Nebojte se dělat shareware

Rozhovor s Ing. Radkem Špidlou, ředitelem firmy Špidla Data Processing.
Tomáš Tůma, Živě: Z jakých zdrojů vybíráte programy na vaše sharewarová CD? Máte i kvalitativní kriteria?

Radek Špidla: Zdroje volně šiřitelného software jsou v podstatě dva – Internet a přímý kontakt s autory. Nejlepší je samozřejmě získat software přímo ze stránek autorů programů. Je zde nejvíce informací, nejnovější verze a největší záruka bezchybnosti programu. Kromě toho na Internetu existuje řada serverů, ze kterých je možno stahovat volně šiřitelný software – www.shareware.com, www.rocketdownload.com, www.winfiles.com atp. Zde je možno provést velmi hrubý výběr software, které se týkají dané oblasti. Vždy je pak nutno pečlivě vybírat, programy hodnotit právě po kvalitativní stránce, především z hlediska vlastností a funkčnosti.

Specifikum jsou české programy – ty se dají z Internetu získat jen stěží. Naštěstí nás čeští autoři volně šiřitelného software znají a své výtvory nám k distribuci sami zasílají. Právě proto je Český výběr největší (a taky nejrozšířenější) edice českého volně šiřitelného software.

Živě: Kdy jste zaznamenali největší narůst prodeje CD a proč si myslíte, ze k němu došlo?

Radek Špidla: Podle mého názoru se datuje boom CD ROMů tak okolo roku 1995. V té době mělo již mnoho počítačů mechaniku a stále bylo jen málo aplikací na nich, zvláště pak českých. Firmy, které v té době měly co nabídnout, mohly „sbírat smetanu“. V dnešní době je podle mého názoru CD ROM již spíše jen tím, čím je – nosičem dat. O nás se dá říci, že jsme od začátku považovali CD ROM za pouhé médium. Na rozdíl od jiných firem jsme se zabývali jen distribucí volně šiřitelných programů. Nikoliv tedy čehokoliv, co je na CD ROM. Díky tomu, že jsme se drželi jednoho tématu a snažili se o co největší kvalitu, dnes patříme mezi zavedené firmy v oblasti distribuce volně šiřitelného software a na svém kontě máme přes 20 CD s volně šiřitelným softwarem.

Živě: Co byste poradil nebo doporučil amatérským programátorům, aby svůj produkt prosadili mezi tisíci

jiných programů?

Radek Špidla: Těch rad by bylo více. Při své již sedmileté činnosti v oblasti volně šiřitelného software jsme se setkali již s desetitisíci uživateli, a proto radit můžeme. Pro začínající autory máme informační materiál, samozřejmě zdarma. Požádali jsme také dva úspěšné autory volně šiřitelného software, pana ing. Branislava Štofka z Bratislavy a p. Karla Běhounka, aby své zkušenosti a rady předali ostatním autorům. Příručky už existují v elektronické podobě a je možno je opět bezplatně od nás získat. Snažíme se prostě pro autory něco dělat, protože právě oni přinášejí uživatelům to, čeho si vážíme nejvíc – alternativu, a tedy i svobodu volby. Stačí nás navštívit na adrese www.spidla.cz, je zde mnoho užitečných informací. Pokud byste chtěl alespoň nějakou radu – pak tedy toto: nebojte se dělat shareware, protože Češi jsou velmi, opravdu velmi poctiví.

Živě: Jaký je Váš názor na trialware - časově omezený shareware?

Radek Špidla : Myšlenka trialware (tedy programů, které jsou plně funkční, ale jen po určitý čas nebo pro předem daný počet spuštění), není podle mého názoru špatná. Nebo, lépe řečeno, je lepší než dema. Dává uživateli možnost vyzkoušet software před zakoupením. Výhod opravdového shareware však ani zdaleka nedosahuje. Existují tedy i programy, které jsou takto časově omezeny, a přesto samy sebe označují shareware. To je podle mého názoru matoucí a věci volně šiřitelného software to jen škodí.

Živě: Jak vidíte budoucnost sharewaru v horizontu několika příštích let?

Radek Špidla : Budoucnost volně šiřitelného software vidím v těch nejlepších barvách. Dříve byl doménou spíše jednotlivců, nyní můžete najít tvůrce volně šiřitelného software i mezi giganty (Internet Explorer od Microsoftu), velmi nosné projekty jako je Linux, ICQ a mnoho, mnoho dalších. Kromě neustále zvyšujícího se počtu autorů i programů i tento trend ukazuje na obrovské šance tohoto distribučního kanálu software. Podobně je tomu i na české scéně, přibývá autorů i programů, zvyšuje se jejich úroveň a také stále více firem uvolňuje „lajt“ verze produktů jako freeware.

Živě: Děkuji za rozhovor.

Diskuze (1) Další článek: Mental Ray a Max - dokonalá súhra

Témata článku: , , , , , , ,