Mobilní aplikace | COVID-19 | eRouška

Nápad dobrý, realizace s trhlinami: Proč eRouška nefunguje tak, jak bylo v plánu?

  • Mobilní aplikace eRouška vznikla jako součást Chytré karantény
  • Jak si vede po desíti měsících od představení první verze?
  • Kde jsou její slabiny a jaké má silné stránky?

Mobilní aplikace eRouška poprvé spatřila světlo světa 11. dubna loňského roku, kdy byla oficiálně představena první verze pro telefony s Androidem, iOS se přidává 4. května. Jak je na tom eRouška dnes? Na to nám odpověděli vedoucí projektu Jan Jiroušek a provozovatel webu Hlídač státu Michal Bláha.

První verze fungovala jinak a nebyla dokonalá

Ačkoli oficiálně byla eRouška představena 11. dubna 2020, v Obchodě Google Play se objevila už čtyři dny předtím. Projekt vznikl v rámci iniciativy COVID19CZ pod záštitou Ministerstva zdravotnictví ČR jako součást takzvané Chytré karantény.

Aplikace eRouška 
Aplikace eRouška

Nutno říci, že první verze fungovala podstatně jiným způsobem než ta aktuální. Aplikace sbírala anonymizované informace o kontaktech s ostatními telefony s nainstalovanou a spuštěnou eRouškou. V případě, že byl uživatel identifikován jako covid pozitivní, mohl „snadno a rychle předat hygienikům své kontakty za poslední dny“.

Uživatel konkrétně poskytl hygienikům anonymizované identifikátory, které následně mohli v zabezpečeném rozhraní spárovat s telefonními čísly zadanými při registraci. Hygienici tak dostali možnost ty kontakty, které vyhodnotili jako rizikové, kontaktovat a například je poslat na test.

Ačkoli aplikace neukládala (a dodnes neukládá) informace o poloze, uživatelé si mnohdy stěžovali na velmi vysokou spotřebu baterie. To byl často důvod, proč mnoho z nich eRoušku po nějaké době odinstalovalo. Kvůli nevalné propagaci mělo v polovině června aplikaci nainstalovanou jen 217 tisíc lidí.

Pokračování článku patří k prémiovému obsahu pro předplatitele

Chci Premium a Živě.cz bez reklam Od 41 Kč měsíčně
Diskuze (2) Další článek: Bankovní identita bude jednotná. K České spořitelně, ČSOB a KB se připojí menší banky

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,