Návrat k legendám: Jak si pořídit a užít si Atari Portfolio

Ten počítač je roztomilý. Takový je asi první dojem, který z něj dnes máme. Dodnes umí zaujmout, svou titěrností je úžasným svědkem faktu, že miniaturizace tu byla i před čtvrtstoletím.

Počítač je to krásný a dodnes má své kouzlo, zcela srovnatelné třeba se slavným „gumákem“ ZX Spectrum. Je prostě malý a ta titěrnost nás dojímá. Ani dnes neexistuje příliš mnoho takto malých strojů se zabudovanou klávesnicí. Je jasné, že právě tento prvek tak nějak limituje velikost přístroje, protože z ergonomických důvodů použitelnou klávesnici o moc menší neuděláte.

P1250236.JPG
Porovnání Portfolia s videokazetou

Na internetu se velikost Portfolia srovnává s kazetou VHS, což pro mladší ročníky je srovnání poněkud nepomáhající, ovšem my starší se chytáme. Rozměry Portfolia lze k této kazetě každopádně velmi dobře přirovnat, neboť je překračuje pouze výstupek kryjící paměťovou kartu. Portfolio také váží méně, než dnešní tablety, bez baterek kolem půl kila.

P1250237.JPG
Porovnání Portfolia s videokazetou

Portfolio napájí tři tužkové baterie a napájí jej tak, že i dnes nás to překvapí. S takto malým zdrojem energie dokáže Portfolio fungovat po cca 20 hodin. Dnes jde o zcela nadprůměrnou hodnotu, ovšem tehdejší následovníci Portfolia přivedli díky šetřivé technologii energetickou úspornost na neuvěřitelnou úroveň – asi nejlepší z této speciální třídy DOSových sub notebooků, HP 200lx, vydrží na dvojici tužkových baterek několikanásobně déle, desítky hodin, které dodnes jeho majitele uvádí do úžasu.

P1250165.JPG
Vyfotit nepodsvícený displej není jednoduché

Důvod, proč tomu tak je, spočívá ve velmi úsporném displeji bez podsvětlení, úsporném procesoru a RAM paměti použité jako disk. Počítač nemá žádný ventilátor, takže je naprosto tichý, no a vzhledem k rychlým paměťovým kartám místo disket je příjemně svižný při práci se soubory. V tomto směru je mnohem rychlejší, než jakýkoliv tehdejší počítač byť třeba i s harddiskem. Problém je pochopitelně malá kapacita.

P1250164.JPG
Velikost paměti Portfolia při použití rozšíření paměti

Samozřejmě, pod kapotou máte DOS a především displej se svými pouhými osmi řádky je hrozně malý. Šířka by snad zas tak nevadila, ale ta výška je opravdu zoufalá a znemožňuje práci s jakýmikoliv rozsáhlejšími dokumenty. Pozoruhodné je, že displej ani zdaleka nevyplňuje horní víko počítače, ale pouze jeho část, vedle něj je neadekvátně velký reproduktor (neadekvátní kvalitě jeho výstupu). Je velkou škodou, že z důvodu šetření není displej větší, protože by se do dostupné velikosti určitě vešel nějaký s rozlišením aspoň 320x240. Bohužel, smůla. Při otevírání displeje oba mé exempláře Portfolia vržou, soudím tedy, že mechanismus asi věkem docela trpí.

P1250144.JPG
Porovnání velikosti počítače s klávesnicí pro Macintosh

Klávesnice – ano, u jiných počítačů jsem tento bod probírali, ale zde je trošku jiná situace. Klávesnice je především malá, ale navzdory maličkým tlačítkům se na ní dá nějak psát. Vojnu a mír na ni tedy nenapíšete, ale na krátké poznámky to stačí. Rozhodně lepší, než softwarová klávesnice třeba na iPadu. Její rozložení se dá srovnávat s dnešními notebooky, nabízí dvě speciální funkční tlačítka (jedno pro spouštění zabudovaných aplikací), oddělené kurzorové šipky, solidně velký Enter a Backspace.

P1250155.JPG
Tloušťka počítače v porovnání s klávesnicí

Celkem ze tří stran lze do Portfolia něco zasunout. Zezadu a zespodu jsou to baterky, zleva paměťové karty, no a napravo je slot pro připojení různých expanzních zařízení, třeba paralelního portu. Otvor pro baterii a expanzní port je kryt krytkou, která velice často u prodávaných strojů chybí.

P1250150.JPG
Zasunutá paměťová karta v Portfoliu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,