Automobily | Navigace | MWC

Navigace v autech Ford bude podporovat zadání cíle ve formátu What3Words

Automobilka Ford chce řidičům svých vozidel zjednodušit zadávání cíle cesty do navigace. Uzavřela proto dohodu se startupem What3Words, což v praxi znamená, že navigační systém bude podporovat určení cílového bodu v podobě tří slov.

Geolokační systém What3Word rozděluje zeměkouli na 57 bilionů čtverců o rozměrech 3×3 metry. Každý čtverec je definován unikátní adresou skládající se ze tří slov oddělených tečkami. Například adresa naší brněnské redakce v tomto systému je stuha.povozit.zkrátit, případně v anglické verzi adres outlines.twig.friday.

S Fordem na tři slova

Dohoda mezi Fordem a What3Words v praxi znamená, že ve vozidlech této značky s infotainmentem SYNC 3 bude možné definovat cíl v geolokačním formátu slovo1.slovo2.slovo3. Podporováno bude jak textové, tak i hlasové zadání. Na cíl určený v této podobě bude možné navigovat také například z odkazu na webových stránkách.

Generální ředitel společnosti What3Words Chris Sheldrick je přesvědčen, že klasické adresy v podobě ulice a čísla popisného nejsou příliš vhodné pro hlasové zadávání. Jako příklad uvedl obtížné rozlišování mezi anglicky vyřčenými adresami 15 Ammanford Road a 50 Ammanford Road.

Další nevýhodu v používání názvů ulic pro navigaci spatřuje v jejich nejednoznačnosti. Například v Londýně existuje čtrnáct ulic s názvem Church Road, v Mexico city je dokonce 632 ulic, jež nesou jméno Juarez. Při hlasovém zadávání jsou časté potíže se správnou výslovností, která hraje zásadní roli.

Zájem o W3W roste

Od svého startu v roce 2013 získává londýnský startup What3Words pro své řešení stále větší pozornost. Sám se popisuje jako „opravdu jednoduchý způsob, jak definovat polohu“.

Samozřejmě existuje podobně jednoznačná alternativa v podobě GPS souřadnic, nicméně u těch je poměrně velké riziko chybného zadání. Rozdíl v jediném čísle může řidiče poslat o několik stovek metrů až kilometrů jinam.

Software pro práci s W3W používá od roku 2017 ve svých vozidlech například Mercedes-Benz jako součást svého navigačního systému. Z velkých jmen, která tento formát určování polohy podporují, můžeme jmenovat Airbnb či Lonely Planet.

Funguje i tam, kde nejsou adresy

„Vzhledem k tomu, že pokrývá celou planetu, je skvělý pro místa, která nemají oficiální adresy, jako jsou uprchlické tábory v Ugandě nebo vzdálená místa v Mongolsku“, říká marketingový ředitel What3Words Giles Rhys Jones.

Systém může vynikat například v případě velkých živelních katastrof, kdy dojde ke zničení celých ulic. Určení přesného místa v podobě čtverce o rozměrech 3×3 metry může být užitečné pro záchranné složky.

Majitelé aut značky Ford v USA, Velké Británii, Irsku, Německu, Španělsku a Mexiku již mohou vyzkoušet software prostřednictvím systému SYNC 3. Stačí si stáhnout aplikaci What3Words do telefonu a ten pak připojit k vozidlu. Podpora dalších zemí a jazyků přibude v průběhu tohoto roku.

Diskuze (14) Další článek: Vážnější únik než jen loginy a hesla: Na veřejný web unikl významný burzovní dokument

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,