistka dostane pouhé dvě vstupenky na finále. Přeci jenom, účast ve finále takovéto soutěže je pro každou dívku jistým životním momentem, a proto by chtěli mít na finále své blízké (možná, já tedy ano). Co to proto mohou udělat, pokud tam chtějí mít kromě svých rodičů třeba sourozence či prarodiče? Nic jednoduššího, než jim koupit vstupenky á 750 Kč, při koupi dvou vstupenek to máme bratru 1500 Kč, při koupi tří kusů rovných 2250. To je přeci láce :(

Všechny citace v tomto článku (až na komentář pana Pavláska) byly převzaty z oficiálních e-mailů určené finalistkám od pořadatelů Miss Internet, které poskytla Nikitta (slečna Bohmová)..

Diskuze (76) Další článek: V hodině e-angličtiny

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,