Nebude Creative na CeBITu?

Creative zrušila svou účast na CeBITu kvůli tomu, že se jeho organizátoři rozhodli zablokovat kvůli soudním sporům vystavování MP3 zařízení a audio přehrávačů vůbec.
Kdo byl na loňském CeBITu, jistě mi dá za pravdu, že MP3 přehrávače zabíraly obrovskou plochu haly 9 a téměř každá firma nabízela vlastní řešení, v případě taiwanských firem i řešení několik. To by se mělo zřejmě příští rok změnit.

Organizátoři CeBITu se prý rozhodli vzhledem k probíhajícím právním vztahům okolo MP3 vykázat zařízení s podporou MP3 a audio přehrávače obecně mimo výstaviště. Creative Technology, která má ve své nabídce celou řadu multimediálního hardwaru a také kvalitní MP3 přehrávače usoudila, že takto tedy ne, a celou svou účast na příštím CeBITu odřekla.

Organizátoři CeBITu ale informace o zákazu MP3 zařízení dementovali s tím, že patří do kategorie různé audio a video zařízení, které se budou normálně vystavovat.

Živě komentuje: Zablokování MP3 zařízení by bylo bezesporu významným precedentem, zakázat vystavování technologie, protože je možné ji zneužít, je opravdu nelogické. To by se mohly zakázat i výstavy zbraní, nebo z počítačové oblasti třeba programy, které ukládají do JPG formátu, přece spousta obrázků veřejně dostupných v JPG je copyrightovaných. Tudy tedy asi ne. Problémem bude, že ač je tedy blokování MP3 ze strany organizátorů dementováno, řada médií bude nadále brát CeBIT jako výstavu zakazující MP3.

Spíše bude zajímavé řešení ze strany Creative. Kde mohl vzniknout informační šum vedoucí k zablokování účasti? Podle jiných zdrojů je za odřeknutím účasti tlak organizátorů na vytlačení spotřebitelsky orientovaných prezentací mimo CeBIT a zvýšení důrazu na obchodní prezentace. Český PR zástupce pro Creative Labs nebyl dostupný, ze středoevropské centrály v Polsku mail zatím nedorazil (článek případně aktualizuji). Marketingový ředitel Creative pro střední Evropu Murat Ünol oznámil, že i přes povolení MP3 přehrávačů Creative na příštím CeBITu nebude, nechce prý své výrobky prezentovat pro obchodníky, ale pro koncové spotřebitele.

Váš názor Další článek: Technologie návrhu PCB od MentorGraphics i pro další firmu

Témata článku: , , , , ,