Návrat k legendám: Jak se nám líbí ZX Spectrum

Pořídili jsme si počítač a vyplenili obchody s dostupným starým i novým příslušenstvím. Je čas podívat se, co se s tou hromadou zánovního i prehistorického hardwaru dá podniknout.

Dva roky poté, co Anglii a postupně celý svět zaplavil fenomenální gumák, se Spectrum Research pokusili o vylepšení celého konceptu a ke jménu počítače přidaly malé a dost možná i nevýrazné plus. Vnitřnosti stroje se prakticky nezměnily, snad s výjimkou odstranění několika chyb v ROM a přidání hardwarového tlačítka Reset. Nepřibyly žádné nové porty, ačkoliv by si to platforma určitě zasloužila. Jinak ovšem tento počítač vypadá úplně jinak, než jeho předchůdce.

P1210955.JPG
ZX Spectrum+

Tvůrci se pokusili vypořádat s nejdůležitějším nedostatkem původního Spectra – s opravdu mizernou klávesnicí. Na druhé straně, z důvodu zachování nízké ceny se nemohli moc rozšoupnout. Díky tomu i přes jisté vylepšení se klávesnice stále nemůže měřit ani s Atari, ani s Commodore, Apple II či BBC Micro. Sice v této době existovaly počítače, které šly ve stopách původního gumáku a tudíž je svou evolucí Sinclair překonal (napadá mne třeba u nás známý Sord M5), jinak se ale stroj v rámci nejznámějších platforem umístil opět na hezké poslední příčce pomyslného žebříčku klávesnicové kvality.

P1240309.JPG
Srovnání dvou prvních modelů ZX Spectra

Klávesnice ZX Spectra+ je divná. Vůbec, celý ten počítač je zvláštní. Už to není ta malá roztomilá krabička, které jsme kvůli její titěrnosti leccos ochotni prominout. Ano, stále se jedná o relativně malý počítač, ale od takového Atari či Commodoru už se tolik neliší. Původní nadčasový design ustoupil praktičnosti, ovšem místo ústupu se tak trošku změnil v kapitulaci. Sinclair přidal tlačítka, takže některá velmi důležitá už není nutné používat v kombinaci s nějakým funkčním přepínačem.

P1240301.JPG
Porovnání velikosti ZX Spectra+ a PC klávesnice

Tudíž se osamostatnily šipky, Delete, čárka, tečka, středník i pro Spectrum velmi podstatné uvozovky, Caps lock, no a samostatné klávesy se dočkalo přepínání do módu Extended a Graphics, nehledě na fakt, že konečně nakynul mezerník a i jeho místo je tam, kde bychom jej očekávali. To jsou ta pozitiva.

Bohužel, stále se nejedná ani zdaleka o klasické rozložení, čárka, tečka, šipky, středník, o uvozovkách nemluvě, to vše se nachází na dost podivných a neočekávatelných místech. Daleko horší ovšem je, že jakkoliv jsou plastové klávesy lepší, než původní guma, přeci jen to není to, na co jsme dnes zvyklí. Především klávesa Enter, alespoň na mém stroji, má nepříjemnou tendenci opovrhovat jakýmkoliv pokusem o stisk do horní části, musíte se prostě trefit do pravého spodního rohu, jinak máte smůlu a klávesa se vám pod prstem vyvrátí. Je pravda, že klávesy písmen jsou příjemně prohnuté do tvaru lidského prstu, takže pocitově je jejich stisk příjemnější, než na dnešních výtvorech a la Apple. Vzhledem k výše popsanému nekvalitnímu mechanismu u větších tlačítek se na ní ale rozhodně píše hůře.

P1240303.JPG
Srovnání PC klávesnice a ZX Spectra+ s vysunutými nožičkami

Druhá věc je, že začátečník bude zmaten neexistencí barevného popisu. I nadále se totiž programy v basicu píšou popsaným stylem a existuje několik editačních módů, ale zatímco na klasickém gumáku vám pomáhalo barevné odlišení klíčových slov, zde nic takového není. Věřím ale, že to je problém pouze pro nás, kteří si se starými platformami jen občas pohrajeme – ve své době si na ovládání uživatelé rychle zvykli a barvičky nepotřebovali. Kromě toho, buďme realističtí – většinu uživatelů nějaké programování vůbec nezajímalo a ke štěstí jim bohatě stačilo Load ““...

P1220015.JPG
Demontované Spectrum+ i Spectrum

Celkově musím říci, že mě Spectrum+ trošku zklamalo. Zatímco gumákovi kvůli jeho roztomilé drobnosti je člověk ochoten leccos odpustit, u jeho následovníka očekáváte více, než vám ta černá krabička je schopna poskytnout. Je třeba opravdu litovat, že se k většímu updatu u Sinclaira odhodlali až s verzí 128, protože Spectrum+ je díky tomu opravdu jen mírným pokrokem v mezích zákona a zasluhovalo by si víc.

P1240310.JPG
Zapojení počítače zvládne každý s IQ mikrovlnné trouby...

Co má Spectrum opravdu velmi povedené, je návod. Barevný, detailní, polopatický, s popisem nejen základního zapojení (doplněného kresbičkami pro pitomé), ale i ukázkami programů a dokonce skicami s výsledky jejich funkce... Na své si přijde jak zkušený uživatel, tak naprostý začátečník.

P1240311.JPG
Experimenty s kreslením na Spectru

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,