Návody | NAS

Návod, jak pomocí nastavení práv maximálně omezit uživatele NASu

Uživatelé domácího NASu se obvykle spokojí s vytvořením jednoho uživatele, který má práva a přístupy ke všemu. Tím však značně snižují bezpečnost zařízení.

Typický domácí NAS většinou slouží k zálohování fotografií, s postupem času a rostoucími vědomostmi jeho správce se však nabalují další funkce a úkoly. V zápalu boje se pak často zapomíná na elementární bezpečností pravidla. A jedno z nejdůležitějších říká, že by uživatel neměl mít zbytečně přístup tam, kam nemusí.

Není důvod, aby ve firmě měli inženýři přístup k tabulkám obchodníků či marketingovým materiálům a naopak, obchodníky nemusí zajímat výkresy. V takové firmě obvykle funguje „ajťák“, který na přístupy dohlíží. Ale ani v domácnosti v rámci osobního NASu není důvod používat pro všechny členy domácnosti stejný účet, a v případě využívání pokročilých služeb – například zálohy fotek z mobilních telefonů – to ani není možné.

Ale pojďme ještě dál, nastavením oprávnění přístupu ke složkám to nekončí. Mějme například domácí multimediální přehrávač u televizoru či projektoru. Není důvod zadávat do jeho multimediální aplikace přístup hlavního administrátora.

Lepší je vytvořit speciálního uživatele, který:

  • bude mít přístup jen do konkrétní složky se souvisejícím obsahem (fotky, filmy, hudba),
  • bude moci využít jen některé služby a jiné mu zakážeme.

Pokračování článku patří k prémiovému obsahu pro předplatitele

Chci Premium a Živě.cz bez reklam Od 41 Kč měsíčně
Váš názor Další článek: Bill Gates: Je tragické, pokud konspirační teorie o mikročipech brání lidem v očkování proti covidu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,