Hardware | Procesory | AMD | AMD Zen

Nečekané: Nový AMD Ryzen 7 2700X je o 10 % výkonnější než starší Ryzen 1700X při stejné frekvenci

AMD tento týden uvádí na trh procesory Ryzen 2000. Ty představují refresh procesorů ZEN, které vyšly na trh minulý rok. Největší změnou je použití novějšího výrobního procesu v továrnách Global Foundries, kde výroba procesorů přešla z 16nm technologie na 12nm. To sebou nese pozitiva v možnosti navýšení frekvence a také potenciálu pro přetaktování. To je u všech procesorů AMD odemčené. Jenže nezůstalo jen u toho!

AMD totiž zapracovalo i na optimalizaci výkonu při stejné frekvenci, což znamená nárůst výkonu při stejné frekvenci v porovnání s předchozí generací.

Na Wccftechu zjistili, že starší Ryzen 7 1700X a nový 2700X odlišuje při stejné frekvenci zhruba 10 % výkonu ve prospěch novinky. To je opravdu hodně, zvlášť pokud samotná architektura čipu zůstala beze měny. S její větší změnou se totiž počítá až s příchodem 7nm výrobního procesu, který dorazí až příští rok.

AMD tedy opravdu hodně zapracovalo na optimalizacích v samotném čipu a také došlo k velkému vylepšení paměťového řadiče. Ten nyní umožňuje spárovat procesor s moduly DDR4 o vyšší frekvenci a také došlo ke snížení latencí při práci s nimi.

Výkonnostní skok bude tedy mnohem větší, než se původně čekalo a AMD má velkou šanci dorovnat, a v některých případech i notně překonat, výkon Intelu ve stejné cenové třídě a to nejen v pracovním nasazení, ale i herním výkonu. Přece jenom, zde měl Intel dlouhé roky značně navrch.

Diskuze (68) Další článek: Peklo opět zamrzlo: Microsoft představil vlastní Linux a procesor pro internet věcí

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,