Nástupce HTML – jazyk XHTML schválen

W3C doporučilo normu XHTML 1.0, který by se měl stát nástupcem dnešního HTML a poskytnout tvůrcům stránek možnosti pro prolnutí HTML se stále populárnějším XML.
W3C doporučilo normu XHTML 1.0, který by se měl stát nástupcem dnešního HTML a poskytnout tvůrcům stránek možnosti pro prolnutí HTML se stále populárnějším XML. XHTML je další iterací nyní používaného HTML 4.0. Vývojářům nabídne možnosti HTML i XML v jednom společném formátu, tvůrci stránek také budou moci snadněji přecházet se svými projekty z tradičního HTML do využívání možností XHTML. Současné prohlížeče by neměly mít s XHTML žádné výrazné problémy, přesto s ohledem na další vývoj a nasazování tohoto jazyka do specializovaných zařízení se zpřísnily pravidla pro syntaxi zápisu HTML stránek. Všechny tagy tag budou muset být psány malými písmeny, parametry je nutné uzavírat do uvozovek, všechny tagy musí mít ukončovací tag, což se týká třeba i tagu <BR> (ten pak bude nutné psát jako <BR></BR> nebo <BR/>). Kompletní specifikaci najdete na W3C. XML je co syntaxe totiž výrazně náročnější, nicméně přísnější syntaxe se rychleji zpracovává samotným prohlížečem.

Co XHTML udělá se současnými stránkami? Pokud se budete držet doporučení W3C, zajistíte vašim stránkám dopřednou kompatibilitu při zachování jejich funkčnosti ve stávajících prohlížečích. Z tohoto hlediska lze dokumenty upravovat do XHTML podoby již nyní. Tím, že se budete držet poměrně přísných doporučení, se vám navíc dostane pod kůži i způsob práce v XML. XML jako jazyk s výrazně většími možnostmi než HTML bude získávat čím dál více na významu a XHTML poskytuje dobré šance na jeho začlenění do stávajících stránek. Pokud se ještě bojíte XML, zkuste XHTML, které je běžnému myšlení autorů stránek rozhodně bližší.

Budoucností XHTML je možnost automatického přizpůsobení se stránky možnostem prohlížeče, například prohlížeče na kapesních počítačích nebudou podporovat všechny modul XHTML a zobrazí se jim jen pro ně určená verze stránky.

Diskuze (2) Další článek: Rambus zatím nepříliš úspěšný

Témata článku: , , , , , , , , , ,