Mobilní telefon | Mobility

Nečekané překvapení: Microsoft znovu začal prodávat telefony Lumia

Minulý rok to Microsoft s nabídkou vlastních mobilních telefonů vzdal a odpískal i samotný vývoj ryze mobilního operačního systému Windows. Telefony Lumia se postupně vytratily z nabídky a doposud se už jen doprodávaly skladové zásoby prodejců. Je teď proto obrovským překvapením, že se do oficiálního online obchodu Microsoftu telefony Lumia vrátily.

Telefony Microsoft oficiálně nabízí ve svém Windows Store (v Česku je nákup hardwaru nedostupný). Telefony jsou bez úvazku a neblokované. Nadšení fanoušků rychle zkrotí fakt, že se nejedná o žádné novinky, ale poslední uvedené modely, kterým táhne už na třetí rok od uvedení. A ceny se přitom kupodivu drží stále docela vysoko.

Konkrétně se do nabídky opět dostaly tyto modely (ceny po přepočtu jsou pro lepší představu doplněny i o českou DPH):

Na nabídku upozornil web WindowsLatest.com, ihned si všímalo například i Gizmodo a všichni se ptají – proč? Microsoft zatím oficiálně neodpověděl. Ale nejlogičtější vysvětlení asi trochu zklame fanoušky mobilních Windows, kteří už se začali těšit na reinkarnaci systému a příchod bájného Surface Phonu.

Jeden z důvodů vyplývá ze situace tak nějak sám – Microsoft má zjevně ještě dost starých telefonů ve skladech a je lepší je prodat než likvidovat. A byť mobilní Windows používá jen velmi málo lidí, stále je to v součtu necelého půl milionu (viz IDC) a dost z nich je z firemních sféry. Leckde věřili mobilním Windows natolik, že pro ně připravili i vlastní aplikace a ocení, když platforma bude ještě nějaký čas fungovat a budou pro ni dostupné telefony.

Impulsem pro obnovení nabídky pak může být i skutečnost, že Microsoft před dvěma týdny oznámil ukončení podpory starších systémů Windows Phone (7.5/8), a to až natolik, že na těchto systémech přestanou fungovat notifikace. Tím se telefony stanou v běžné praxi nepoužitelné. Kdo chce (nebo musí) zůstat na platformě, už neměl z čeho vybírat, protože výrobci třetích stran už Windows Mobile zcela pohřbili a v nabídce zůstaly jen výprodejový HP Elite X3 nebo Alcatel Idol 4S. Microsoft tedy nabídl alternativu.

Z cen přístrojů je patrné, že zas tolik jich na skladě nemá. Za tyto ceny si je koupí opravdu jen ten, kdo je chce či potřebuje kvůli systému. Jinou možnost už aktuálně nemá.

Ale přece jen tím Microsoft dává najevo, že mobilní Windows ještě tak úplně neodstavil. Podpora systému samozřejmě ještě trvá, byť už pro něj nevychází aktualizace s novými funkcemi. Každopádně pořád zcela nevyhasla naděje, že to Microsoft s vlastním telefonem ještě jednou zkusí.

Diskuze (44) Další článek: 7 novinek, na které se můžete těšit v jarní aktualizaci Windows 10

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,