NASA představila Valkýru. Humanoidního robota na špinavou práci

Už za pár dnů začne první velké klání robotické soutěže DARPA Robotics Challenge. Americká obranná agentura již dříve pozvala vývojáře, aby vyvinuli humanoidní asistenční roboty, kteří by mohli pomáhat například při nejrůznějších záchranných operacích.

Robot tedy musí víceméně vypadat jako člověk, aby mohl třeba otočit kohoutkem v zamořené továrně. Za týden DARPA přihlášené roboty otestuje v bitevním poli, ve kterém budou muset zvládnout několik asistenčních úkolů. Nejspíše tedy budou točit kohoutky, odnášet ze zasažené zóny různé objekty apod. Příští rok by pak měli dělat stejnou činnost částečně i bez svých operátorů.

Do soutěže se přihlásila i NASA se svým robotem Valkyrie, kterou natočil magazín IEEE Spectrum. Valkýra na první pohled připomíná mix japonského designu a Iron Mana, na hrudi má totiž rozměrnou pulzující světelnou signalizaci. Valkýra je podle NASA připravená pracovat v zamořených oblastech, pohání ji 2kWh baterie umístěná do hrudníku a robot sám je vedle hromady kamer vybavený také sonarem a laserovým radarem LIDAR.

Diskuze (32) Další článek: Po Googlu a Facebooku se do NSA opřeli světoznámí spisovatelé

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,