NASA Worldview: Sledujte planetu den po dni. Třeba mohutné požáry v Kalifornii

Severní Kalifornie se už týden potýká s rozsáhlým požárem poblíž šestadvacetitisícového města Paradise, které z velké části lehlo popelem. Oheň v kombinaci se suchem a silným větrem zničil okolo 9 tisíc budov a úřady doposud hlásí 48 obětí na životech. Aktuální rozsah můžete sledovat na mapě 2018 California Fire Tracker.

Čtenáře VTM by ale mohla zajímat ještě jedna mapa – tedy satelitní snímky. Zatímco běžné mapové portály pořizují nové fotografie jen jednou za čas, ve webové aplikaci NASA Worldview se můžete podívat na celou planetu s minimálním časovým odstupem a den po dni, k dispozici je totiž i historie.

Klepněte pro větší obrázek
NASA Worldview, aneb satelitní mapy celé planety den po dni

Rozlišení je samozřejmě oproti klasickým mapám omezené, takže satelitní snímky slouží spíše pro orientaci, ale podají perfektní přehled třeba právě o podobných požárech, hurikánech, bouřích a dalších událostech velkého rozsahu.

V případě kalifornských požárů stačí přejít na začátek listopadu. Zatímco 7.11. je ještě Kalifornie netknutá, o den později se vše změní a oblast zahalí kouřový oblak o délce až několika set kilometrů mířící směrem na západ k pacifickému pobřeží.

Klepněte pro větší obrázek
První den požáru v oblasti města Paradise

O další den později, 9. listopadu, již kouřový oblak připomíná spíše rozsáhlou frontu a s délkou přes tisíc kilometrů zasahuje hluboko do Tichého oceánu, kde se stáčí k jihu. Na snímku se zároveň objevují další požáry na jihu.

Klepněte pro větší obrázek
Druhý den už oblak kouře zasáhl do vzdálenosti přes tisíc kilometrů

Díky atmosférickému proudění vrstva kouře ze spálených lesů postupně překryje většinu kalifornského pobřeží od Oregonu až k Mexiku. V následujících dnech pak řádění požáru překryjí skutečná oblaka a tato situace trvá až dodnes.

Klepněte pro větší obrázek
Třetí den zahalil téměř celé kalifornské pobřeží
Váš názor Další článek: ELONOVINKY: Kdy už konečně opět vystartuje velká raketa Falcon Heavy?

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,