Navrhli jsme nejmenší počítač a on se vyrábí!

Jistě si vzpomínáte, jak jsme před půl rokem celý týden navrhovali malý stolní počítač. Na CeBITu se objevily první vzorky s tím, že výroba je na spadnutí. V čem vás čtenáře konstruktéři počítače poslechli?
Jistě si vzpomínáte, jak jsme před půl rokem celý týden navrhovali malý stolní počítač. Na CeBITu se objevily první vzorky s tím, že výroba je na spadnutí. V čem vás čtenáře konstruktéři počítače poslechli?

Nejdříve připomenu ve stručnosti onen návrh z podzimu roku 2000. Ten svým způsobem vychází z počítače ePC-I, který byl vystaven na Invexu. Jeho forma však byla nepřijatelná, takže jsme společně vytvářeli v pěti dílech návrh počítače, který lépe odpovídá představám a potřebám čtenářů Živě.cz.

Na rozdíl od extravagantnějších návrhů krytů rozdělených do základny (stojánku) a vlastního počítače zvolila firma Atoz Technology Inc. méně náročnou cestu, kdy vše integrovala do jednoho krytu. Hmotnost se sice zdvojnásobila, ale stále nepřekračuje jeden kilogram. Tím překonává hmotnost subnotebooků, které se pohybují od zhruba 1,5 kg výše. Pro bližší představu – EZgo má zhruba stejnou hmotnost, jako mini notebook Toshiba Libretto.

Technické parametry včetně porovnání s návrhem Živě.cz

položka EZgo návrh Živě.cz ePC-I
procesor Intel Celeron nebo Intel Pentium III Intel Celeron nebo Intel Pentium III Intel Mobile Pentium III 700 MHz
chlazení procesoru aktivní přetlakový (2x větrák v krytu) pasivní chladič aktivní (větrák na profilu)
patice FC-PGA FC-PGA FC-PGA
čipset Intel i810E Intel i815E Intel i810E
RAM paměť SDR SDRAM PC100 nebo PC133 SDR SDRAM PC100 nebo PC133 SDR SDRAM PC100
forma RAM paměti 1x slot 144pin SO DIMM 1x slot 168pin DIMM 1x slot 144pin SO DIMM
maximální velikost RAM 256 MB 256 MB (512 MB až budou DIMM moduly) 256 MB
videoakcelerátor integrován integrován integrován
video RAM 4 MB SDRAM onboard 4 MB SDRAM onboard 4 MB SDRAM onboard
videovýstup 15pin VGA, S-video, cinch video out 15pin VGA, S-video 15pin VGA, S-video
pevný disk IDE 2,5" maximální výška 9,5 mm IDE 2,5" maximální výška 9,5 nebo 12,5 mm IDE 2,5" maximální výška 9,5 mm
CD-ROM/CD-RW/DVD interně, možnost výměny externě externě
disketová mechanika externě externě externě
audio 16 bitů 48 kHz stereo full duplex 3D 16 bitů 48 kHz stereo full duplex 3D 16 bitů 48 kHz stereo full duplex 3D
audio porty 1x výstup pro sluchátka, 1x vstup pro mikrofon 1x výstup pro sluchátka, 1x vstup pro mikrofon 1x výstup pro sluchátka, 1x vstup pro mikrofon
vestavěné porty 2x USB 1.1, 2x PS/2, RS232, LPT, IrDA 2x USB 1.1, 2x PS/2 2x USB 1.1, 2x PS/2
LAN Fast Ethernet 10/100 Mb/s (RJ-45) Fast Ethernet 10/100 Mb/s (RJ-45) ne
faxmodem interní V.90 (RJ-11) ne (externě) ne (externě)
AC adapter externě externě externě
rozměry 157 x 146 x 45 mm 155 x 110 x32,5 mm 150 x 106 x 32 mm
hmotnost 950 g zhruba 500 g (podle konfigurace) 460 g

Atoz EZgo

Patentovaný způsob chlazení využívá dvou větráků a přetlaku vzduchu. Ten je nucen proudit celým počítačem a při výstupu projít profilem chladiče, umístěného na procesoru.

Počítač obsahuje přes své rozměry až neuvěřitelně velké množství konektorů různých rozhraní a dalších částí. Vedle samozřejmého USB a PS/2 se pro zpětnou kompatibilitu vyskytly po jednom konektoru sériový port RS232 a paralelní port kompatibilní s IEEE 1294. Počítač lze propojit s jinými nejen faxmodemem, ale též síťovou kartou Fast Ethernet.

Až extrémní možnosti skýtá videovýstup svými třemi (!) různými výstupy. Tím Atoz jednoznačně ukazuje způsob použití, pro jaký jej jeho tvůrci určili. Vedle VGA výstupu se nachází též televizní výstup ve dvou různých provedeních.

Základním paměťovým médiem je typicky pevný disk. Zde zvolená fyzická velikost umožňuje v současné době použít disk do kapacity 30 GB, což by mělo postačit v rámci běžného použití skutečně každému. Dalším typickým paměťovým zařízením je optická mechanika. Aby se předešlo nevhodnému výběru typu při výrobě, je možné mechaniku uživatelsky vyměnit. Díky tomu lze přímo v počítači mít standardní CD-ROM mechaniku, přepalovačku CD-RW nebo DVD-ROM mechaniku. Použité mechaniky jsou „notebookové“, takže je systém odolný proti změnám (například DDCD – až bude v notebookovém provedení). Pokud přece jen nějaký uživatel bude potřebovat disketovou mechaniku, nechá se připojit externě přes LPT konektor (jak je tomu zvykem u některých notebooků) řešením od výrobce, případně od třetí firmy přes USB.

Atoz EZgo v rukou autora návrháře

Mimochodem – ona ruka držící počítač nepatří nikomu jinému, než samotnému autoru tohoto řešení. Jeho přání, abychom nefotografovali jeho, ale počítač, jsem respektoval. Bohužel mi potvrdil, že v současné době ještě není stanovena cena, která počítač buď vyzdvihne nebo naprosto potopí. Uvidíme.

Živě komentuje: Na podzim na Invexu představený počítač ePC byl funkčním modelem a u toho i zůstalo. Výrobce zřejmě neměl dost odvahy ke skutečné sériové výrobě, takže se tento počítač na trhu neobjevil. Jihovýchodní Asie je však plná nadšenců ochotných vyrábět cokoli, takže se myšlenky ujala firma Atoz Technology Inc. z Taiwanu.

Zvolená čipová sada i810E sice není z nejmodernějších, ale svými možnostmi postačí a hlavně cenou potěší. Nejnovější pevné disky umožňující UltraDMA/100 budou nuceny provozu „jen“ na UltraDMA/66, což je maximum čipové sady.

Infračervený port se v původních návrzích Živě.cz neobjevil, ale firma Atoz jej chytře integrovala. Interně je připojen na druhý sériový port, takže jeho maximální rychlost je 115.200 b/s a nikoli 4 Mb/s, což odpovídá běžnému standardu u notebooků. Tvůrci počítače však mysleli především na handheldy, PDA, mobilní telefony a jiná mobilní zařízení, kde postačí i uvedená nižší rychlost.

Infračervený port komunikující s PDA

Asi nemusím dodávat, že honosný hrdý nápis na všech prospektech „The Smallest PC In The World“ není pravdivý, ale o to zde nejde. Důležitý je spokojený uživatel, který má počítač funkčně i velikostí podle svého přání a potřeb.

Jaké jsou možnosti použití?

Tedy na co může sloužit počítač je alespoň v základech jasné každému, kdo právě pomocí počítače čte tyto řádky. Nejsou však jen běžná použití v kanceláři, kde se počítač jednou umístí a již se s ním nehýbá. Zmíněný počítač může sloužit jako rodinný počítač s tím, že se přemisťuje i s rodinou například na chalupu, kde se připojí k jakékoli televizi. S využitím DVD-ROM mechaniky se tak lze i na chalupě podívat na film na DVD bez toho, aby se tam nechával drahý přehrávač DVD na pospas zlodějům. Dalším místem, kde se vlastnosti počítače plně uplatní, jsou prezentace. Uživatel stejně nepotřebuje displej (který je u notebooků), protože obraz vidí na plátně z projektoru.

Diskuze (20) Další článek: Bude také česká vláda „e“?

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,