NASA dostala 125 milionů dolarů na vývoj jaderných kosmických lodí

NASA bude poprvé od 70. let minulého století vyvíjet jaderné pohonné systémy pro kosmické lodě. Podle Space.com na to od Kongresu dostala 125 milionů dolarů (přestože o žádné peníze na tento výzkum nežádala).

Pokud program bude úspěšný, jaderný pohon by mohl výrazně zkrátit čas potřebný k cestám na vzdálenější planety či jiné vesmírné objekty.

Republikánské vedení doufá i v to, že dotyčný pohon by mohl usnadnit realizaci návratu amerických astronautů na Měsíc. Například zástupce Alabamy Robert Aderholt ho označil za „kritický“ pro to, aby se start mohl uskutečnit již v roce 2024.

„Jak budeme postupovat dál do naší Sluneční soustavy, budeme potřebovat nové inovativní pohonné systémy, aby nás tam dostaly – včetně jaderné energie,“ prohlásil viceprezident USA Mike Pence již v březnu.

Podobný názor má i výkonný ředitel a prezident společnosti Interstellar Technologies Jeff Thornburg. Ten vývoj jaderného pohonu podpořil během svého projevu na letošním Space Tech Expo.

Využívání jaderné energie je samozřejmě regulováno, takže NASA na těchto technologiích nemůže začít pracovat ze dne na den. Prozatím ani neoznámila, že by s jaderným pohonem počítala pro některou ze svých plánovaných misí. To se však v dohledné době může změnit.

Diskuze (16) Další článek: Logitech přišel se stylusem pro VR, se kterým můžete kreslit v prostoru

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,