Návrat k legendám: Nejslavnější školní počítač – BBC Micro

Zatímco jsme se ve školách trápili s počítači vytvořenými za železnou oponou, v Británii vznikl BBC Micro, ideální počítač pro výuku.
Kapitoly článku

Dnes nám přijde samozřejmé, že ve škole jsou používány ty samé počítače, jako všude jinde, protože jediné, čím se dnešní osobní počítače navzájem liší, je instalovaný operační systém. V osmdesátých létech byly v různých zemích užívány k výuce různé počítačové systémy. Žádný se ale nestal v této oblasti tak proslaveným, jako BBC Micro

Kdo měl to „štěstí“, že prožil osmdesátá léta jako žák a získal možnost učit se informatice, obvykle se v naší rodné zemi setkal se dvěma počítači. Buď s oranžovou obludou s kulatými tlačítky, která proslula svou nespolehlivostí, jménem IQ 151, nebo s menším šedivým kvádříkem s barevnou klávesnicí, přeci jen použitelnějším PMD 85. Oba počítače si dokázaly získat jak příznivce, tak zaryté odpůrce. Počet těch druhých byl výrazně vyšší. A to jsme my, tehdy školou povinní, neměli tušení, že naši šťastnější vrstevníci v dalekém a nedostupném Albionu mají k dispozici počítač, který se s těmi našimi dvěma metlami nedá vůbec srovnávat.

131766992
Metla našeho počítačového mládí - IQ 151 (zdroj: Wikimedia, CC BY-SA 3.0)

Zatímco u nás Strana a vláda zaregistrovala mikropočítače a rozhoupala se k doporučení jejich výuky někdy v první polovině osmdesátých let, v Británii takovéto rozhodnutí proběhlo už koncem let sedmdesátých. Byla to velmi pokroková myšlenka, neboť v těchto dobách byl mikropočítač stále čímsi podivným, nepochopitelným, tajuplným, co hned tak někdo nevlastnil.

Laická veřejnost příliš nechápala, k čemu jsou takové krabičky vlastně dobré. Je třeba říci, že toto nepochopení je v tehdejším kontextu samozřejmé – použití dobových mikropočítačů bylo značně komplikované a pro běžného uživatele neměly tehdejší stroje moc co nabídnout. Tudíž fakt, že dávno před slavným ZX Spectrem se gigant BBC rozhodl pro podporu počítačové gramotnosti u žactva, tento fakt je opravdu obdivuhodný.

Britská verze našeho „Internetu do škol“ se jmenovala „Computer Literacy Project”. Byla jinak zaměřená a na rozdíl od naší akce měla úspěch. BBC se rozhodlo natočit desetidílný seriál, představující moderní mikropočítače, jejich používání a vizionářsky předpovídající budoucí vývoj. Hned v tom prvním díle se diváci mohli dozvědět pro mnohé překvapující informaci – že žijí na úsvitu mikropočítačové revoluce, která jednou provždy zcela změní jejich život. Těžko říct, kolik z nich tomu uvěřilo, i když to byla naprostá pravda.

ukazka ze serialu http-www.stairwaytohell.com.jpg
Ukázka ze seriálu BBC (zdroj: www.stairwaytohell.com)

BBC ale nehodlalo zůstat jen u natáčení, chtěli si aktivně zvolit co nejvhodnější počítač, přičemž stěžejní myšlenkou bylo, že tento mikropočítač bude vytvořen přímo na míru celého projektu. No a protože i BBC potřebuje vydělávat peníze, napadlo nějakou chytrou hlavičku, že by bylo nejlepší, kdyby se ten správný počítač odebral od nějaké té správné spřátelené firmy.

V této době byl totiž vyvíjen počítač jménem NewBrain. Stejně jako u mnoha jiných britských mikropočítačů, i zde stál v pozadí Clive Sinclair. Jeho firma Sinclair Radionics započala s vývojem v roce 1978 a snahou bylo vytvořit místní konkurenci počítačů Apple. Sinclair si ale brzy uvědomil, že takový počítač nebude levný, takže nad tím projektem zlomil hůl a raději dal zelenou vývoji svého ZX80. NewBrain byl předán do Newbury Laboratories a Sinclaira už nezajímal.

http-regmedia.co.uk.jpg
NewBrain (zdroj: Wikimedia, CC BY-SA 2.0)

Protože laboratoře patřily státu a BBC byla státní firma, slovo dalo slovo a BBC Engineering vypracovalo specifikace pro nový počítač, které přesně seděly na míru plánovanému NewBrain. Předpokládalo se, že případné výběrové řízení NewBrain snadno vyhraje a bude ruka v rukávě.

Problém ale nastal ve chvíli, kdy bylo více než jasné, že počítač nebude hotový včas. BBC sice povolilo odklad termínu, ale posléze pohár trpělivosti přetekl. A kdyby jenom to. Dva hlavní rivalové, Clive Sinclair a Chris Curry, se totiž o chystaném projektu dozvěděli a moc se jim takové čachry nezamlouvaly. Zdržení projektu NewBrain se nakonec ukázalo jako šťastnou náhodou. BBC se mohla odpoutat od průměrné technologie a vybrat skutečně to nejlepší. Samozřejmě, počítač musel být domácí, ale měl být tím nejdokonalejším. V této době si už naštěstí v Albionu měli z čeho vybírat.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,