Návrat k legendám: Periférie pro Sinclair ZX Spectrum

Ke legendárnímu počítači ZX Spectrum dnes můžete připojit periférie, o kterých se mu v době svého vzniku ani nesnilo. Fandové historických počítačů se totiž činí.
Kapitoly článku

Obě zařízení uvedená v předchozí kapitole fungují na jedničku a pro testování softwaru, kterého pro Spectrum existují tuny (pokud se tedy dá předpokládat, že i takový bit něco váží...) není nic lepšího. Zařízení má však jednu nevýhodu, která mne mrzí – nefunguje dohromady s ZX Interfacem 1 a tudíž nelze použít pro přenos dat na microdrive. Možná je to hloupost, ale zkrátka rád testuji vybraný software s originálním hardwarem. Pokud jste stejně postižení, nevěšte hlavu, řešení naštěstí existuje, i když poněkud komplikované.

Řešení problému vychází z faktu, že jako hlavní datové médium se na Spectru používal magnetofon. Naštěstí, k němu se uchylovat nemusíme, stačí pouhý fakt, že není problém propojit Spectrum s moderním PC, konkrétně s jeho zvukovým výstupem. Následně ve Windows (bohužel, varianta v OS X se mi neosvědčila) spustíte program WinTZX a program do Spectra nahrajete jako z kazetového magnetofonu – na Spectru zadáte příkaz LOAD ““.

Jistou zákeřností je, že je nezbytně nutné nastavit hlasitost na maximum a pro jistotu vypnout všechna možná vylepšení ekvalizéru, pokud je tedy používáte. Můžete samozřejmě i převést soubor TAP na klasický zvukový WAV (pomocí například Tape2WAV) a to následně přehrát, ale proč to dělat jednoduše, když to jde složitě.

Pokud tedy plánujete přenášet data na microdrive, nejlepší je nejprve na něj nahrát program Trans-Express (lze stáhnout z WorldOfSpectrum) a s pomocí něj si pak natahat software, jaký se vám bude hodit. Samozřejmě, uvedená poněkud krkolomná a časově náročná metoda se dá využít i pro nahrávání jakéhokoliv softwaru, pokud tedy chcete ušetřit na divIDE, které vás vyjde zhruba na tisícovku.

P1240258.JPG
K-Mouse Turbo interface

Připojení myši mám realizováno pomocí karty K-Mouse Turbo interface, které lze zakoupit například zde. Na adrese velesoft.speccy.cz/kmsoft lze získat nějaké ty hry a software, upravené pro ovládání myší. K interface je nutné připojit buď pravou PS/2 myš, nebo s pomocí redukce fungují i některé USB myši, tedy pokud podporují PS/2 protokol. Zařízení je v tomto směru přísnější, než v tavvva mouse, zmiňovaná v článcích o Atari ST. Myš, která mi s tavvva mouse funguje, mi s K-Mouse odmítá pracovat. Chce to nějaké to experimentování a je třeba zdůraznit, že myš je až nepříjemně citlivá a rychlá, ovšem pracuje a je to příjemný pocit, ovládat programy na osmibitu s pomocí moderního hlodavce.

Na druhé straně, je to hezké na vyzkoušení, ale asi jen málokdo bude něco takového nadále využívat. Přeci jen, nabídka programů je omezená a bohužel, dost z nich nefunguje na klasickém ZX Spectrum, ale požaduje verzi 128.

photo.jpg
Práce na ZX Spectru s připojenou myší

Celkově lze tedy konstatovat, že koupě tohoto interface je hezkou hračkou, s níž se pobavíte, ale nejedná se o nic, bez čeho nepřežijete příštích pár dní. Je hezké, že něco takového na ZX Spectrum existuje a dokonce s tím i funguje nějaký ten software. Tím tento počítač trumfuje svého starého rivala, osmibitové Atari, ke kterému lze sice myš připojit, ale to je tak vše, co s tím naděláte. Bohužel, osmibitové počítače se v době své slávy ovládaly bez myši. Jedinou výjimku tvořil Commodore se svým GEOSem. Kromě něj je – dle mého názoru – připojování myši k těmto dávným strojům pro nás, lehké zkoumatele dávných platforem, poněkud zbytečné.

P1240260.JPG
Rozdvojka sběrnice

Existuje ještě další, velmi levné (něco přes dvě stovky) ale velmi potřebné zařízení, které si koupíte na divIDE.cz - rozdvojka sběrnice. Jakmile totiž začnete experimentovat, určitě se dostanete do fáze, kdy budete chtít připojit (například) nějaké to divIDE a k tomu i třeba interface pro joystick. Některé interface karty mají průchozí konektor, ale zrovna divIDE k nim nepatří – takže v jeho případě prostě nutně potřebujete použít rozdvojku sběrnice, abyste na tu druhou větev připojili cokoliv dalšího, co potřebujete. Pravda je, že jsem se dostal do fáze, kdy by se mi hodily dvě rozdvojky (AY interface, joystickový interface a divIDE), ale nic se asi nemá přehánět...

P1240263.JPG
ZX Spectrum+ se dvěma rozšířeními a nezbytnou rozdvojkou sběrnice

Pokud si pořídíte ZX Spectrum +2 či +3, tak existují a jsou velmi vhodné speciální opravné sady pro výměnu poháněcích gumiček kazetového magnetofonu a disketové jednotky a pro čištění čtecích hlav. Samozřejmě, můžete patřit mezi ty šťastlivce, kterým hardware funguje bez problémů, ale tato idyla jednou bohužel skončí. Je dobré vědět, že (aspoň zatím) tu existuje možnost relativně snadné opravy svépomocí.

No a to je v podstatě vše, co je dnes běžně k dispozici. Ne snad, že by se jednalo o kompletní soupis všech možných rozšíření ZX Spectra. To rozhodně ne – Spectrum je počítačem, pro které takových vymožeností bylo vytvořeno obrovské množství a zmapovat naprosto všechny je asi mimo mé možnosti.

Kromě toho, existuje nepřeberná řádka návodů včetně detailních schémat zapojení na další a další vychytávky – bohužel, ty si musíte sestavit sami, jelikož je nikdo neprodává. Je samozřejmě na každém, zda se do takového dobrodružství pustí, nebo ne. Já sám jsem s výše uvedeným spokojen a myslím, že nic navíc by si ve své bohaté fantazii nedokázal představit ani Clive Sinclair.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,