Nasdaq klesl pod 2000 bodů

Po 27 měsících je burzovní index Nasdaqu opět pod magickou hranicí 2000 bodů, dolů ho stáhly především velké společnosti.
Po 27 měsících je burzovní index Nasdaqu opět pod magickou hranicí 2000 bodů, dolů ho stáhly především velké společnosti.

Po pondělním otevření burzy pokračovaly trendy z minulého týdne, kdy řada snížení odhadů ekonomických výsledků velkých firem, jako je Intel, Yahoo, či Cisco. Yahoo, které patří k těm internetovým společnostem, jejichž výsledky by měly reflektovat úspěšnost internetového podnikání, minulý týden právě oznámilo snížení odhadů výsledků a jeho CEO Tim Koogle oznámil odchod ze své funkce. To spolu s obecným útlumem americké ekonomiky stáhlo celkový index Nasdaqu dolů pod magickou hranici 2000 bodů.

Nasdaq byl nejvýše téměř přesně před rokem, kdy dosáhl 10. Března na 5048 bodů. Pak následoval dobře známý pád internetových akcií. Na současném masivním poklesu však již mají internetové společnosti poměrně malý vliv, jejich akcie nejsou tak vysoko, aby se jejich pokles nějak výrazněji na celkovém indexu projevil. Spíše jde o projev oslabení investic do IT, kde po výrobcích počítačů hlásí neúspěchy i dodavatelé řešení pro infrastrukturu, jako je například Cisco. Naposledy byl Nasdaq pod 2000 body v prosinci 1998.

Nedá se říci, že by oživení Nasdaqu bylo v nedohlednu, přesto jsme nyní v situaci, kdy jen málo firem potvrzuje své očekávané výsledky. Příští čtvrtletí by však mělo být již ve znamení upravených předpovědí a nový vizí pro obnovení růstu.

Diskuze (6) Další článek: VIA více než zdvojnásobila obrat

Témata článku: , , , ,