Právo | Evropská unie

Navrhovaná revize autorského zákona EU by kompletně zničila meme

V posledních dnech se začíná debatovat o legislativě, kterou Evropská unie připravuje z hlediska autorských práv na internetu. Bruselští zákonodárci mají plán, jak sjednotit autorská práva napříč státy. Ten by mimo jiné zasadil smrtelnou celé kultuře meme.

Navrhovaná legislativa se snaží řešit problematiku nelegálního sdílení tím, že by docházelo ke kontrole a filtraci autorsky chráněného obsahu proaktivně již před publikací. Cílem je vymýtit weby pro stahování souborů, které mají na sdílení nelegálního obsahu postavený byznys. Že by to znamenalo konec pro služby jako je Ulož.to, je asi první, co každého napadne. Ale dotklo by se to i fenoménu meme.

Definovat meme je těžké, jde o všechny vtipné obrázky doplněné o satirický text, které si mezi sebou lidé na internetu sami posílají a které všude potkáváte. Jejich podstatou je opakující se motiv, kterým člověk reaguje na určité podněty, třeba místo emoji.

Meme jsou založené na kopírování obrázků, fotografií či filmových záběrů, které jsou pochopitelně autorsky chráněné. Aktuálně se rozšíří po sociálních sítích jako lavina, kterou lze jen těžko zastavit. Jenže článek 13 navrhované legislativy však přikazuje službám na sdílení obsahu kontrolovat všechen obsah s neustále se zvětšující se databází děl chráněných autorským zákonem. A pokud tam bude obrázek použitý v meme, tak se na veřejnost prostě ani nedostane, nebo bude neprodleně smazán.

Pokud byste například chtěli použít známé meme Futura Fry / Not Sure If, příspěvek by vám nemusel být vůbec publikován, protože seriál Futurama je licencovaný obsah. A podobně to platí se stovkami dalších motivů.

Na reformu už aktivně upozorňuje známá meme stránka Know Your Meme, která funguje jako encyklopedie všech internetových motivů. Vznikla také kampaň SaveYourInternet.eu, která lidi informuje a vyzývá, ať kontaktují své europoslance a vyjádří jim svůj nesouhlas.

Uvidíme 20. června, kdy se záležitostí bude zabývat europarlament. Do té doby jistě vyplynou na povrch další problémy, které by reforma způsobila. Meme jsou jen maličkostí. Největší otázkou je, jak by takový systém zatížil provozovatele webů a jestli by vůbec bylo technologicky možné takovou kontrolu provádět automaticky.

Diskuze (79) Další článek: Osobní létající stroj The Flayer má 10 vrtulí létá na elektriku. Do vývoje investoval i Larry Page

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,