Napster přesvědčil soud, jedeme dál

Čerstvě zveřejněné předběžné opatření dává Napsteru posvěcení jeho současného blokování a nenutí jej plně vypnout servery.
Čerstvě zveřejněné předběžné opatření dává Napsteru posvěcení jeho současného blokování a nenutí jej plně vypnout servery.

Soudkyni Patelovou, která má na starosti změnu předběžného opatření dle požadavků odvolacího soudu, přesvědčila stávající podoba blokování skladeb a dle nového nařízení může Napster provozovat svou službu dále, pokud bude blokování skladeb v činnosti.

Společnosti, které chtějí zablokovat na Napsteru skladby potřebují předat představitelům Napsteru následující položky: název skladby, jméno umělce, jeden nebo více názvů souborů, pod kterými skladby figuruje na Napsteru, a potvrzení, že skutečně společnost vlastní na danou skladbu práva. Podle nařízení také obě strany musí spolupracovat na odhalování různých variant jmen souborů, kterých se blokování týká.

Otázkou je, jak dlouho nyní Napster bude hrát se svými uživateli kličkovanou s názvy skladeb. Ačkoli uživatelé budou vést partizánskou válku docela úspěšně, tank RIAA pojede neustále vpřed. Uživatelé rozhodně poraženi nebudou, prostě je to přestane bavit a přejdou během času na jiné servery, které blokování skladeb neobsahují. Napster chce svou placenou podobu spustit v létě, do té doby poběží tedy tato blokovaná varianta. Těch několik měsíců dostatečně ukáže, jaká je věrnost uživatelů Napsteru, na jakou uživatelskou základu se to vlastně může Napster při svých komerčních záměrech spoléhat. Během této doby však řada silných klíčových uživatelů, kteří nabízejí největší procenta skladeb, však bude nejspíše na jiných serverech nebo jiných systémech.

Diskuze (2) Další článek: Napster spustil blokování, zatím ale pohoda

Témata článku: , , , , , , , ,