Návrat k legendám: Jak si dnes koupit Apple IIc

Apple IIc je nejkompaktnější z této počítačové platformy, takže kdo zatouží prozkoumat nitro díla Steva Wozniaka, představuje pro něj tento počítač nejoptimálnější variantu.
Kapitoly článku

Existují ale i moderní periférie. Je jich mizivé množství, zvláště při srovnání s takovým Atari či C64. Je to trošku překvapivé, protože Apple II byl velmi populární platformou, nicméně asi za to může fakt, že svou popularitu získal a udržoval především za velkou louží, no a průměrný Američan se na nějaké trápení s modernizováním překonaného může vykašlat. Přesto se ale najdou nějaké ty moderní periférie, které lze připojit.

Asi nelze připravit úplný přehled toho, co pro Apple II existuje – stejně jako u jiných platforem, i zde se takový seznam neustále mění. Bohužel, ne vše, co se na internetu objeví, můžete také reálně zakoupit. Je evidentní, že trh s moderními perifériemi pro Apple II je spíše nadšeneckou záležitostí, a ačkoliv na internetu existuje spousta návodů, jen málokomu se vyplatí to či ono vyrábět a prodávat.

P1240010.JPG
Nishida Radio zasílá své produkty hezky zabalené

Jedním z těch, kdo se vývojem a výrobou takových moderních periférií zabývají, je firmička Nishida Radio v Japonsku. Na jejich stránkách zde nalezneme seznam karet, které ani nejsou příliš drahé. Většinou se samozřejmě jedná o hardware pro Apple II, ale naleznete zde produkty použitelné i pro IIc. Pro Apple II je zde například karta pro připojení USB klávesnice či joysticku či rozšíření paměti.

Další zajímavé příslušenství nabízí zde. Je zde jednak adaptér pro PS/2 myš, což je asi lepší volba, než kupovat tu originální. Pokud hodláte poříit Apple IIgs, tak zde můžete zakoupit i adaptér na připojení přes SCART k moderní televizi, což znamená mnohem kvalitnější obraz, než připojení přes standardní composite video. Pravda, nechat si poslat kabel z Nového Zélandu je opravdu frajeřina, bohužel, v Evropě se mi nic takového najít nepodařilo – jedinou možností v takovém případě je dát si dohromady kabel svépomocí, schémata jsou na internetu, chce to jen pájku a kousíček šikovnosti.

P1240015.JPG
Adaptér na připojení USB joysticku

Samozřejmě, že nejdůležitějším problémem, který je nutné vyřešit u každé platformy, je přenesení softwaru z internetu na starý hardware a naopak. Vzhledem k tomu, že k samotnému počítači asi příliš disket nedostanete, je toto v podstatě jediná možnost, jak si nějaký ten původní soft vyzkoušet a zjistit, jaké to kdysi bylo, když jste na Apple IIc hráli či vážně pracovali.

P1240012.JPG
UNISDISK

Na Apple II samotný existuje několik variant, jak k němu připojit moderní hardware, ovšem tato bohatá nabídka už neplatí pro Apple IIc, kde nejsou k dispozici žádné sloty pro přídavné karty. Přesto i k němu lze leccos připojit. Jednak na http://tulip-house.ddo.jp/DIGITAL/english.html naleznete hned dvě varianty připojení SD karty k portu DB-19, který sloužil pro externí disketovou jednotku. Jak UNISDISK, tak DISK II mají podobné schopnosti, ale UNISDISK je přeci jen o něco více vymazlenější s ohledem na emulaci jednotek pro SmartPort, což ale využijete pouze na Apple IIgs. Pokud tento počítač vlastníte, či jej vlastnit plánujete, doporučil bych UNISDISK, protože rozdíl ceny (2 dolary) je tak minimální, že to za to jednoznačně stojí.

P1240384.JPG
UNISDISK v akci - zde na Apple IIgs

Zajímavým řešením je adaptér HDDD (viz. zde), pomocí kterého můžete k Apple II připojit moderní 3.5‘‘ disketovou jednotku. Bohužel, zapisuje se na ni ve zcela specifickém formátu, takže k přenosu souborů tato varianta sloužit nemůže.

Skvělý by mohl být Smartport VHD (viz. zde). Ten vám umožní na SD kartě vytvořit velké soubory, které Apple II vidí jako jeden či více harddisků. Pomocí aplikace CiderPress můžete obsah těchto virtuálních harddisků editovat na jakémkoliv PC a přenášet tak soubory dle libosti. Zvláště pro Apple IIgs, který potřebuje pro pohodlnou práci opravdu velké datové úložiště pro svůj grafický systém, by tato varianta byla zcela optimální, kdyby... kdyby se dala pořídit. Bohužel, autor komunikuje poněkud sporadicky, omlouvá se, že zájemců je mnoho a nezvládá všechny rychle uspokojit, já si zařízení objednal už před rokem a navzdory urgencím na ně stále čekám.

P1230229.JPG
Sada pro propojení s moderním počítačem - disketa s programem, konverze sériového portu na USB a konverzní kabel z Apple sériové zástrčky na klasický sériový port

Asi nejjednodušší a nejlevnější je použít ADTPro, skvělý software, který sám o sobě je zadarmo, ale k propojení Apple IIc a moderního PC potřebujete specifický kabel. Ten si buď uděláte sami, případně pořídíte například zde (je to varianta Apple IIc, Laser 128 null modem z nabídky a není sšpatné hned při té příležitosti zakoupit i konverzi ze sériového na USB port). ADTPro je software umožňující komunikaci přes sériový kabel, no a velmi jednoduše až luxusně vám umožní převést diskový obraz z PC na disketu v Apple II. Samozřejmě, funguje i na Apple IIc, protože jediné, co potřebujete, je disketová jednotka a sériové rozhraní.

P1230833.JPG
ADTPro v akci

Pro tento software existuje i VDrive (viz. zde), což je virtuální disk, který přes sériovou linku namapujete na diskový obraz na PC. Nemusíte tedy obnovovat žádný obraz na disketu, ovšem samozřejmě, že toto řešení nebude fungovat například pro nějaké hry či nesystémový software, protože pro jeho funkčnost potřebujete nainstalovaný systémový ovladač. ADTPro je varianta, která sice nepatří k nejrychlejším (ačkoliv vlastní přenesení se zápisem na disk trvá jen cca půl minuty, tak to samozřejme zdržuje, no a musíte si nejprve udělat zásobu disků, které budete zkoušet), ale je nejlevnější, vyzkoušená a plně funkční.

Tímto téma nákupu hardwaru můžeme ukončit. Jak jsem zmínil, možností je celá řada, nelze zde popsat naprosto vše, nehledě na fakt, že situace se neustále mění. Zkoumatel Apple IIc tedy nemá tolik možností, jako zájemci o Atari, Spectrum či produkty Commodore, nicméně to hlavní, co je třeba, lze i pro tuto platformu pořídit vcelku bez problémů.

Na zakoupení počítače máte pouze týden, neboť jak na vás ten třicetiletý stařík působí, o tom si budeme povídat příště. Takže s sebou musíte hodit, jestli má slova chcete potvrdit či vyvracet... :-)

Kapitoly článku

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,