Google | Navigace | Waze

Navigace Waze nově upozorní na blížící se železniční přejezd. Data pomohla sbírat komunita

Jen v loňském roce zaznamenala Česká drážní inspekce 181 dopravních nehod na železničních přejezdech, které si vyžádaly 41 mrtvých a 95 zraněných. Navigace Waze proto teď přichází s novinkou – upozorní řidiče na blížící se železniční přejezd.

Aby systém varování fungoval, museli nejprve dobrovolní editoři zanést do mapových podkladů místa, kde dochází k úrovňovému křížení pozemní komunikace a železnice. Na území Česka tak bylo nutné definovat polohu bezmála 8200 přejezdů, což zabralo několik dnů intenzivní práce.

Jak Waze varuje před přejezdy

Varování před blížícím se železničním přejezdem je ve výchozím stavu aktivní, což znamená, že pokud používáte navigaci Waze, bude vás na ně upozorňovat. Změnit nastavení můžete v Nastavení-Varování a hlášení-Hlášení-Železniční přejezd. Zde lze zvolit, zda si přejete zobrazovat přejezdy v mapě, případně jestli na ně chcete být upozorňováni (ne právě příjemným) zvukem.

Během jízdy je železniční přejezd zobrazen v mapě v podobě výstražného kříže. Přibližně 600 metrů před inkriminovaným místem se ozve zvukové upozornění, aplikace pak ve spodní liště zobrazuje zbývající vzdálenost. Po přejetí přejezdu tato informace zmizí. Vcelku jasnou představu o tom, jak to funguje, si můžete udělat z následujícího videa.

Novinka přijde vhod především v místech, která řidiči neznají. Železniční přejezdy jsou sice avizovány dopravními značkami a návěstními deskami ve vzdálenostech 240, 160 a 80 metrů, nicméně není výjimkou, že někteří řidiči toto značení přehlížejí.

Když už dojde k nehodě

Další užitečnou funkcí je možnost zjištění čísla přejezdu, což se může hodit při komunikaci se záchrannými složkami. Toto číslo najdete buď na zadní straně výstražného kříže u přejezdu, nebo můžete zadat do vyhledávání Waze „železniční přejezd“ a z nejbližšího výsledku vyčtete požadované číslo.

Navigace Waze je k dispozici zdarma pro mobilní telefony s operačními systémy Android a iOS. Kromě přejezdů umí varovat například před nehodami, překážkami na cestě, nepříznivými meteorologickými podmínkami či policejními hlídkami.

Největší devizou Waze je silná uživatelská komunita, díky které má aplikace informace o dopravní situaci na cestách a dokáže najít optimální cestu. Komunita dobrovolných editorů také zadává do mapy aktuální uzavírky, se kterými navigace počítá při plánování trasy.

Diskuze (22) Další článek: Test plně bezdrátových sluchátek Sennheiser Momentum True Wireless 2: O generaci dál

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,