NASA změnila pravidla pro vesmírné turisty. Chce, aby je doprovázeli vysloužilí astronauti

NASA se rozhodla změnit pravidla pro vesmírné turisty. Nyní požaduje, aby civilisté během soukromých výletu na Mezinárodní vesmírnou stanici byli (ISS) doprovázeni alespoň jedním bývalým astronautem.

Jmenovaná kosmická agentura to oznámila 1. srpna, tedy cca 5 měsíců po misi Ax-1.  Tu realizovaly společnosti Axiom Space a SpaceX a jejím velitelem byl vysloužilý astronaut Michael López-Alegría.

Cílem tohoto opatření  je poskytnout „spojení mezi rezidentní posádkou expedice ISS a soukromými astronauty a snížit riziko pro operace ISS a soukromé mise astronautů/bezpečnost ISS.“

Agresivní časová osa a zběsilé tempo

Server SpaceNews spekuluje, že nova pravidla by mohla v budoucnu výrazně ovlivnit zisky Axiomu. Kromě toho také uvedl, že jde o reakci na příliš uspěchanou první misi

I López-Alegría připustil, že „časová osa cesty byla velmi agresivní“ a její tempo „zběsilé“.

„Myslím, že jsme se během prvních osmi nebo deseti dnů na oběžné dráze tak soustředili na výzkum a přesah, že jsme potřebovali více času na dokončení tohoto zážitku tím, že bychom měli čas podívat se z okna, abychom navázali kontakt s přáteli a rodinou a užili si ten pocit,“ konstatoval na květnové tiskové konferenci.

Diskuze (2) Další článek: Google ve vyhledávači testuje widgety. Ukážou počasí, informace o covidu i krachující bitcoin

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,