Nastává vzkříšení procesorů řady Xeon?

Firma Intel nazývá své procesory pro servery příponou Xeon. Dlouhou dobu se zdálo, že vedle zvyšujících se taktů desktopových procesorů se Xeony zastavily na méně než polovičním taktu. Jaká je budoucnost Xeonů?
Firma Intel nazývá své procesory pro servery příponou Xeon. Dlouhou dobu se zdálo, že vedle zvyšujících se taktů desktopových procesorů se Xeony zastavily na méně než polovičním taktu. Jaká je budoucnost Xeonů?

První serverový procesor nenesl přívlastek Xeon, ale Pro (Intel Pentium Pro). Procesory řady Xeon se dělí na starší Pentium II Xeon a Pentium III Xeon. Oba používají Slot 2, takže jsou to jediné procesory, které stále ještě používají slot a ne socket, jak se stalo u desktopových procesorů.

Těsně před zahájením CeBITu firma Intel uvedla novou verzi procesoru řady Xeon. Ta je taktována na 900 MHz, podporuje až čtyřprocesorový režim. Na jediném čipu integruje jak samotný procesor, tak L2 cache velikosti 512 KB, 1 nebo 2 MB. Tím navázala na procesory s taktem 700 MHz, které byly představeny v minulém roce.

Jaká je budoucnost Xeonů?

Firma Intel připravuje procesor s kódovým označením Foster. Ten s největší pravděpodobností ponese jméno Intel Pentium 4 Xeon. Jeho patice Socket 603 ukončí letitý Slot 2.

Jaké jsou výhody a nevýhody Socketu pro víceprocesorové servery?

Servery s procesory ve Slotu 2 mají v rackovém provedení minimální výšku 4U, protože samotný procesor má výšku zhruba 11,6 cm. Výška 1U je přitom 1,75 palce neboli 4,5 cm. Díky tomu je Intel Pentium III jediným procesorem současnosti pro víceprocesorové servery v krytu rack výšky 1U.

Na první pohled se může zdát, že při umístění procesoru na výšku se ušetří místo na základní desce. Půdorys procesorů pro Slot 2 je natolik velký, že se vyrovná ploše procesorů pro Socket 603.

Vibrace mohou způsobovat velké problémy. Nejtěžší částí procesoru je jeho chladič. Procesory ve slotu mají v porovnání s paticovými verzemi daleko citlivější konstrukci. Chladič pro Foster (Intel Pentium 4 Xeon) je k základní desce připevněn čtyřmi šrouby, což jeho stabilitu ještě zvyšuje.

Jaký vliv na 1U server má chlazení?

Produkce tepla použitými díly (nejsou to jen procesory) bývá právě u 1U serverů jedním z největších problémů. Výška 1U je natolik malá, že je nutné součástky uspořádat tak, aby měl vzduch kudy proudit. Jeho pohyb díly malé výšce musí vykonávat velké množství malých větráků. Díky jejich množství (často až deset) neohrozí výpadek jednoho větráku chlazení serveru.

Proč je důležitá výška serveru?

Při potřebě více serverů se často dostává zákazník do problému s jejich prostorem a hmotností. Typickým příkladem jsou provideři nebo poskytovatelé aplikací (freemail, uživatelské weby, vyhledávače atd.). Ti potřebují často desítky aplikačních serverů a hmotnost často dosahuje stovek kilogramů, což může překročit nosnost podlahy v serverovně. Cena celého řešení se tak může zvýšit jen tím, že se servery umisťují místo jednoho do několika rack stojanů. Stejná situace je i s výškou samotných serverů.

Pokud má čtyřprocesorový server výšku 4U, potom má stejnou výšku jako čtyři jednoprocesorové servery s výškou 1U. Navíc mohou mít dohromady větší maximální kapacitu RAM paměti a často i rychlejší procesor, protože procesory pro jedno až dvouprocesorový režim mívají vyšší maximální takt, než speciály pro víceprocesorové servery. Právě zde musí čelit víceprocesorové servery útoku levných jednoprocesorových serverů založených na levných procesorech. Proto je příchod serverových procesorů umožňujících čtyřprocesorový rackový server 1U záchranou.

Jaká JE konkurence procesorů Intel pro 1U servery?

Vedle procesorů Intel se v malé míře začaly používat procesory AMD Athlon. Ty připadají v úvahu jedině pro jednoprocesorové servery.

Jaká BUDE konkurence procesorů Intel pro 1U servery?

Firma VIA Technologies vystavovala na nedávném CeBITu základní desku se dvěma svými procesory. Hodlá zřejmě pokročit do dvoprocesorového světa, ovšem další informace zatím nejsou k dispozici.

Jednoprocesorové servery již začaly používat procesory AMD Athlon (jádro Thunderbird), ovšem to je v tuto chvíli vše. Firma AMD připravuje procesor Athlon s kódovým označením Palomino, který má docílit jednak vyšších frekvencí, jednak nižší produkce tepla a v porovnání se současnými Athlony hlavně budou podporovat víceprocesorový chod. Tento procesor tak bude první konkurencí na poli víceprocesorových 1U serverů. Bude to právě od, kdo bude na trhu ve stejnou dobu s Fosterem.

Váš názor Další článek: Jak přeměnit starý server do elegantní ledničky

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,