Návrat k legendám: Kupujeme Sinclair QL

Sinclair QL je unikátní historický počítač, nicméně sehnat ho ani dnes nepředstavuje velký problém. Stačí se rozhlédnout po aukcích ve Velké Británii.
Kapitoly článku

Pro jen letmé vyzkoušení samozřejmě stačí i samotné QL. Je velmi příjemné zaposlouchat se do šustění kazetek microdrive a představovat si, že jste se vrátili o třicet let nazpět. Bohužel, takovéto hrátky mají svůj háček. Je totiž velký problém na takovém nerozšířeném QL vyzkoušet různý software, stáhnutelný z internetu.

K něčemu takovému si buď musíte vytvořit propojení přes sériový port (což s ohledem na proprietární řešení na QL není vůbec jednoduché), nebo zajistit rozšiřující kartu s diskovým rozhraním. Problém bohužel je, že karty s diskovým rozhraním byly původně často dělány pro jiné disketové jednotky, než jsou ty dnešní používané na PC. Tento tzv. Cumana interface vyžaduje v případě připojení moderní disketovky speciální kabel se záměnou dvou vodičů 10 a 12 – viz. například zde.

P1220597.JPG
Diskový interface a kabel pro připojení k jednotce

Ve chvíli, kdy budete mít chuť si něco takového pořídit, zjistíte, že jde o náročný úkol. Ještě tak nejjednodušší je rozšíření paměti – to je pro jakékoliv náročnější zkoušení nutné, nicméně problém s disketovou jednotkou (a přenosem souborů z internetu) to neřeší.

Celkově lze říci, že jakékoliv rozšiřující karty se shánějí velmi špatně, a když už se na Ebay objeví, okamžitě se stanou lahůdkou pro mnohé sběratele. Pokud opravdu toužíte po tom QL nějak detailněji vyzkoušet, tak budete muset sáhnout hlouběji do kapsy. Dvě či tři desítky liber obvykle nestačí. 

Sinclair QL

Konfigurace mého Sinclairu QL

CPU: Motorola MC 68008 / 7,5 MHz
ROM: 48kB 
RAM: 128kB - rozšířená na 640kB
Záznamové médium: 2x interní microdrive, kapacita 100kB. Cumana disk interface a 3.5‘‘ disketová jednotka 720 kB
Grafika: 512×256 / 4 barvy, 256×256 / 8 barev
Zvuk: Interní jednobitový reproduktor
I/O porty: 2xjoystick, 1xcartridge port, 2xsériový, 2xQLAN, externí microdrive, výstup na TV a monitor, expansion port

Pořídit si některé výkonné rozšiřující karty, zmíněné v tomto článku, jako například Gold Card, je nejen obtížné z hlediska jejich sehnání, ale i finančně značně náročné. V době psaní tohoto článku nabízela RWAP Software jednu funkční Gold Card za hezkých165 liber, tedy za mnohem více, než za kolik koupíte samotné QL. Samozřejmě, pokud je někdo ochoten tento obnos zaplatit, pak do toho může jít, ovšem pro nás, jen decentní zkoumatele zaniklých platforem, to není.

P1220598.JPG
Rozšíření pamětí 512kB

Kromě rozšiřujících karet lze občas pořídit ROM cartridge, na kterých jsou distribuovány některé rozšiřující knihovny systému (například minule zmiňovaný Toolkit II). Tyto zásuvné moduly jsou hezkým doplňkem vašeho miláčka, bohužel se jedná o ještě vzácnější záležitost, než rozšiřující karty. Naštěstí, zmiňovaný Toolkit II (bez kterého vám nepojede spousta softwaru) je už zabudovaný do mnoha karet, případně se dá stáhnout z internetu.

Co se případných náhradních dílů týče, zde je situace rozhodně lepší – lze sehnat náhradní microdrive mechaniky, CPU i 8049 čip a další části počítače, ovšem vzhledem k cenám je často otázkou, zda raději nepořídit jiný funkční kousek.

P1220593.JPG
ROM Cartridge s vylepšeným Toolkitem

Osobně bych doporučoval raději delší dobu „mapovat prostor“ a posléze si vybrat nějakou nabídku nejen samotného počítače, ale i karet a dalšího hardwaru. Takovouto volbou jednak ušetříte, jednak máte možnost získat zajímavý komplet od nějakého bývalého náročnějšího uživatele.

Já sám bohužel v tomto neměl tolik štěstí – pořídil jsem pouze samotné QL v původním obalu s několika disketami s daty, nicméně bez disketové mechaniky. Až dodatečně se mi podařilo od jiného prodejce sehnat kartu s rozšířením paměti a následně i kartu s diskovým rozhraním. Bohužel, disketovou mechaniku mi dotyčný prodat odmítl s tím, že je moc těžká na zaslání do ČR. Místo ní mi nabídl kabel, pomocí nějž je možné připojit standardní PC mechaniku.

Postupně se mi podařilo vše zapojit k plné spokojenosti a překonat obtíže s přenosem souborů. Formát disket na QL je sice velmi podobný klasickému DD formátu z MS DOSu (stejná kapacita), ale vzhledem k jiné organizaci dat na disku je na PC nečitelný (to byl, upřímně řečeno, největší zádrhel, který mne mátl, dokud jsem si to nenastudoval). Naštěstí existuje na PC program, který vám umožní s těmito disketami na PC pracovat a převádět tak data z internetu na QL. Nejlepší řešení je ale použít windowsovskou verzi emulátoru Qemulátor – o tom všem si ještě řekneme.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,