Microsoft | Rozšířená realita | HoloLens

„Nechceme vydělávat na válce.“ Zaměstnanci Microsoftu protestují proti využití HoloLens armádou

Vyjádřit svůj nesouhlas se zakázkou, kterou v listopadu uzavřel Microsoft s americkou armádu, se koncem týdne rozhodli zaměstnanci firmy. Sepsali otevřený dopis adresovaný vedení, ve kterém říkají, že nechtějí vydělávat na válce. Microsoft má v rámci dohody dodat armádě 100 tisíc brýlí HoloLens za 480 milionů dolarů.

„Nesouhlasili jsme s vývojem zbraní a požadujeme vědět, jak je naše práce použita,“ stojí v dopise, jehož kopie se objevila na Twitteru. Již jej podepsalo více než 50 zaměstnanců Microsoftu.

Jejich odpor se podobá dřívějším protestů, které se vyskytly například v Googlu nebo Amazonu. I tyto firmy spolupracují na určitých projektech s americkou armádu a jejich zaměstnanci si rovněž stěžovali na netransparentnost a etickou stránku věci.

U HoloLens mají pracovníci Microsoftu problém hlavně s faktem, že když brýle vytvářeli, počítali se s tím, že jej budou používat nekonfliktní obory jako například stavebnictví nebo průmyslový design, využijí je studenti ke vzdělávání apod. V americké armádě ovšem HoloLens „poslouží k zabíjení, zaměřování a útočení na nepřítele“, jak stojí v dopise.

Zaměstnanci uznávají, že Microsoft již dříve s armádou spolupracoval. Nikdy se ale nepodílel na vývoji zbraní. „Teď tomu tak je,“ stěžují si. „Použití HoloLens v systému IVAS je navrženo k zabíjení lidí. Jakmile se objeví na válečném poli, z války se stane simulovaná videohra a vojáci budou odpojeni od krveprolití, které válka představuje.“

Pracovníci firmy chtějí dopisem docílit, aby Microsoft zakázku zrušil a odmítl všechny budoucí spolupráce na vývoji zbraní. Požadují také, aby si společnost stanovila určitá etická pravidla, která budou veřejná a jejichž dodržování bude kontrolovat externí komise.

Diskuze (20) Další článek: Používáte správce hesel? Ani jeden není bezpečný, pokud počítač napadne virus

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,