Následník Cyrixu MediaGX má jméno National Geode GX1

Firma National Semiconductor oznámila nový procesor s označením Geode GX1. Je určen pro výkonné aplikace, u nichž se vyžadují malá spotřeba a nízké ceny.
Firma National Semiconductor oznámila nový procesor s označením Geode GX1. Je určen pro výkonné aplikace, u nichž se vyžadují malá spotřeba a nízké ceny. Typickým příkladem jsou zařízení pro přístup na Internet, tencí klienti a interaktivní přístroje.

Procesor vychází z myšlenky někdejšího procesoru Cyrix MediaGX, který zůstal v majetku právě firmy National Semiconductor. Jádro odpovídá 32bitovému x86 procesoru s matematickým koprocesorem a s podporou MMX instrukcí. Na čip integrovaná nedělená L1 cache má velikost 16 KB.

Zajímavé jsou další periferie, integrované na společný čip s procesorem. Vše je založeno na VSA technologii (Virtual Systems Architekture). Ta zahrnuje XpressGRAPHICS videoakcelerátor, XpressAUDIO zvukovou kartu a XpressRAM paměť. Tato paměť není nic jiného než externí UMA paměť, což znamená, že hlavní paměť je použita též pro paměť videoakcelerátoru. Ten urychluje obvyklé 2D operace (hardwarový kurzor, blokové operace, vykreslování čar i textu) a plně podporuje VGA a VESA videomódy. Maximální rozlišení 1280 x 1024 zobrazí 256 barev, při 1024 x 768 je maximální počet barev 65 536. Je možné připojit klasický monitor VGA nebo TFT displej. Zvuková karta pracuje jako standardní 16bitová zvuková karta s emulací OPL3 a podporou MPU-401 MIDI rozhraním. Hardwarové funkce vyžadují přídavné obvody.

Vestavěný PCI čipset podporuje tři vnější PCI zařízení, více je možné pouze s přídavnou vnější elektronikou. Řadič SDRAM paměti podporuje přes 64bitovou paměťovou sběrnici dva 168pinové DIMM moduly o celkové kapacitě až 512 MB.

Procesor Geode GX1 je v první řadě vyráběn 0,18mikronovou technologií. Ta napomáhá i nízké spotřebě energie, která podle výrobce má zdvojnásobit dobu bateriového provozu. Typická spotřeba zahrnující samozřejmě periferie na čipu se má pohybovat mezi 0,8 a 1,2W, při plném výkonu je spotřeba v rozmezí 1,4 až 2,4W podle napájení. Jádro procesoru je napájeno napětím 2V, 1,8V nebo 1,6V, vnější rozhraní má 3,3V. Frekvence jádra se má pohybovat mezi 200 a 300 MHz. Typickou spotřebou je podle výrobce průměrná spotřeba při běžících MS Windows v režimu 80 % Active Idle s rozlišením displeje 800 x 600 s 256 barvami a stránkováním 75 Hz.

Živě komentuje: S velkým rozmachem přenosných zařízení s nízkou spotřebou energie na akumulátorový provoz se rojí výkonné procesory s co možná nejmenší spotřebou energie, integrující pokud možno všechno na jeden čip. Mnoho těchto procesorů již nějakou dobu známe a používáme v handheldech, palmtopech, PDA, výkonných mobilních telefonech, přehrávačích MP3 a obdobných zařízeních. Jen malé procento z nich je však kompatibilní s x86 rodinou. Známým příkladem je mobilní telefon Nokia 9110 s procesorem AMD 486.

Pro programátory je těžké programovat pro procesor, k němuž se obtížně shání cokoli (včetně procesoru samého). Rodinu x86 však zná snad každý programátor a právě toho se snaží firma National Semiconductor využít. Druhým trumfem v rukávu jsou zkušenosti, koupené spolu s firmou Cyrix. Třetím esem je podpora ze strany zákazníků - zde figuruje hlavně firma Wyse Technology. Pamětníci si jistě vzpomenou na jejich terminály, což jsou vlastně normální počítače v roli tenkých klientů (tehdy to byly 8bitové počítače, připojované k sálovým či jiným obdobně výkonným počítačům). Je tomu pár let, co se mohli všichni výrobci přetrhnout, jen aby bylo jejich jméno vyslovováno ve spojení s tenkými klienty. To v tehdejším pojetí měl být vlastně "normální" osobní počítač, pouze bez pevného disku. Dnes po této myšlence ani pes neštěkne.

Firma National Semiconductor i Wyse Technology se ale obracejí jinam - k přenosným zařízením, přistupujícím na Internet. Právě tyto výrobky začínají zaplavovat svět nejen na řádcích tiskových prohlášení či ve formě výstavních vzorků, ale začínají se objevovat jako konkrétní výrobky na pultech obchodů.

Konkurence ovšem nespí - kromě stávajících projektů (StrongARM, MIPS R4000 kompatibilní, Hitachi SH3 a jiné procesory) se právě nyní objevuje mnoho obdobných úplně nebo částečně revolučních procesorů. Samozřejmě mám na mysli například firmu Transmeta s jejím projektem Crusoe. Pokud vezmu stranou technická pro a proti, rozhodovat bude spíše strach z nového a neotestovaného než nadšení z nových řešení. Právě tam se může Geode GX1 uplatnit.

Váš názor Další článek: PlayStation2 jako zbraň hromadného ničení?

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,