Microsoft | Windows 10 | Windows 7

Nechcete přejít ze Sedmiček? Připravte se na vyskakovací okno vyzývající k upgradu

15. ledna finálně končí podpora operačního systému Windows 7 a Microsoft důrazně vyzývá uživatele k aktualizaci na nejnovější Windows 10. Po tomto datu navíc bude zobrazovat zbývajícím uživatelům celoobrazovkové upozornění, že jejich počítač již nemá žádnou bezpečnostní podporu.

Microsoft aktuálně vydal jednu z posledních aktualizací pro Windows 7. Ta kromě několika oprav nese i přípravu na konec podpory pro tento stařičký systém. Ta bude ukončena pro zákazníky již 15. ledna 2020 a pouze větší firmy si mohou připlatit za další rok (či více) bezpečnostních aktualizací.

Od ledna příštího roku se tak začne na počítačích se Sedmičkami objevovat celoobrazovkové hlášení o tom, že systém neaktuální. Ponese také informace o rizicích spojené s jejím dalším používáním. Microsoft zde důrazně doporučuje upgrade na nejnovější systém Windows 10, který je neustále podporován.

Upozornění se týká těchto edicí:

  • Starter
  • Home Basic
  • Home Premium
  • Professional
  • Ultimate

Zároveň se ale neukáže na těch přístrojích s verzí Professional, kde došlo k zakoupení prodloužené podpory. Vyjmuty jsou i zařízení v doméně a v režimu kiosek.

Microsoft má s podobným hlášením zkušenosti

Nejedná se přitom o první „kampaň“, při které Microsoft propaguje Windows 10 a uživatele nabádá k přechodu z Windows 7. Podobná akce se odehrála při vydání Desítek a v prvním roce, kdy firma nabízela upgrade zdarma. vyskakovací hláška uživatele vybízela ke stažení nového systému a dokonce tak někdy učinila i za ně. Microsoft zde nakonec od podobného jednání ustoupil.

Tentokráte přichází s větším kalibrem – nejedná se o žádnou menší notifikaci, ale upozornění, které zabere celou obrazovku a nezmizí, dokud jej uživatel nezruší. Na druhou stranu zde má pádnější důvod – uživatelé na neaktualizovaném systému se vystavují zvýšenému riziku zneužití některé z nově objevených chyb.

Jak propojit telefon a počítač s Windows? Poradíme:

Diskuze (89) Další článek: Pod Grónskem podle vědců teče „temná řeka“. Mohla by být dlouhá až 1600 kilometrů

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,