Návrat hubeného muže

Nepodceňujte hubeného klienta - je možné, že nastává vhodný čas pro jeho příchod na scénu.
Dnes si už málokdo vzpomíná na hysterii okolo „hubených klientů“ (thin client), která vypukla a utichla zhruba před třemi lety – pokud si vzpomenete, tak se hubení klienti nějakou dobu považovali za prakticky mrtvé téma.

Jenomže přichází rok 99 a s ním možný návrat tohoto tématu, i když v modifikovaném vydání – a firmou, která se zde chce aktivizovat, je právě známý Intel.

Intel zveřejnil před více než rokem specifikaci tzv. „štíhlého klienta“ („lean client“); je zajímavé, s jakým úsilím se firma vyhýbá původnímu Sunovskému označení thin client, významově jde o totéž. Tato specifikace ale mnoho ohlasu nevyvolala – Intel zde chtěl použít jako centrální čip architekturu starších čipů řady 80x86, zejména prvních Pentií. Během roku si však plán nezískal skoro žádné zastánce, a ty Intel potřeboval – nechtěl sám vyrábět ony štíhlé klienty, pouze pro ně nabízet čipy. Důvodem neúspěchu byla jednak skutečnost, že doba pro tato zařízení není zralá, druhým pak to, že Pentium se zkrátka pro hubené klienty nehodí – čip je především příliš velký a spotřebovává příliš mnoho energie. A je drahý.

Nicméně se objevuje nový kandidát, a tím je čip StrongARM, dnes ovšem také od Intelu. Čip má zajímavou historii – kdysi patřil jedinému evropskému vývojáři a výrobci čipů, anglické firmě ARM (Advanced Risc Machines), ale od ní jej získal Digital. A loni na jaře pak koupil technologie i továrnu na výrobu čipů (Alphy i StrongARM) od Digitalu právě Intel.

StrongARM je čip, který se perfektně hodí do poměrně nové, ještě ne zažité strategie firmy Intel – vyrábět co největší šířku čipů, od procesorů pro kapesní počítače až po čipy optimalizované pro vícecestné servery. StrongARM se hodí právě pro kapesní počítače – má minimální spotřebu energie, je levný a má slušnou, dostačující výkonnost. Jestli se bude jednat o hubené klienty či samostatně pracující kapesní počítače, to už není podstatné – jediné, co musí Intel prokázat, je, že skutečně podporuje další vývoj StronARMu. Díky tomu, že ARM v posledních letech měnil vlastníky, už dva roky se neobjevila ani jediná nová verze čipu – a to, že je čip dnes stále „použitelný“, svědčí o jeho kvalitě. Intel však údajně už od loňskéh roku pracuje na druhé verzi čipu a letos by se StrongARM 2 měl objevit na trhu. A to by mohlo znamenat oživení právě pro trh hubených klientů.

Váš názor Další článek: Yahoo a GeoCities: docela jiný případ

Témata článku: , , , , , , , , ,