Navigace | Izrael | Waze

Navigace Waze testuje upozornění na nebezpečné úseky. Data získává od své komunity

Navigační aplikace Waze vyniká proti konkurenci především ve funkcích postavených na komunitě svých uživatelů. Ti se mohou vzájemně upozorňovat na nejrůznější nebezpečí na cestách, počínaje pracemi na silnici, přes náledí a mlhu, až po nehody a uzavřené komunikace. V poslední době se vývoj této aplikace citelně zpomalil, rozhodně se ale nezastavil.

Izraelský magazín Geektime přinesl informaci, že Waze testuje v zemích Středního východu funkci upozorňování na nebezpečné úseky silnic. Má se jednat o komunikace, na kterých došlo k vysokému počtu vážných nehod. Novinka je zatím dostupná pouze v beta verzi a v tuto chvíli není známo, kdy (a zda vůbec někdy) se dostane ke všem uživatelům.

Upozornění na nebezpečné úseky

Na novou funkci upozorňuje beta testery dialogové okno, ze kterého nepřímo vyplývá, že nebezpečné úseky jsou identifikovány na základě dosavadních hlášení od řidičů. Podobně, jako u úsekových radarů, budou i riziková místa prezentována jako úseky o určité délce.

Jako riziková budou označována místa, na kterých se v minulosti stal statisticky vyšší počet dopravních nehod. Waze přitom bude vycházet z dat poskytnutých uživateli, kteří mohou z mobilní aplikace hlásit dopravní nehody dvou kategorií: drobné, nebo velké.

Beta verze bude rizikové silnice označovat červenou barvou, což může působit zmatečně, neboť podobným způsobem navigace indikuje stojící kolony. V domovském Izraeli je však tato volba pochopitelná – komunikace se zvýšeným rizikem nehody jsou zde označovány jako „červené silnice“. V případě nezájmu o upozornění na rizikové úseky je možné tuto funkci vypnout v nastavení aplikace.

Na začátku prosince sloučil Google v rámci úspor vývojářské týmy aplikací Waze a Mapy Google. Ačkoli se na první pohled jedná o rutinní záležitost, existují důvodné obavy, že by se v budoucnu mohly hranice mezi oběma produkty stírat.

Diskuze (11) Další článek: Mac z roku 1992. Vytáhli jsme a zprovoznili úžasný Apple Macintosh PowerBook Duo 230

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,