Apple | Bezpečnost | Hacking

Našli jste závažnou bezpečnostní chybu v produktech Applu? Můžete získat odměnu až 33 milionů korun

Významné firmy zabývající se vývojem vlastního hardwaru a softwaru mají většinou nějaký odměňovací systém pro externí hackery a programátory, kteří najdou v jejich produktech nějakou bezpečnostní chybu. Apple změnil politiku těchto odměn směrem k lepšímu a výrazně se otevřel.

Zatímco dříve měl Apple tento „bounty program“ uzavřený jen pro vybrané externí „dodavatele“, což mnozí kritizovali, nyní se otevřel všem a výrazně zvýšil odměny.

Výše odměny se pochopitelně odvíjí od toho, o jak závažnou bezpečnostní chybu se jedná. Maximální výše odměny je až neuvěřitelných 1,5 milionu dolarů, což je v přepočtu kolem 33 milionů korun.

Tuto nejvyšší částku ale dostanete jen u chyby, kvůli které se dostanete do nejhlubších části systému bez uživatelské interakce a získáte nejvyšší práva s možností spouštět cokoli na úrovni kernelu. Dobře se ale dá vydělávat i na chybách s nižší prioritou, kde mohou být odměny v oblasti statisíců dolarů.

Takto vysoké odměny mají svůj důvod – na černém trhu lze totiž takové chyby, které mohou využívat pokročilé hackerské skupiny nebo vládní organizace, prodávat za velmi vysoké ceny.

Apple kromě vyplacení odměny samotnému programátorovi či skupině programátorů odešle stejnou sumu i do různých charit v rámci Benevity. Kompletní podmínky a přehled úrovně odměn naleznete na speciálních stránkách Applu.

Váš názor Další článek: ITER je největší energetický projekt lidstva. 35 národů staví obří tokamak pro jadernou fúzi

Témata článku: , , , , , , , , , , , ,