Návrat k legendám: Kupujeme Sinclair QL

Sinclair QL je unikátní historický počítač, nicméně sehnat ho ani dnes nepředstavuje velký problém. Stačí se rozhlédnout po aukcích ve Velké Británii.
Kapitoly článku

U dalších počítačů zde zmiňovaných jsem kromě originálních starých periferií zmiňoval i moderní, kterými si lze své dýchavičné miláčky zásadně rozšířit. Především po stránce velkokapacitních médií je dnešní doba notný kus dále, než před těmi dvaceti třiceti léty. Bohužel, QL je natolik minoritní platforma, že pro ně moderní periférie v podstatě neexistují.

 P1210428.JPG
SD Floppy Emulator (zde v akci na Atari 520STE)

Jedinou variantou je SD Floppy emulator, chytrá krabička, která emuluje dvě virtuální floppy mechaniky, přičemž datové soubory jsou v diskových obrazech na SD kartě. Floppy emulator by měl fungovat s jakýmkoliv strojem, který kdysi používal 3 ½‘‘ mechaniku s rozhraním Shugart. Bohužel, zatím se mi i přes několik pokusů nepodařilo toto propojení zprovoznit, ačkoliv dle informací z internetu by to mělo být možné. Na vině je slabá podpora firmwarem zařízení, QL je podporováno pouze v RAW formátu diskového obrazu.

V zásadě je ale stejně drobná potíž s další skutečností. Software na QL je totiž na internetu k dispozici pouze ve formátu ZIP. Dostupné emulátory (nejlepší je Qemulator) pak s těmito komprimovanými soubory pracují jako s další mechanikou, zatímco univerzální formát diskových obrazů (jako třeba u emulátorů pro osmibitové Atari či Amigu) není používaný. Toto bohužel vede k trpké skutečnosti, že i kdyby se podařilo zprovoznit SD Floppy emulator, stejně by se tím nijak výrazně neulehčila cesta k přenosu souborů z internetu na původní hardware. Zformátovaný RAW soubor by Qemulator nedokázal přečíst.

V době psaní tohoto textu se objevilo první řešení na připojení SD karty ke standardnímu QL, zvané QL-SD. Je to zařízení právě vyvinuté a jeho první kus se prodal za hezkých 128 liber, což není zrovna málo. Kromě toho, pro instalaci musíte vyjmout jednu z microdrive mechanik, zařízení nepracuje s GoldCard, nesmíte používat ROM port... No, zkrátka, nemohu si pomoci, ale ještě by se to dalo trošku vylepšit. Na druhé straně, karta je zformátována na FAT32, takže přenos souborů z PC je tím pádem bezproblémový. Dá se předpokládat, že jakmile se zařízení podaří zlevnit, stane se jednou z „must-have“ periférií nadšenců.

P1220605.JPG
Sinclair QL v akci s připojenou disketovou jednotkou, Toolkitem a rozšířením paměti

Samozřejmě, na internetu lze nalézt návody na výrobu několika různých možností rozšíření starého počítače. Je možné si sestavit například moderní mICE interface pro připojení myši – viz. zde. Další možností rozšíření je výměna čipu 8049 za 8749, čímž se (spolu s novější Minerva ROM) dosahuje mnohem vyšších rychlostí sériového portu. Tato úprava je zvána Hermes a existuje i SuperHermes, který opět s pomoci jiného čipu zajistí třetí sériový port s mnohem vyšší rychlostí.

S pomocí Wifi modemu s module ConnectOne, který emuluje klasický sériový modem, lze s na koleně sestavenou redukcí sériového kabelu připojit QL k internetu. To vše je samozřejmě hezké a úctyhodné, ovšem asi jen málokdo kromě absolutních nadšenců se tomu hodlá věnovat. Bohužel, pro nás, kteří chceme staré platformy pouze zlehka poznávat a ještě ke všemu pokud možno bez vlastnoručních hardwarových úprav, pro takového nepříliš odvážnou zkoumatele zaniklých světů je Sinclair QL strojem poněkud nevstřícným.

Příště si povíme, jak na nás dnes Sinlair QL působí a jak se ovládá.
 

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,