Návrat k legendám: Jak se nám líbí Acorn Archimedes

Mezi historickými počítači není až tak známý, přitom je to ale významný počítač, ve kterém tepe prapůvodce čipů dnešních mobilů. Jak s odstupem času zapůsobí Acorn Archimedes A3020?

Klávesnice v podstatě odpovídá klávesnici PC – jedinými rozdíly je poloha klávesy Caps Lock, která je v umístěna v levém dolním rohu, a místo klávesy End se na nás usmívá Copy, ovšem popiska End je tu též a je umístěna na dolní hraně klávesy.

IMG_0034.JPG
Srovnání klávesnic PC a A3020

Fakt, že Acorn použil v té době již standardní rozložení kláves, měl obrovskou přednost v tom, že jednak nebyl žádný problém s emulací IBM PC (softwarový emulátor byl ostatně dodáván s počítačem), kromě toho neměl případný uživatel PC problém s používáním této platformy.

Na jiných platformách se experimentovalo s jiným, často i ergonomičtějším rozložením, nicméně IBM PC pomalu ostatní platformy válcovalo a stávalo se standardem. Acorn nic moc nevymýšlel, což je nakonec z dnešního pohledu vlastně rozumné. Tehdy to možná tak nevypadalo, ovšem dnes tento fakt oceníme, protože marné hledání té či oné klávesy je při dnešním experimentování jen zdržující.

http-www.retro-computing.org - 2.jpg
Acorn A3010 (zdroj: retro-computing.org)

Barevné funkční klávesy jsou zvláštností, kterou se i odlišovaly řady počítačů – například A3010 má na rozdíl od A3000 a A3020 tyto klávesy zelené. Těžko říci, zda něco takového mělo nějaký hlubší smysl, dnes je to jen jednoduchá pomůcka, jak tyto počítače bezpečně mezi jinými poznat.

IMG_0036.JPG
"hrb" na A3020 a srovnání s PC klávesnicí

A3020 na rozdíl od A3000 má výrazný a trošku nevzhledný „hrb“, který zajišťuje, aby se „pod kapotu“ vůbec nějaké ty rozšiřující „minipodules“ vešly. Je jisté, že Steve Jobs by z toho neelegantního designu dostal kopřivku, ovšem je bezpochyby funkční a někdo jej má i rád.

Pokud bychom srovnali A3000 a A3020 velikostně, je 3020 o něco kratší, ovšem zase vyšší. Klávesnice obou těchto počítačů je velmi příjemná na psaní a i po těch více než dvaceti létech a extenzivním používání by v pohodlnosti bez problému překonala mnohou dnešní s nízkým zdvihem. Vzhledem k instalaci do počítače nelze její sklon nijak nastavit, nicméně toto není třeba, protože tak, jak to je, to prostě funguje.

IMG_1988.JPG
Konektory na A3020

Konektorová výbava obou počítačů se liší. A3000 je v tomto přeci jen chudší, neboť jeho stáří je znát – místo VGA konektoru máme pouze konektor pro RGB monitor, což je dnes trošku problém, neboť pro moderní VGA si musíte postavit redukci dle návodů na netu. Composite video dává obraz pouze monochromatický, takže suma sumárum je toto komplikující, protože moderní LCD budete k tomuto počítači připojovat hůře.

P1230826.JPG
A3000 připojíte k LCD televizoru jen monochromně

A3020 naproti tomu připojíte k jakémukoliv současnému monitoru, protože disponuje VGA konektorem. To má za „následek“ mnohem kvalitnější obrazový výstup, než jakýkoliv tehdejší konkurent mezi „domácími“ počítači. Ani Amiga (včetně té, vyšperkované dobovým scandoublerem), ani Atari ST na kvalitu zobrazení A3020 zdaleka nedosahují.

IMG_1994.JPG
Scandoubler na A3020 - obraz grafického módu určeného pro obyčejnou televizi (tedy s 240 řádky)není "roztažen" na celou výšku LCD, ale zobrazen pouze v horní polovině

Je ovšem třeba zdůraznit, že A3020 nabízí mnoho obrazových módů, z nichž některé na VGA monitoru nespustíte (bez správného nastavení typu monitoru), jelikož jsou určeny pro televizní výstup. Nastavení monitoru je na svou dobu uživatelsky příjemné, protože pokud ponecháme vše na automatickém rozpoznávání, nezvolí vám sice ten nejoptimálnější grafický mód (v případě tohoto počítače jde o rozlišení 800x600), nicméně i v tom automaticky nastaveném 640x480 se pracovat dá.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,