Naše největší naděje na přežití případné apokalypsy oslavila 10. výročí své existence

Novodobá rostlinná „Noemova archa“ zvaná Global Seed Vault včera oslavila 10. výročí své existence. A dostala i dárek – zásilku více než 76 000 vzorků semen. Jejich celkový počet tak stoupnul na 1 059 646.

Toto pozoruhodné zařízení bylo otevřeno v roce 2008 na půli cesty mezi Norskem a Severním pólem. Konkrétněji se nachází v útrobách jisté hory na souostroví Špicberky. Jde o perfektní místo ke skladování semen pro případ, že bychom byli nuceni znovu začít budovat naši civilizaci.

Nastane-li nějaká globální apokalypsa, Global Seed Vault by mohla zabránit definitivní ztrátě rostlin jako je vigna čínská, jedinečné odrůdy rýže, nebo třeba odrůdy ječmene používané k výrobě irského piva.

Provoz dotyčné „banky“ se ovšem vyplácí už nyní. Když kvůli občanské válce přestala fungovat aleppská kancelář International Centre for Agricultural Research in Dry Areas a jmenovaná organizace musela narychlo přesídlit do Bejrútu, Global Seed Vault jí poskytl 130 semen odrůd, které jsou pro Sýrii ekonomicky i kulturně významné.

Je tedy politováníhodné, že i Global Seed Vault začínají ohrožovat klimatické změny. Například loni došlo k tomu, že voda z tajícího permafrostu pronikla do přístupového tunelu. V brzké budoucnosti se proto počítá s vybudováním nového tunelu a nouzových elektráren.

Pro úplnost dodejme, že na světě existuje přibližně 1700 takových genových bank. Podle odhadů se v nich nacházejí semena 2,2 milionů unikátních odrůd plodin. Global Seed Vault je nicméně největší – má dostatečnou kapacitu pro uložení cca 4,5 milionů vzorků.

Diskuze (6) Další článek: 1Password umí zkontrolovat, zda použité heslo neuniklo na internet

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,